
Vereniging Warmtepompen: dwing consument tot aanschaf
NAARDEN (ANP) - De regering zou consumenten toch moeten dwingen om een warmtepomp te installeren, vindt Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen. "Ik begrijp dat mensen het prettig vinden wanneer ze ergens niet toe gedwongen worden, maar toch is het een slecht idee om dit niet te verplichten", stelt hij.
De voorzitter reageert op een woensdag verschenen onderzoek waarin staat dat dit jaar slechts 98.000 warmtepompen in huishoudens worden geïnstalleerd, 35 procent minder dan vorig jaar. Volgens Agterberg leidt een warmtepomp uiteindelijk tot een lagere energierekening. "En we hebben in de wereld een klimaatprobleem, dus het blijven verstoken van fossiele brandstoffen is nooit een goed idee", vervolgt de voorzitter.
Het nieuwe kabinet verplicht huiseigenaren in de toekomst niet meer om een warmtepomp aan te schaffen ter vervanging van hun cv-ketel. De voormalige minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge wilde deze verplichting vanaf 2026 invoeren.
Terughoudendheid
"Consumenten zagen het aankomen en zijn op hun handen gaan zitten, de markt is gaan afwachten", constateert Agterberg. Het overvolle stroomnet leidt ook tot terughoudendheid bij consumenten. Ook is de energiebelasting op gas verlaagd waardoor de elektriciteitsprijs in verhouding minder gunstig is. "Hierdoor komt de terugverdientijd van de warmtepomp net wat extra onder druk."
De dalende verkopen vormen een probleem voor heel de sector. "Nederlandse producenten en fabrikanten elders in Europa zijn hun productiecapaciteit gaan uitbreiden. Er staan nu fabrieken niks te doen. Daar is zwaar in geïnvesteerd en op dit moment vallen er ontslagen", stelt Agterberg.
Duitsland
Het probleem speelt ook elders in Europa. Zo blijft Duitsland achter bij het doel om jaarlijks 500.000 warmtepompen te installeren. In de eerste helft van dit jaar verkochten Duitse fabrikanten slechts 90.000 apparaten, ondanks royale subsidies voor de technologie. De industrie wijst de hoge stroomprijzen aan als oorzaak voor de tegenvallende verkoop.
Vereniging Eigen Huis is tegen een verplichting van warmtepompen. Volgens de VEH is het lastig om de terugverdientijd te bepalen. "Het gaat nooit alleen om de zuivere kosten van de warmtepomp, je hebt ook allerlei bijkomende kosten zoals extra zonnepanelen en een thuisaccu", zegt een woordvoerder. De VEH waarschuwde onlangs voor allerlei reclames waarin extreem korte terugverdientijden worden genoemd. "Dat is wensdenken. In de praktijk is dat niet te doen."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Sportkledingconcern Nike won woensdag duidelijk aan waarde op Wall Street nadat de Amerikaanse president Donald Trump details bekend had gemaakt van een handelsakkoord met Vietnam. Nike laat veel kleding maken in het Aziatische land. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Vietnam is een opluchting voor beleggers in het bedrijf.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In supermarkten dreigen opnieuw lege Douwe Egberts-schappen. JDE Peet's, de fabrikant van het bekende koffiemerk, levert zijn koffie niet meer door een nieuw conflict over de prijzen. Dat bevestigt topman Michiel Muller van onlinesupermarkt Picnic na berichtgeving door De Telegraaf.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Bill Pulte, het hoofd van de Amerikaanse Federal Housing Finance Agency (FHFA), heeft het Congres opgeroepen onderzoek te doen naar Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Pulte beweert dat Powells recente getuigenis aan de Senaat over de geplande renovaties van het hoofdkantoor van de centrale bank "misleidend" was.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Staal- en mijnbouwbedrijven behoorden woensdag tot de winnaars op de Europese beurzen. Beleggers zetten de aandelen hoger nadat de prijzen voor ijzererts en staal flink waren gestegen. Dat gebeurde nadat de Chinese overheid had aangekondigd hard op te treden tegen "ongeordende" prijsconcurrentie. Ook liet China weten bepaalde industriële capaciteit af te bouwen.
11 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM heeft alle vakbonden bij de luchtvaartmaatschappij een concreet loonvoorstel gedaan, in de hoop daarmee voldoende aanknopingspunten te bieden om er aan de cao-onderhandelingstafel uit te komen. Medewerkers kunnen dit jaar een eenmalige uitkering krijgen van 1000 euro. Per 1 juli volgend jaar zou dan een structurele loonsverhoging tot 2,5 procent volgen, afhankelijk van de bedrijfswinst die over dit jaar wordt behaald.
11 uur geledenBUNNIK (ANP) - De verkoop van nieuwe motoren in Nederland is in de eerste helft van dit jaar licht gedaald, maar de verkoop van tweedehandsmotorfietsen bleef gestaag groeien. "Vooral gebruikte modellen zijn momenteel enorm in trek", zei Martijn van Eikenhorst, manager sectie motoren van RAI Vereniging, bij het verschijnen van de halfjaarcijfers voor de branche.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten hebben een handelsakkoord bereikt met Vietnam, na weken van intensieve diplomatieke onderhandelingen tussen de twee landen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump laten weten.
12 uur geleden