
Vergeten Kind: stop met doorplaatsen van kinderen in jeugdzorg
UTRECHT (ANP) - Jongeren die niet bij hun ouders thuis kunnen wonen, zouden een vaste plek moeten krijgen, en niet doorgeschoven moeten worden van opvangplek naar opvangplek. Dat zegt directeur Margot Ende van Het Vergeten Kind. Volgens die stichting leiden de doorplaatsingen tot wanhoop en eenzaamheid.
Ende stelt dat ongeveer 100.000 kinderen thuis te weinig aandacht krijgen. Dat kan komen door armoede, verslaving of psychosociale problemen, en vaak door een combinatie daarvan. Ongeveer 42.000 kinderen zijn om die reden uit huis geplaatst. Ze verblijven in pleeggezinnen, crisisplekken, safehuizen, open groepen en gesloten instellingen. "Nederland plaatst relatief veel kinderen uit huis", aldus Ende.
Maar vaak blijft het daar niet bij, komt naar voren uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut voor Het Vergeten Kind. Een kind dat na de eerste uithuisplaatsing niet op een goede plek terechtkomt, wordt gemiddeld nog zo'n zes keer doorgeplaatst naar andere opvangplekken. Sommige jongeren zijn zelfs meer dan twintig keer gedwongen om te verhuizen, en soms gebeurt dat vanuit het niets. Veel jongeren zeggen dat ze geen tijd hebben om afscheid te nemen, dat ze bij niemand terechtkunnen voor nazorg en dat ze niet weten hoelang ze op hun nieuwe woonplek mogen blijven.
Voor de ontwikkeling van een jongere is dat fnuikend, zegt Ende. "Waarom zou je nog vriendschappen aangaan? Waarom zou je nog lid worden van een sportclub of een bijbaan nemen? Elke keer moet je school en vrienden achter je laten. Familie komt steeds meer op afstand te staan. Je zelfbeeld krijgt elke keer een duw. Iedere doorplaatsing is een afwijzing. Zo raakt een kind steeds verder beschadigd."
Sommige jongeren hebben gedragsproblemen. Ende noemt dat "eigenlijk normaal gedrag als je de moeilijke situatie ziet waar ze in zitten. Ik zou ook boos worden als je me opsloot en recalcitrant als er niet naar me geluisterd werd. Zulk gedrag zou juist een reden moeten zijn om een kind niet door te plaatsen."
De verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg is een paar jaar geleden verschoven van het Rijk naar de gemeenten. Het Vergeten Kind wil niet dat de jeugdzorg opnieuw op de schop gaat. "Maar het kan wel veel efficiënter en effectiever. We geven veel geld uit aan management. De overheid moet de regels duidelijker maken, zodat de 342 gemeenten niet allemaal zelf het wiel opnieuw moeten uitvinden. Dan kunnen we kinderen beter helpen, en uiteindelijk is dat ook goedkoper."
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
6 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
9 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
10 uur geleden