Vereniging Warmtepompen: dwing consument tot aanschaf
NAARDEN (ANP) - De regering zou consumenten toch moeten dwingen om een warmtepomp te installeren, vindt Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen. "Ik begrijp dat mensen het prettig vinden wanneer ze ergens niet toe gedwongen worden, maar toch is het een slecht idee om dit niet te verplichten", stelt hij.
De voorzitter reageert op een woensdag verschenen onderzoek waarin staat dat dit jaar slechts 98.000 warmtepompen in huishoudens worden geïnstalleerd, 35 procent minder dan vorig jaar. Volgens Agterberg leidt een warmtepomp uiteindelijk tot een lagere energierekening. "En we hebben in de wereld een klimaatprobleem, dus het blijven verstoken van fossiele brandstoffen is nooit een goed idee", vervolgt de voorzitter.
Het nieuwe kabinet verplicht huiseigenaren in de toekomst niet meer om een warmtepomp aan te schaffen ter vervanging van hun cv-ketel. De voormalige minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge wilde deze verplichting vanaf 2026 invoeren.
Terughoudendheid
"Consumenten zagen het aankomen en zijn op hun handen gaan zitten, de markt is gaan afwachten", constateert Agterberg. Het overvolle stroomnet leidt ook tot terughoudendheid bij consumenten. Ook is de energiebelasting op gas verlaagd waardoor de elektriciteitsprijs in verhouding minder gunstig is. "Hierdoor komt de terugverdientijd van de warmtepomp net wat extra onder druk."
De dalende verkopen vormen een probleem voor heel de sector. "Nederlandse producenten en fabrikanten elders in Europa zijn hun productiecapaciteit gaan uitbreiden. Er staan nu fabrieken niks te doen. Daar is zwaar in geïnvesteerd en op dit moment vallen er ontslagen", stelt Agterberg.
Duitsland
Het probleem speelt ook elders in Europa. Zo blijft Duitsland achter bij het doel om jaarlijks 500.000 warmtepompen te installeren. In de eerste helft van dit jaar verkochten Duitse fabrikanten slechts 90.000 apparaten, ondanks royale subsidies voor de technologie. De industrie wijst de hoge stroomprijzen aan als oorzaak voor de tegenvallende verkoop.
Vereniging Eigen Huis is tegen een verplichting van warmtepompen. Volgens de VEH is het lastig om de terugverdientijd te bepalen. "Het gaat nooit alleen om de zuivere kosten van de warmtepomp, je hebt ook allerlei bijkomende kosten zoals extra zonnepanelen en een thuisaccu", zegt een woordvoerder. De VEH waarschuwde onlangs voor allerlei reclames waarin extreem korte terugverdientijden worden genoemd. "Dat is wensdenken. In de praktijk is dat niet te doen."
Meer uit Financieel
SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil met een vast team architecten toewerken naar één herkenbare bouwstijl op de luchthaven. Er moet een leidende architect komen die de ontwerpvisie gaat vormgeven en daaronder vaste architecten die het beleid doorzetten op kleinere schaal. Deze werkwijze moet ook leiden tot kostenbesparingen.
11 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De CO2-uitstoot van bouwbedrijven is nog nauwelijks afgenomen sinds 1990. Toeleveranciers van de bouwsector hebben het klimaatdoel in 2030 van 55 procent minder uitstoot al wel bereikt door minder te produceren en minder kolen te gebruiken. Dat meldt ING op basis van onderzoek.
37 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Nederlandse consumenten geven de komende twee jaar meer uit en dat draagt sterk bij aan de economische groei. Mede daardoor groeit de Nederlandse economie in 2025 en 2026 gestaag, verwachten economen van Rabobank. Dat draagt volgens hen ook bij aan de brede welvaart, die iets zegt over het welzijn van Nederlanders.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Instellingen zijn zeker 730 miljoen euro kwijt als er in Nederland een wettelijke verplichting komt om contant geld te accepteren. 84 procent daarvan zou voor rekening komen van onbemande tankstations en laadstations voor elektrische auto's, omdat deze nu grotendeels draaien op betaalautomaten die geen cash accepteren. Dit komt naar voren uit onderzoek van SEO in opdracht van Betaalvereniging Nederland en ondernemers.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - IMCD behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs. De chemicaliëndistributeur werd door zakenbank Kepler Cheuvreux op de kooplijst gezet. Het aandeel steeg 3,5 procent en was daarmee koploper in de AEX-index. De algehele stemming op de beursvloeren was terughoudend. Beleggers wachten vooral op het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. De banengroei in de Verenigde Staten speelt een belangrijke rol bij het rentebesluit van de Federal Reserve.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump heeft de voormalige operationeel directeur van PayPal David Sacks benoemd tot "kunstmatige intelligentie- en crypto-tsaar" van het Witte Huis. De vermogende techondernemer en durfinvesteerder gaat in een nieuwe functie de Trump-regering adviseren over cryptomunten en AI.
2 uur geledenSEOUL (ANP) - Het fonds voor de armste 78 landen van de Wereldbank is bijgevuld met 100 miljard dollar, maakt het instituut voor ontwikkelingssamenwerking bekend. Dat is de uitkomst van een tweedaagse conferentie over nieuwe donaties die rijkere landen doen aan dit fonds, dat de International Development Association (IDA) heet.
2 uur geleden