Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vergelijkingssite: zonnepanelen pas na tien jaar terugverdiend

Vergelijkingssite: zonnepanelen pas na tien jaar terugverdiend

UTRECHT (ANP) - De terugverdientijd van zonnepanelen is voor een gemiddeld huishouden opgelopen naar meer dan tien jaar. Dat zegt energievergelijker Keuze.nl op basis van eigen onderzoek. Dat zou flink langer zijn dan wat installateurs klanten doen geloven.

Een huishouden met drie personen en een gemiddeld stroomverbruik krijgt volgens de site van een installateur geadviseerd om twaalf zonnepanelen te installeren, goed voor bijna 4200 kilowattuur zonnestroom per jaar. Die rekent daar 5750 euro voor en dat zou binnen 3 jaar en 11 maanden zijn terugverdiend.

Volgens de onafhankelijke vergelijker is de terugverdientijd veel langer, door de extra kosten voor zonnepanelen die energieleveranciers sinds afgelopen zomer rekenen. Kosten zoals terugleverkosten, hogere tarieven en andere prijsverschillen zorgen ervoor dat de terugverdientijd daarom ruim 6,5 jaar langer is. Een extra factor is dat stroom voordeliger is geworden ten opzichte van vorig jaar, waardoor de jaarlijkse besparing kleiner is.

Onzekere factoren

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt niet veel klachten binnen over bedrijven die onrealistische terugverdientijden zouden schetsen aan klanten. Bedrijven moeten bij een claim die ze doen wel kloppende informatie geven, benadrukt een woordvoerder.

De berekening van de terugverdientijd is namelijk gebaseerd op allerlei onzekere factoren, zoals de ligging en opbrengst van de zonnepanelen, het contract dat iemand heeft en het energieverbruik. Bedrijven moeten naar de klant toe duidelijk maken hoe ze dat berekend hebben en met welke aannames. "Daar moeten bedrijven eerlijk over zijn", besluit hij.

Meer uit Financieel

Rentehoop stuwt Wall Street, Boeing omlaag na nieuw onderzoek

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag voor de derde handelsdag op rij omhoog. Dat kwam door een groeiend vertrouwen onder beleggers dat de Federal Reserve de rente dit jaar gaat verlagen, wat over het algemeen gunstig is voor de beurskoersen.

50 minuten geleden
Batterijproject Bill Gates vraagt faillissementsbescherming aan

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse accubedrijf Ambri, waarin Microsoft-medeoprichter Bill Gates veel geld stak, heeft faillissementsbescherming aangevraagd. Al veertien jaar probeert de onderneming een batterij op industriƫle schaal te bouwen, maar nu is het geld van de investeerders op, zo werd maandag bekend.

2 uur geleden
Nieuwssite: ontslagronde Tesla bij software- en engineeringteams

AUSTIN (ANP/RTR) - Tesla heeft maandag een nieuwe ontslagronde doorgevoerd. Deze keer zijn medewerkers van de software-, service- en engineeringafdelingen getroffen, meldt de Amerikaanse nieuwssite Electrek die doorgaans goed ingevoerd is over de producent van elektrische auto's.

4 uur geleden
AEX sluit op nieuw recordniveau, beleggers straffen PostNL af

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers waren maandag niet te spreken over het kwartaalverlies van PostNL. De post- en pakketbezorger maakte bekend dat het bedrijfsresultaat de eerste maanden van dit jaar 9 miljoen euro negatief was en ook de omzet viel lager uit. Als tegenmaatregel maakt PostNL de postzegels in juli tussentijds 5 cent duurder. Het aandeel verloor bijna 4 procent op het Damrak.

4 uur geleden
Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

DEN HAAG (ANP) - Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP). Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten op basis van een in januari opgestelde richtlijn voor landbouwers om legaal gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven op te zetten. OPP is het eerste keurmerk dat zo'n goedkeuring krijgt.

5 uur geleden
Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten. Shell nam het besluit na een evaluatie van de zogeheten downstream-activiteiten daar, bevestigde het bedrijf. Dat is het deel dat zich bezighoudt met raffinage, verkoop en transport.

6 uur geleden
Filmstudio Paramount stijgt op Wall Street na stuklopen deal

NEW YORK (ANP) - Paramount Global hoorde bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De exclusieve onderhandelingen die de Hollywoodstudio voerde over een fusie met branchegenoot Skydance hebben geen deal opgeleverd. Voor Paramount is de weg daarmee vrij om andere biedingen te overwegen. Het aandeel steeg ruim 4 procent.

7 uur geleden