Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vergroenen staalfabriek Duinkerke moet Franse uitstoot beperken

Vergroenen staalfabriek Duinkerke moet Franse uitstoot beperken

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Staalconcern ArcelorMittal en de Franse overheid steken 1,8 miljard euro in het verminderen van de uitstoot van schadelijke broeikasgassen bij de grote staalfabriek van het bedrijf in Duinkerke. Met behulp van de investering moet de CO2-uitstoot van de Franse industrie met zo'n 6 procent worden verlaagd.

Met het geld kunnen onder meer twee elektrische staalovens worden geplaatst, heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zondag gezegd tegen journalisten. Volgens de bewindsman kan de staatsbijdrage voor de vergroening neerkomen op 850 miljoen euro. ArcelorMittal zal een intentieverklaring ondertekenen met Électricité de France (EDF) voor een langdurig leveringscontract van kernenergie, zei Le Maire ook.

Frankrijk en het aan de beurs in Amsterdam genoteerde ArcelorMittal hadden eerder al aangekondigd in Duinkerke, niet ver van de Belgische grens, aan verduurzamingsplannen te werken. Door de bekendmaking van zondag is helderder hoe ze dat aanpakken en hoeveel geld hiermee is gemoeid. Om de investering extra onder de aandacht te brengen reist Le Maire maandag zelf ook nog af naar de staalfabriek in Duinkerke en een niet ver daarvandaan gelegen kerncentrale van EDF.

Ook in Nederland is de staalindustrie een grote uitstoter van CO2. Tata Steel, het concern achter het hoogovencomplex bij IJmuiden, wil zijn hoogovens en kooksfabrieken die op steenkolen werken vervangen door onder meer een schonere installatie, die eerst draait op aardgas en later op groene waterstof.

Meer uit Financieel

Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

24 minuten geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

43 minuten geleden
Computerstoring ontregelt internationaal handelsverkeer

NEW YORK (ANP) - De wereldwijde computerstoring heeft het internationale handelsverkeer ernstig ontregeld. Financiële instellingen in grote delen van de wereld ondervonden problemen met hun computersystemen, waardoor transacties moesten worden uitgesteld, blijkt uit een rondgang van persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
ACM stelt maatregelen tegen overbelasting stroomnet vast

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet niet of minder gebruiken tijdens piekmomenten. Hierdoor maken zij ruimte voor andere verbruikers en producenten van duurzame elektriciteit. De toezichthouder kondigde in april al een breed pakket maatregelen aan om de problemen rond netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, tegen te gaan.

4 uur geleden
Euronext-beurzen hebben geen last van computerstoring

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De handel op de aandelenbeurzen van Euronext wordt niet beïnvloed door de wereldwijde computerstoring, meldt de eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs, Lissabon en Milaan. "We zijn op de hoogte van de huidige Microsoft-storing. Het heeft echter geen impact op de handel op onze markten en we houden de situatie nauwlettend in de gaten", stelt de beursexploitant in een verklaring.

5 uur geleden
Gasunie investeert 8 miljard in opslag waterstof, CO2 en groen gas

GRONINGEN (ANP) - Gasunie investeert tot 2030 bijna 8 miljard euro in transport en opslag van waterstof, CO2, warmte en groen gas. Dat meldt het bedrijf bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

5 uur geleden
Crowdstrike bevestigt crashes op Windows-besturingssystemen

SYDNEY (ANP/RTR) - IT-beveiligingsbedrijf Crowdstrike laat via een tefefonisch bericht aan klanten weten "op de hoogte te zijn van meldingen van crashes op Microsofts Windows-besturingssystemen".

6 uur geleden