Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vergeer genoot van hecht TeamNL op bewogen Paralympics

Vergeer genoot van hecht TeamNL op bewogen Paralympics

BEIJING (ANP) - De oorlog in Oekraïne heeft een schaduw over de Paralympische Spelen in Beijing geworpen, maar de Nederlandse equipe heeft de knop kunnen omzetten en zich kunnen richten op de wedstrijden. Dat zei chef de mission Esther Vergeer in een terugblik. "Ik heb ervan genoten genoten om chef de mission te zijn van dit TeamNL; een hecht en ambitieus team wintersporters en begeleiders dat onder uitdagende omstandigheden hier in China gestreden heeft voor het hoogst haalbare."

De oogst van drie zilveren en een bronzen medaille noemde ze wel mager. "Natuurlijk draait het in topsport allereerst om de prestaties en die gouden, zilveren en bronzen medailles. Met die prestaties zat het niet altijd mee deze Spelen. De kansen die er waren hebben niet altijd het gedroomde resultaat opgeleverd", zei Vergeer. "We hadden liever meer gewonnen. Maar uiteraard zijn er ook sporters die deze Spelen wel hebben gepiekt. Dat heeft echter niet altijd geresulteerd in een medaille."

Vergeer herhaalde dat ze blij was dat sporters uit Rusland en Belarus uiteindelijk toch werden geweerd van de Paralympics. "Daar waren we blij mee, want Oekraïne en zijn inwoners verdienen alle steun. Ook van de internationale sportwereld."

Bewogen weken

Het waren bewogen weken, zei Vergeer. De vijf skiërs en drie snowboarders toonden wat haar betreft de juiste instelling. "Ik heb openhartige gesprekken gevoerd met de sporters en coaches over de situatie en het team toonde volwassenheid en een topsportmentaliteit. Uiteraard hadden we oog voor de situatie in Oekraïne. En toch was zo snel mogelijk racen wat telde zodra de sporters aan de start verschenen."

TeamNL eindigde als zestiende in de medaillespiegel dankzij het zilver en brons van zitskiër Niels de Langen (slalom en supercombinatie), het zilver van zitskiër Jeroen Kampschreur (supercombinatie) en het zilver van para-snowboarder Chris Vos (banked slalom).

Vergeer vindt de verhalen achter de medailles van grote waarde. "Van Jeroen Kampschreur die een topsportdoel met een persoonlijk doel combineert door lopend op zijn protheses zijn medaille op te halen. Tot Chris Vos die zilver wint op een prothese die door een van zijn grootste concurrenten gemaakt is. En Barbara van Bergen die hier haar debuut maakte en nu uitgekomen is voor TeamNL op zowel de Paralympische Zomer- als Winterspelen. Het zijn stuk voor stuk prachtige sportverhalen."

Meer uit Sport

Ook skateboardster Oldenbeuving plaatst zich voor Spelen

BOEDAPEST (ANP) - Skateboardster Keet Oldenbeuving heeft zich verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen op het onderdeel street. Eerder wist Roos Zwetsloot op het olympisch kwalificatietoernooi in Boedapest al plaatsing voor de Spelen af te dwingen.

4 uur geleden
Turner Schmidt prolongeert NK-titel, wint laatste OS-kwalificatie

ROTTERDAM (ANP) - Turner Casimir Schmidt heeft bij de Nederlandse kampioenschappen in Ahoy Rotterdam de meerkamptitel gewonnen. Met zijn eerste plaats won hij ook de vierde en laatste kwalificatie voor een plek in het olympische team. Frank Rijken, die op voltige een val incasseerde, eindigde met 81,899 punten als tweede. Jermain Grünberg greep met 79,935 punten het brons.

5 uur geleden
Turnster Van Pol wint NK-meerkamptitel en eerste kwalificatie OS

ROTTERDAM (ANP) - Turnster Vera van Pol heeft bij de NK in Ahoy de meerkamptitel gewonnen. Een stabiele meerkamp bracht haar naar 53,625 punten. Daarmee bleef ze Naomi Visser (53,517) nipt voor. Lieke Wevers werd, ondanks een grote fout op vloer, derde (51,709). Van Pol zet met haar zege een belangrijke stap op weg naar de Olympische Spelen. Voor de vrouwen gold de NK als eerste kwalificatie voor een plek in de ploeg voor Parijs.

6 uur geleden
Tennisser De Jong wint challengertoernooi in Italië

SASSUOLO (ANP) - Tennisser Jesper de Jong heeft een challengertoernooi in het Italiaanse Sassuolo gewonnen. De nummer 146 van de wereld was in de eindstrijd met 7-6 (5) 6-1 te sterk voor de Duitser Daniel Altmaier, de mondiale nummer 82.

7 uur geleden
Golfer Luiten op vijftiende plek KLM Open, Fin Korhonen leidt

BADHOEVEDORP (ANP) - Golfer Joost Luiten gaat de laatste dag van het KLM Open in als de gedeelde nummer 15 van het klassement. De Fin Mikko Korhonen heeft na drie dagen de leiding in Badhoevedorp.

8 uur geleden
Hockeysters Oranje winnen Pro League na zege op Duitsland

UTRECHT (ANP) - De hockeysters van Oranje hebben de titel veroverd in de Pro League. De ploeg van bondscoach Paul van Ass was in Utrecht met 4-0 te sterk voor Duitsland.

8 uur geleden
Verstappen start achter Norris als tweede bij Grote Prijs Spanje

BARCELONA (ANP) - Max Verstappen gaat zondag tijdens de Grote Prijs van Spanje in de Formule 1 vanaf de tweede plek van start. Poleposition is in Barcelona voor de Brit Lando Norris van McLaren, die in zijn beste ronde van de kwalificatie 0,020 seconde sneller was dan de Nederlander van Red Bull.

9 uur geleden