Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verfconcern AkzoNobel omlaag op Damrak na winstwaarschuwing

Verfconcern AkzoNobel omlaag op Damrak na winstwaarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met verlies gesloten. Verfbedrijf AkzoNobel stond bij de sterkste dalers in de leidende index. Het verfconcern waarschuwde voor lagere resultaten in het tweede kwartaal door de impact van de coronalockdowns in China en tegenvallende verkopen van decoratieve verven vanwege de tragere start van het klusseizoen in Europa.

AkzoNobel zakte 4,2 procent. Volgens het concern zorgt het einde van de lockdowns in China in juni wel voor een opleving, maar is de heropening nog niet voldoende om alle gemiste omzet goed te maken. Betalingsbedrijf Adyen en Just Eat Takeaway waren de sterkste dalers in de AEX met elk een verlies van 5,5 procent. Ook speciaalchemiebedrijf DSM (min 4,8 procent) en informatie- en dataleverancier RELX (min 4,3 procent) leverden flink in.

Techinvesteerder Prosus verloor 0,6 procent. De techinvesteerder zou met potentiële kopers voor zijn Russische bezittingen in gesprek zijn. Daarbij is het volgens ingewijden nog maar de vraag of de onderneming de daadwerkelijke waarde krijgt voor advertentiesite Avito.

Air France-KLM

De AEX verloor 1,3 procent tot 652,87 punten. De MidKap zakte 1,3 procent tot 927,77 punten. Bij de middelgrote fondsen kelderde Air France-KLM dik 13 procent. De luchtvaartcombinatie heeft bijna 2,3 miljard euro opgehaald met de eerder aangekondigde uitgifte van nieuwe aandelen. De Nederlandse overheid en de Franse staat kochten ook aandelen om hun belangen op peil te houden. Daarnaast heeft het Franse logistieke concern CMA CGM nu een belang van 9 procent in het concern.

Kunstmestproducent OCI won 6,5 procent en was daarmee de sterkste stijger in de MidKap. ABN AMRO won 0,9 procent. De bank past zijn negatieve rentebeleid aan. Daarmee volgt de bank het voorbeeld van Rabobank en ING (plus 3,1 procent).

Fastned

Fastned dikte 3,2 procent aan. Beleggers reageerden verheugd op de nieuwe doelstellingen die het snellaadbedrijf tijdens zijn investeerdersdag bekendmaakte.

In Londen, Parijs en Frankfurt stonden minnen tot 1,1 procent op de borden. In Parijs raakte Atos ruim een kwart aan beurswaarde kwijt. Beleggers schrokken van het nieuws dat de nieuwe topman Rodolphe Belmer na vijf maanden alweer vertrekt bij het Franse IT-bedrijf, vanwege onenigheid over de strategie binnen het bestuur.

De euro was 1,0416 dollar waard, tegen 1,0431 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent meer op 123,07 dollar. Brentolie werd 1,9 procent duurder, op 124,62 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

2 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

3 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

4 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

7 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

8 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

16 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

18 uur geleden