Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vereniging: hoge werkdruk Statenleden door te weinig tijd en geld

Vereniging: hoge werkdruk Statenleden door te weinig tijd en geld

MIDDELBURG (ANP) - Weinig tijd en weinig geld: volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten hebben moeite hun taken goed uit te voeren, ziet de vereniging voor Statenleden Statenlidnu. Dat is kwalijk, vindt de vereniging, omdat provincies over steeds complexere zaken moeten beslissen, zoals het verlagen van de stikstofuitstoot. Statenlidnu wil landelijke afspraken over de ondersteuning van Statenfracties.

Statenleden vormen het 'parlement' van een provincie. Zij moeten het beleid vaststellen en controleren of de gedeputeerden, de 'ministers' dat beleid goed uitvoeren. Maar waar gedeputeerden voltijds werken en ondersteund worden door ambtenaren, doen Statenleden het werk naast hun eigen baan. Het bedrag voor ondersteuning is daarnaast in veel provincies zo laag, dat fracties slechts voor een paar uur per week iemand kunnen inhuren, legt voorzitter van Statenlidnu Harold van de Velde uit.

"Dat is net genoeg om notulen van fractievergaderingen te maken en een Statenvergadering bij te wonen, maar dat is het." Dat terwijl Statenleden een mening moeten vormen over ingewikkelde onderwerpen, zoals stikstof of de energietransitie. Het zelf uitpluizen van die thema's kost veel tijd.

Collectief geheugen

In een rapport in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken van november staat dat de ondersteuning die Statenfracties krijgen op dit moment onvoldoende is. Ook blijkt volgens de onderzoekers dat fracties worstelen met hun administratieve taken, omdat ze werkgever zijn voor hun ondersteunende medewerkers.

Dit alles leidt tot een hoge werkdruk, zegt Van de Velde, zelf SGP-Statenlid in Zeeland. Elke periode haakt zo'n 60 procent van de Statenleden weer af. "Het collectief geheugen is dus klein. Je kunt je afvragen of Statenleden op deze manier wel in staat zijn om gedeputeerden goede vragen te stellen en richting te geven aan beleid."

Vergoedingen

Provincies betalen de vergoedingen zelf en Provinciale Staten gaan over het bedrag. Dat maakt dat het onderwerp snel politiek wordt, ziet Van de Velde. "Een populist zal zeggen: we moeten het geld niet uitgeven aan onszelf, maar aan inwoners." Toch is betere ondersteuning volgens hem ook goed voor burgers. "Van een volksvertegenwoordiger hoop je dat die voor jouw belang opkomt. Maar dan moet dat wel goed kunnen."

In Zuid-Holland en Friesland zijn de vergoedingen hoger dan elders. En dat terwijl het werk overal ongeveer hetzelfde is. Van de Velde hoopt dat het Rijk komt met een landelijke richtlijn, zodat het snel overal beter geregeld is.

Meer uit Politiek

Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken maandag en dinsdag met vrijwel alle partijleiders hebben informateur Kim Putters stof tot nadenken gegeven. Hij noemt de situatie "complex" en wil eerst de opgehaalde inzichten "op een rij zetten", voordat hij vervolggesprekken plant. Dat zei hij dinsdagavond na afloop van de gevoerde gesprekken.

8 uur geleden
Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

10 uur geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

10 uur geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

10 uur geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

12 uur geleden
Kamerleden spreken van gerechtigheid bij levenslang voor Taghi

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden spreken van "gerechtigheid" nu Ridouan Taghi en twee medeverdachten tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hekelt de afwezigheid van de hoofdverdachte die niet in de rechtbank is en volgens de VVD'er het vonnis ook niet heeft gevolgd.

14 uur geleden
Baudet hoopt op 'leuke, onbekende backbencher' als premier

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet blijft bij zijn afkeer tegen een meerderheidskabinet. Een buitenparlementair kabinet doet de democratie volgens de politicus meer eer aan, maar de Kamer moet wel "uit haar eigen midden een premier kiezen. Op dezelfde manier als dat de Kamer een Kamervoorzitter kiest." Zo'n "open sollicitatie" kan ertoe leiden dat onbekende parlementariƫrs (backbenchers) opstaan. "En voor je het weet heb je een hele leuke onbekende nieuwe premier."

15 uur geleden