Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vergeer genoot van hecht TeamNL op bewogen Paralympics

Vergeer genoot van hecht TeamNL op bewogen Paralympics

BEIJING (ANP) - De oorlog in Oekraïne heeft een schaduw over de Paralympische Spelen in Beijing geworpen, maar de Nederlandse equipe heeft de knop kunnen omzetten en zich kunnen richten op de wedstrijden. Dat zei chef de mission Esther Vergeer in een terugblik. "Ik heb ervan genoten genoten om chef de mission te zijn van dit TeamNL; een hecht en ambitieus team wintersporters en begeleiders dat onder uitdagende omstandigheden hier in China gestreden heeft voor het hoogst haalbare."

De oogst van drie zilveren en een bronzen medaille noemde ze wel mager. "Natuurlijk draait het in topsport allereerst om de prestaties en die gouden, zilveren en bronzen medailles. Met die prestaties zat het niet altijd mee deze Spelen. De kansen die er waren hebben niet altijd het gedroomde resultaat opgeleverd", zei Vergeer. "We hadden liever meer gewonnen. Maar uiteraard zijn er ook sporters die deze Spelen wel hebben gepiekt. Dat heeft echter niet altijd geresulteerd in een medaille."

Vergeer herhaalde dat ze blij was dat sporters uit Rusland en Belarus uiteindelijk toch werden geweerd van de Paralympics. "Daar waren we blij mee, want Oekraïne en zijn inwoners verdienen alle steun. Ook van de internationale sportwereld."

Bewogen weken

Het waren bewogen weken, zei Vergeer. De vijf skiërs en drie snowboarders toonden wat haar betreft de juiste instelling. "Ik heb openhartige gesprekken gevoerd met de sporters en coaches over de situatie en het team toonde volwassenheid en een topsportmentaliteit. Uiteraard hadden we oog voor de situatie in Oekraïne. En toch was zo snel mogelijk racen wat telde zodra de sporters aan de start verschenen."

TeamNL eindigde als zestiende in de medaillespiegel dankzij het zilver en brons van zitskiër Niels de Langen (slalom en supercombinatie), het zilver van zitskiër Jeroen Kampschreur (supercombinatie) en het zilver van para-snowboarder Chris Vos (banked slalom).

Vergeer vindt de verhalen achter de medailles van grote waarde. "Van Jeroen Kampschreur die een topsportdoel met een persoonlijk doel combineert door lopend op zijn protheses zijn medaille op te halen. Tot Chris Vos die zilver wint op een prothese die door een van zijn grootste concurrenten gemaakt is. En Barbara van Bergen die hier haar debuut maakte en nu uitgekomen is voor TeamNL op zowel de Paralympische Zomer- als Winterspelen. Het zijn stuk voor stuk prachtige sportverhalen."

Meer uit Sport

Jokic helpt basketballers Denver aan zege op gehavende 76'ers

DENVER (ANP) - De basketballers van Denver Nuggets hebben met enige moeite Philadelphia 76'ers verslagen. Nikola Jokic speelde een hoofdrol bij de thuisploeg met zijn 29e 'triple-double' van het seizoen. De Serviër kwam tot 25 punten, 17 rebounds en 12 assists tegen een ploeg die sterspelers Joel Embiid en James Harden miste.

36 minuten geleden
Tennisster Andreescu verlaat toernooi Miami in rolstoel

MIAMI (ANP) - Tennisster Bianca Andreescu heeft moeten opgeven bij het tennistoernooi van Miami. De Canadese liep in haar partij in de vierde ronde tegen de Russin Ekaterina Aleksandrova een blessure op aan haar linkerenkel. Na behandeling moest ze de baan in een rolstoel verlaten. Aleksandrova had de eerste set na een tiebreak gewonnen. Maar in de tweede set leidde Andreescu, winnares van de US Open in 2019, met 2-0.

1 uur geleden
Tennisser Auger-Aliassime strandt in derde ronde in Miami

MIAMI (ANP) - Tennisser Félix Auger-Aliassime is in de derde ronde van het masterstoernooi van Miami uitgeschakeld. De als vijfde geplaatste Canadees verloor in twee sets van de Argentijn Francisco Cerundolo: 6-2 7-5.

11 uur geleden
Wielerbond KNWU boos op politie om nieuwe regels motorbegeleiding

ARNHEM (ANP) - Wielerbond KNWU vreest dat dit jaar een aantal koersen niet kan doorgaan omdat er door de politie wijzigingen zijn aangebracht in de werkwijze. Bij veel wielerwedstrijden zijn motoragenten nodig om het verkeer te regelen. Vanwege een tekort mochten de afgelopen jaren ook motoragenten met een zogenoemde C1-opleiding worden ingezet, die niet gespecialiseerd zijn in het begeleiden van koersen. Nu dat - volgens de KNWU plotseling - verboden is, dreigen rigoureuze aanpassingen van de wielerkalender.

20 uur geleden
IOC buigt zich over grootste 'hoofdpijndossier' voor Spelen 2024

LAUSANNE (ANP) - Het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vergadert dinsdag in Lausanne over het grootste 'hoofdpijndossier' in de aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs. Mogen sporters uit Rusland en Belarus volgend jaar onder neutrale vlag meedoen, terwijl de oorlog in Oekraïne nog steeds voortduurt? Dat is de vraag die voor heel wat verdeeldheid in de sportwereld zorgt.

21 uur geleden
Poolse regering tegen deelname Russen aan Spelen

WARSCHAU (ANP) - Sporters uit Rusland en Belarus moeten worden uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen totdat Rusland zijn troepen terugtrekt uit Oekraïne. Dat stelt de regering van Polen in reactie op de plannen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om atleten uit beide landen onder voorwaarden toe te laten in Parijs.

22 uur geleden
Samenwerking Haase en Middelkoop eindigt in tweede ronde Miami

MIAMI (ANP) - De samenwerking tussen de tennissers Robin Haase en Matwé Middelkoop is zondag in Miami ten einde gekomen. Het Nederlandse dubbelduo verloor in de tweede ronde van het masterstoernooi via een matchtiebreak van de Duitser Kevin Krawietz en de Fransman Fabrice Martin: 6-7 (8) 7-6 (4) 10-7. Haase en Middelkoop hadden voor de partij al aangekondigd uit elkaar te gaan.

1 dag geleden