Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vergoeding voor terugleveren zonnestroom hard omlaag bij Eneco

Vergoeding voor terugleveren zonnestroom hard omlaag bij Eneco

ROTTERDAM (ANP) - Eneco verlaagt de vergoeding die mensen met zonnepanelen krijgen voor het terugleveren van stroom flink. Het energiebedrijf probeerde afgelopen jaren nog mensen tot de aanschaf van zonnepanelen te verleiden door het reguliere stroomtarief te hanteren voor de opgewekte stroom die klanten zelf niet gebruikten. Maar Eneco vindt dat niet meer nodig nu zonnepanelen een stuk populairder zijn geworden.

Het tarief wordt vanaf 5 september teruggebracht tot 9 cent per kilowattuur (kWh), bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door het AD. Die krant berekende ook dat zonnepanelenbezitters die een duur variabel energiecontract hebben hierdoor in een jaar zomaar honderden euro's minder kunnen ontvangen voor hun overtollige stroom.

De zegsvrouw van Eneco kan geen bedragen noemen. Ze geeft aan dat de maatregel iets minder dan een kwart van de zonnepaneelklanten van het bedrijf raakt. Verreweg de meeste mensen met zonnepanelen zouden niet meer stroom opwekken dan dat ze zelf gebruiken. Eneco erkent dat er mensen zijn die hier niet blij mee zijn, maar het bedrijf zou ook niet heel veel klachten ontvangen.

Boze reacties

Op sociale media zijn wel boze reacties te lezen. Zo spreekt iemand van "diefstal bij klaarlichte dag", een ander heeft het over een "schofterige oplichterstruc". "Waarom kan Eneco tussentijds de teruglevertarieven aanpassen? Ik kan toch ook niet per september minder gaan betalen, omdat de rekening te hoog wordt", vraagt weer een andere Twitteraar zich af.

De Consumentenbond klaagde onlangs nog dat veel consumenten al lang een te lage vergoeding krijgen voor de stroom die ze teruggeven aan het net. De organisatie wil dat klimaatminister Rob Jetten snel een minimumvergoeding vaststelt voor de zonnestroom. Vattenfall kondigde recent aan om de vergoeding vanaf september juist te verhogen. Het bedrijf betaalde eerder 7 cent per kWh en dat wordt 16,8 cent.

Meer uit Financieel

Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om stallen te verbeteren

ZAANDAM (ANP) - Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om hun stallen te verbeteren. De Dierenbescherming is enthousiast.

39 minuten geleden
EU onderzoekt verslavende werking Insta en Facebook op kinderen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie denkt dat Instagram en Facebook kinderen verslaafd maken. Dat is tegen de Europese regels die internetbedrijven voorschrijven dat ze bijvoorbeeld kinderen moeten beschermen. De commissie heeft een officieel onderzoek ingesteld.

1 uur geleden
Post sturen duurder, kwaliteit bezorging gaat achteruit, ziet ACM

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer gaan betalen voor het sturen van post, maar de kwaliteit van de bezorging is achteruitgegaan. Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar jaarlijkse Post- en pakketmonitor. De toezichthouder zegt veel klachten te krijgen over post en pakketten die te laat of onzorgvuldig worden bezorgd.

2 uur geleden
Eurostar gaat investeren in vijftig nieuwe treinen

AMSTERDAM (ANP) - Eurostar gaat investeren in tot vijftig nieuwe treinen. In de toekomst wil Eurostar uiteindelijk 67 treinen laten rijden, dat zijn er zestien meer dan nu. Het is de bedoeling dat de eerste nieuwe treinen vanaf begin 2030 gaan rijden.

3 uur geleden
Honda gaat miljarden investeren in productie elektrische auto's

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Honda gaat de komende jaren miljarden investeren in de productie van elektrische auto's. De Japanse autofabrikant rekent daarmee op een sterk herstel van de vraag naar volledig elektrische voertuigen. De verkopen van elektrische auto's kampen nu juist met tegenwind door een afnemende vraag, sterke concurrentie van goedkope modellen uit China en het afbouwen van subsidies voor de aanschaf van een elektrische auto.

3 uur geleden
EasyJet is in Nederland klaar voor zomerseizoen, zegt directeur

LUTON (ANP) - EasyJet is klaar voor het zomerseizoen met een vliegtuigcapaciteit dat weer op het niveau ligt van voor de coronacrisis. Dat zegt William Vet, directeur namens de luchtvaartmaatschappij in Nederland en Scandinavië. "Qua personeelsbestand en vliegoperatie waren we al op zomersterkte sinds het begin van dit jaar", vertelt hij aan het ANP.

4 uur geleden
Siemens boekt minder winst en verkoopt onderdeel

MÜNCHEN (ANP) - Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal de winst zien dalen. Ook het aantal orders nam af. Dat komt onder meer door de aanhoudende zwakke vraag naar automatiseringsproducten voor fabrieken uit China. Siemens kondigde tevens aan het onderdeel Innomotics voor 3,5 miljard euro te verkopen aan de Amerikaanse investeerder KPS Capital Partners.

4 uur geleden