Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verenigde Staten en Japan halen militaire banden aan

Verenigde Staten en Japan halen militaire banden aan

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en Japan gaan de defensiebanden flink aanhalen. De overeenkomsten die zijn gesloten, vormen een "nieuwe maatstaf voor onze militaire samenwerking", aldus de Amerikaanse president Joe Biden na een overleg met de Japanse premier Fumio Kishida in het Witte Huis.

De samenwerking betreft onder meer een herstructurering van het Amerikaanse militaire commando in Japan en de ontwikkeling van een luchtverdedigingsnetwerk met Australië. Het doel zou zijn om de Amerikaanse en Japanse strijdkrachten wendbaarder te maken bij een crisis, zoals een Chinese invasie in Taiwan.

Biden sprak van de "significantste upgrade in onze alliantie sinds de oprichting ervan". Hij benadrukte dat dit "puur defensief" is en "niet gericht op één natie of een dreiging voor de regio". De leiders hebben woensdag gesproken over onder meer Noord-Korea, de relatie tussen China en Taiwan, de oorlog in Oekraïne en ruimtevaart.

'Groeien'

Biden zei dat de banden tussen de VS en Japan "reiken tot aan de maan". Twee Japanse astronauten zullen zich voegen bij toekomstige Amerikaanse missies en een van hen wordt volgens Biden de eerste niet-Amerikaan op de maan. De enige twaalf personen die tot dusver op de maan zijn geweest, zijn allemaal witte Amerikaanse mannen.

Voordat Biden en Kishida in overleg gingen, verklaarde Biden dat de "onbreekbare" band tussen de Verenigde Staten en Japan "nog nooit zo sterk is geweest". Kishida zei er vertrouwen in te hebben dat de relatie "zal groeien en sterker wordt".

Privédiner

Kishida spreekt donderdag als tweede Japanse leider ooit het Amerikaanse Congres toe. Hij voegt zich daarna bij Biden en de Filipijnse president Ferdinand Marcos Jr., die daarvoor een bilateraal overleg voeren. De drie leiders gaan het naar verwachting vooral hebben over de Chinese aanwezigheid in de Zuid-Chinese Zee.

Kishida arriveerde maandag in de Verenigde Staten voor het eerste staatsbezoek van een Japanse leider in negen jaar. De premier en zijn vrouw Yuko hadden dinsdagavond een privédiner met de Amerikaanse president en diens vrouw Jill in een lokaal restaurant in Washington.

Meer uit Buitenland

Media VS: Harris belde zondag urenlang om steun te vergaren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zat zondag ruim tien uur aan de telefoon om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor het presidentschap, melden Amerikaanse media. Zij schrijven dat de politica sprak met meer dan honderd mensen, onder wie partijleiders, Congresleden en gouverneurs.

42 minuten geleden
Kremlin boos over weigering van Russische journalisten bij Spelen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt het "onacceptabel" dat Frankrijk sommige Russische journalisten geen toestemming geeft verslag te doen van de Olympische Spelen in Parijs. Een woordvoerder beschuldigt Frankrijk van het ondermijnen van de persvrijheid.

1 uur geleden
Schietpartij met vijf doden in Kroatisch rusthuis

DARUVAR (ANP) - Een 51-jarige man heeft met een vuurwapen in het Kroatische dorp Daruvar, 95 kilometer ten oosten van Zagreb, geschoten in een bejaardentehuis. Vijf mensen zijn gedood, inclusief zijn moeder, en drie raakten gewond, van wie een ernstig. Over het motief van de dader is nog niets bekend.

2 uur geleden
Israël meldt dood van twee gijzelaars in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Volgens Israëlische informatie zijn nog twee gijzelaars in de Gazastrook overleden. Het nieuws komt in de week van nieuwe onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de ongeveer 120 resterende gijzelaars.

2 uur geleden
Israëlische topsporters welkom, zegt Franse buitenlandminister

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - Israëlische topsporters zijn welkom bij de Olympische Spelen in Parijs, benadrukte de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné maandag. Eerder spoorde een links-radicaal parlementslid sporters uit Israël aan om niet te komen.

3 uur geleden
Meer dan 500 arrestaties na dodelijke protesten in Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/RTR) - Na de golf van politiek geweld in Bangladesh zijn al zeker 532 mensen opgepakt, meldt een woordvoerder van de politie van de Bengalese hoofdstad Dhaka. Onder hen zijn ook leden van de oppositie. Bij de protesten zijn in een week tijd al 163 mensen omgekomen en raakten honderden agenten gewond.

3 uur geleden
'Olympische week' voor Franse president Macron

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron brengt maandag samen met onder anderen de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, een bezoek aan het olympische dorp in Saint-Denis bij Parijs. Er zijn in de aanloop naar de Olympische Spelen die vrijdag beginnen al zeker 4400 sporters neergestreken. Macron bezoekt onder meer de Franse atleten in het dorp. Ook de ministers van Binnenlandse Zaken en van Sport, respectievelijk Gérald Darmanin en Amélie Oudéa-Castéra, nemen deel aan het bezoek.

4 uur geleden