Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vereniging: hoge werkdruk Statenleden door te weinig tijd en geld

Vereniging: hoge werkdruk Statenleden door te weinig tijd en geld

MIDDELBURG (ANP) - Weinig tijd en weinig geld: volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten hebben moeite hun taken goed uit te voeren, ziet de vereniging voor Statenleden Statenlidnu. Dat is kwalijk, vindt de vereniging, omdat provincies over steeds complexere zaken moeten beslissen, zoals het verlagen van de stikstofuitstoot. Statenlidnu wil landelijke afspraken over de ondersteuning van Statenfracties.

Statenleden vormen het 'parlement' van een provincie. Zij moeten het beleid vaststellen en controleren of de gedeputeerden, de 'ministers' dat beleid goed uitvoeren. Maar waar gedeputeerden voltijds werken en ondersteund worden door ambtenaren, doen Statenleden het werk naast hun eigen baan. Het bedrag voor ondersteuning is daarnaast in veel provincies zo laag, dat fracties slechts voor een paar uur per week iemand kunnen inhuren, legt voorzitter van Statenlidnu Harold van de Velde uit.

"Dat is net genoeg om notulen van fractievergaderingen te maken en een Statenvergadering bij te wonen, maar dat is het." Dat terwijl Statenleden een mening moeten vormen over ingewikkelde onderwerpen, zoals stikstof of de energietransitie. Het zelf uitpluizen van die thema's kost veel tijd.

Collectief geheugen

In een rapport in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken van november staat dat de ondersteuning die Statenfracties krijgen op dit moment onvoldoende is. Ook blijkt volgens de onderzoekers dat fracties worstelen met hun administratieve taken, omdat ze werkgever zijn voor hun ondersteunende medewerkers.

Dit alles leidt tot een hoge werkdruk, zegt Van de Velde, zelf SGP-Statenlid in Zeeland. Elke periode haakt zo'n 60 procent van de Statenleden weer af. "Het collectief geheugen is dus klein. Je kunt je afvragen of Statenleden op deze manier wel in staat zijn om gedeputeerden goede vragen te stellen en richting te geven aan beleid."

Vergoedingen

Provincies betalen de vergoedingen zelf en Provinciale Staten gaan over het bedrag. Dat maakt dat het onderwerp snel politiek wordt, ziet Van de Velde. "Een populist zal zeggen: we moeten het geld niet uitgeven aan onszelf, maar aan inwoners." Toch is betere ondersteuning volgens hem ook goed voor burgers. "Van een volksvertegenwoordiger hoop je dat die voor jouw belang opkomt. Maar dan moet dat wel goed kunnen."

In Zuid-Holland en Friesland zijn de vergoedingen hoger dan elders. En dat terwijl het werk overal ongeveer hetzelfde is. Van de Velde hoopt dat het Rijk komt met een landelijke richtlijn, zodat het snel overal beter geregeld is.

Meer uit Politiek

Faber: 'goed nieuws' dat opvang derdelanders mag stoppen

DEN HAAG (ANP) - Migratieminister Marjolein Faber (PVV) vindt het "goed nieuws" dat de opvang van de ongeveer 1700 'derdelanders' uit Oekraïne mag worden beëindigd van de Raad van State, meldt haar woordvoerder. Deze mensen die zijn gevlucht toen Rusland het land binnenviel in 2022, maar niet beschikken over de Oekraïense nationaliteit, kregen tot nu toe dezelfde bescherming als Oekraïners.

16 uur geleden
CDA, CU en SGP verbolgen over nieuwe onderwijsbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Drie van de vier partijen die het kabinet hielpen de onderwijsbegroting door de Eerste Kamer te loodsen zijn "verbolgen" over de nieuwe onderwijsbezuinigingen die in de voorjaarsnota staan. CDA, ChristenUnie en SGP zeggen in een debat met onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) verbaasd te zijn over die bezuinigingen.

16 uur geleden
Madlener heeft Brusselse kritiek op geluidsplannen niet opgelost

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur) heeft kritiek van de Europese Commissie op zijn plannen om geluidshinder rond Schiphol te verminderen nog niet opgelost. Eurocommissaris Apostolos Tzitzikostas van Duurzaam Transport heeft vorige week een brief naar Madlener gestuurd met de opdracht om "tekortkomingen" in zijn plannen aan te pakken, meldt een van zijn woordvoerders.

19 uur geleden
Raad van State: opvang derdelanders uit Oekraïne mag stoppen

DEN HAAG (ANP) - Migratieminister Marjolein Faber (PVV) mag de opvang van zogenoemde 'derdelanders' uit Oekraïne beëindigen, oordeelt de Raad van State in drie uitspraken. Daarmee volgt de hoogste bestuursrechter een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het gaat hierbij om mensen zonder de Oekraïense nationaliteit die zijn gevlucht nadat het land werd binnengevallen door Rusland in 2022. Zij kregen net als de gevluchte Oekraïners tijdelijke bescherming in Nederland.

19 uur geleden
Schoof en Veldkamp namens regering naar uitvaart paus Franciscus

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wonen zaterdag namens de regering de uitvaartplechtigheid bij van paus Franciscus. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

1 dag geleden
Half miljard compensatie voor bedrijven met hoge stroomprijzen

DEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans komt energie-intensieve bedrijven tegemoet met in totaal een half miljard euro voor de hoge energieprijzen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf en de NOS. De compensatie staat in het vrijdag te presenteren klimaatpakket van de VVD-vicepremier.

1 dag geleden
NSC maakt draai over handelsverdrag met Zuid-Amerika, is nu voor

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC is van mening veranderd over het EU-Mercosur-vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie wil sluiten met een aantal landen in Zuid-Amerika. "Waar we eerder terughoudend waren, steunen wij nu dit verdrag", zei Kamerlid Wytske Postma tijdens een debat over de importheffingen die de Amerikaanse regering wil opleggen voor goederen uit de EU.

1 dag geleden