Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verf van AkzoNobel wordt duurder door hoge grondstofprijzen

Verf van AkzoNobel wordt duurder door hoge grondstofprijzen

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel gaat de prijzen in het vierde kwartaal verder verhogen. Daardoor zal een blik verf van het bedrijf achter merken als Sikkens en Flexa duurder worden in de doe-het-zelfwinkels en ook de kosten van een schilderklus kunnen oplopen. De verffabrikant verwacht dat de prijzen van grondstoffen verder zullen stijgen en eind dit jaar een stabiel hoog niveau zullen bereiken. AkzoNobel rekent erop dat die hoge prijzen en de problemen in de toeleveringsketen tot halverwege 2022 aanhouden.

Het Nederlandse bedrijf denkt daarom de prijzen in het vierde kwartaal gemiddeld tussen de 12 en 14 procent te moeten verhogen om te compenseren voor de hogere kosten. "We zijn op koers om aan het eind van het jaar met onze eigen prijsinitiatieven de inflatie van grondstofprijzen te compenseren", zegt topman Thierry Vanlancker.

De contracten die AkzoNobel kan afsluiten met grondstofleveranciers zijn korter dan normaal. Dat maakt het onzeker hoe prijsstijgingen van de grondstoffen het bedrijf raken. Het verfconcern kampt ook met verstoringen van de bevoorrading waardoor het in sommige gevallen moeite heeft om te leveren. Het gaat volgens Vanlancker om bepaalde grondstoffen, maar ook om verpakkingsmateriaal.

Hernieuwbare energie

De kosten voor grondstoffen en andere variabele kosten van de verffabrikant stegen in het derde kwartaal met 278 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daardoor komt de winstgevendheid van AkzoNobel onder druk te staan. Het bedrijfsresultaat, de winst voor aftrek van onder meer belastingen, daalde met bijna een derde naar 226 miljoen euro. De omzet van AkzoNobel steeg het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 6 procent naar 2,4 miljard euro.

De hoge energieprijzen hebben volgens Vanlancker weinig invloed op AkzoNobel omdat de verfmaker relatief weinig energie verbruikt. "Mochten de hoge prijzen aanhouden dan gaat dat wel impact hebben in de keten en dat kan leiden tot een additionele stijging van de grondstofprijzen", zegt hij. "Wij hebben het voordeel dat we voor een groot deel al zijn overgestapt op hernieuwbare energie."

Volgend jaar wil AkzoNobel dat alle energie die het in Europa verbruikt duurzaam is. Wereldwijd is nu 40 procent van de energie die het bedrijf gebruikt hernieuwbare energie.

Meer uit Financieel

Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

NEW YORK (ANP) - Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde. Door de hoge inflatie stellen mensen grote aankopen als computers uit. Bovendien verkochten computers in de coronajaren sterk en is de markt daardoor verzadigd geraakt. Maar beleggers hadden op een nog grotere omzetdaling gerekend en zetten Dell dus toch hoger.

52 minuten geleden
Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf vervolgens een uitnodiging om verder te praten afsloeg. Maar nu is Deutsche Bahn daar dus op teruggekomen.

1 uur geleden
Meta kondigt nieuwe vr-bril aan, kort voor presentatie Apple

MENLO PARK (ANP) - Facebook-moeder Meta Platforms heeft donderdag een nieuwe virtualrealitybril (VR) aangekondigd. De Meta Quest 3 kan ook de echte wereld om de gebruiker heen meenemen in de VR-beleving, stelt Meta in een blogpost. Het apparaat komt evenwel pas in het najaar op de markt.

3 uur geleden
Curaçao wil hulp Nederland bij schrappen sancties tegen Venezuela

WILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose politicus Amerigo Thodé, leider van de grootste fractie in het Curaçaose parlement, heeft donderdag een oproep gedaan aan Nederland om te helpen bij het versoepelen en uiteindelijk schrappen van de economische sancties tegen Venezuela.

4 uur geleden
Rusland beboet WhatsApp voor niet wissen verboden bericht

MOSKOU (ANP/AFP) - Berichtendienst WhatsApp heeft in Rusland een boete gekregen omdat het verboden informatie niet verwijderde. Voor de dienst is het de eerste keer dat hij zo'n boete krijgt, maar andere internetdiensten als Google, Twitter, TikTok en Telegram kregen al eerder boetes opgelegd.

4 uur geleden
Ahold-Delhaize lager op Damrak na gestegen inflatie Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold-Delhaize eindigde donderdag bij de grote verliezers in de Amsterdamse AEX-index. In Nederland steeg de inflatie in mei opnieuw, wat slecht nieuws kan zijn voor de verkopen van supermarkten. Maar ook in andere Europese landen werd voedsel nog altijd aanzienlijk duurder, zelfs als de inflatie in algehele zin minder hard steeg. Ahold-Delhaize daalde 0,9 procent.

5 uur geleden
Amsterdam doet AEB opnieuw in verkoop na overnameverbod ACM

AMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse stadsbestuur kiest ervoor om een nieuwe koper te zoeken voor het Afval Energie Bedrijf (AEB). Dat hebben de verantwoordelijke wethouders donderdag gemeld in een brief aan de gemeenteraad. De scheidingsinstallatie van het bedrijf blijft overigens wel eigendom van de gemeente.

6 uur geleden