
Vergaderweek IMF en Wereldbank begint met Malala Yousafzai
WASHINGTON (ANP) - Topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat maandag in gesprek met de Pakistaanse activiste Malala Yousafzai. Ze bespreken waarom het verbeteren van het onderwijs voor meisjes niet alleen een morele maar ook een economische noodzaak is. Het gaat om een van de eerste bijeenkomsten van de grote voorjaarsvergaderingen van het IMF en de Wereldbank die deze week worden gehouden.
De komende dagen staan er tal van seminars en ontmoetingen op de agenda. Vanwege de coronapandemie wordt deze voor de financiële wereld belangrijke top nog grotendeels online gehouden. Normaal reizen hiervoor duizenden politici, hoofden van centrale banken, ambtenaren, journalisten en zakenlieden vanuit tal van landen af naar de Amerikaanse hoofdstad Washington.
Malala werd in 2007 een symbool van verzet toen ze zich uitsprak tegen de Taliban en hun verbod op onderwijs voor meisjes. In 2012 overleefde ze als 15-jarige een aanslag op haar leven door de Taliban. Malala ontving in 2014 als jongste winnares ooit de Nobelprijs voor de Vrede.
Gesloten deuren
Achter gesloten deuren zullen later deze week ook veel bewindslieden en financiële toezichthouders met elkaar praten. Een belangrijk thema is globalisering en de vrees dat de wereld steeds meer verdeeld lijkt te raken in enkele grote politieke machtsblokken. Waarschijnlijk zullen ze het daarbij ook hebben over de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne.
Daarnaast blijft corona een belangrijk onderwerp. Onlangs was er nog een brede oproep vanuit maatschappelijke organisaties voor het vrijgeven van extra noodreserves door het IMF. Armere landen die nog steeds worstelen met de coronapandemie en de economische effecten hiervan, zouden dringend extra financiële steun nodig hebben.
Het IMF presenteert deze week traditiegetrouw ook verschillende rapporten, onder meer over de financiële stabiliteit in de wereld. In nieuwe economische ramingen wordt dinsdag voor het eerst een concrete inschatting gemaakt van de impact van de oorlog in Oekraïne op de wereldeconomie.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
30 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
1 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
2 uur geledenPARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
3 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
4 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
4 uur geleden