Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verenigde Naties uiten zorgen over nieuwe strafwetten Indonesië

Verenigde Naties uiten zorgen over nieuwe strafwetten Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Verenigde Naties maken zich zorgen over het nieuwe wetboek van strafrecht in Indonesië. Delen daarvan "lijken onverenigbaar" met fundamentele vrijheden en mensenrechten, aldus de internationale organisatie.

Het nieuwe wetboek verbiedt onder meer buitenechtelijke seks en ongehuwd samenwonen. De invoering hiervan werd dinsdag goedgekeurd door het parlement, waarop meteen kritiek klonk uit onder meer de lhbti-gemeenschap en de toerismesector. In het wetboek staat ook dat journalisten kunnen worden gestraft voor het publiceren van nieuws "dat tot onrust zou kunnen leiden".

De VN wijzen erop dat sommige artikelen in het wetboek de potentie hebben om journalistiek werk te criminaliseren en de persvrijheid aan te tasten. Andere artikelen zouden onder meer vrouwen, lhbti'ers en religieuze minderheden discrimineren of een discriminerende impact hebben. Er wordt gewaarschuwd voor negatieve sociale gevolgen voor deze groepen, mogelijk ook geweld.

Persoonlijke zaak

De Indonesische minister Yasonna Laoly (Recht en Mensenrechten) probeerde woensdag de zorgen van de toerisme-industrie weg te nemen. Hij benadrukte dat de politie alleen in actie komt bij een officiële klacht van directe familieleden, bijvoorbeeld ouders, partners of kinderen. "Als mensen uit Australië naar Bali op vakantie gaan en ze willen in dezelfde kamer overnachten, dan is dat hun persoonlijke zaak. Tenzij er een klacht is ingediend door hun ouders in Australië, maar dat zit niet in hun cultuur".

President Joko Widodo moet nog instemmen met de aanpassing van de wetgeving. De invoering van het nieuwe wetboek van strafrecht staat gepland voor 2025, ter vervanging van de strafwetgeving uit de tijd dat Indonesië nog bij Nederland hoorde.

Meer uit Buitenland

VN-Veiligheidsraad komt zondag bijeen om aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP) - De VN-Veiligheidsraad houdt zondag om 16.00 uur lokale tijd (22.00 uur in Nederland) een spoedvergadering. Dat meldt de huidige voorzitter van de Veiligheidsraad, Vanessa Frazier uit Malta. De bijeenkomst werd gepland vlak na een formeel verzoek van de Israëlische VN-gezant voor een spoedbijeenkomst over de Iraanse drone- en raketaanvallen op Israël.

3 uur geleden
Dader dodelijke steekpartij Sydney had psychische problemen

SYDNEY (ANP) - De man die zaterdag in een winkelcentrum in Sydney zeven mensen met een mes doodstak en zeven anderen verwondde, had psychische problemen. Dat zei adjunct-commissaris van de politie in de deelstaat North South Wales Anthony Cooke zondag. De 40-jarige Joel Cauchi, die door een agent werd doodgeschoten, was bekend bij de politie, zei Cooke, die geen details gaf.

4 uur geleden
Israël: bijna alle drones onderschept, lichte schade aan basis

JERUZALEM (ANP/DPA) - Van de meer dan driehonderd drones en raketten die Iran op Israël heeft afgevuurd, is "99 procent" onderschept door luchtverdedigingssystemen en met hulp van "partners", zegt de Israëlische militaire woordvoerder Daniel Hagari. Wel heeft de militaire basis Nevatim, in de Negev-woestijn, lichte schade opgelopen.

4 uur geleden
Luchtalarm en explosies klinken in meerdere Israëlische steden

TEL AVIV (ANP) - In meerdere plaatsen in Israël klinkt in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. Ook worden in onder meer Jeruzalem explosies gehoord, melden Israëlische media. Het is niet duidelijk of het om luchtafweer gaat of om inslagen van Iraanse drones en raketten. Berichten over slachtoffers en schade zijn er nog niet.

5 uur geleden
Frankrijk: Iran riskeert met aanval verdere escalatie

PARIJS (ANP) - De Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné heeft de Iraanse aanval op Israël "met de allergrootste stelligheid" veroordeeld. "Met de beslissing om zo'n niet eerder geziene actie te ondernemen, heeft Iran een nieuw niveau van destabilisatie bereikt en riskeert het militaire escalatie", schrijft Séjourné op X.

6 uur geleden
Ook aanvallen op Israël vanuit Jemen en Libanon

BEIRUT (ANP) - Zowel de Houthi-rebellen in Jemen als militanten van Hezbollah in Libanon voeren zaterdagnacht aanvallen uit op Israëlische doelen. Het maritieme veiligheidsbedrijf Ambrey meldt dat drones van de Houthi's onderweg zijn naar Israël. De aanval zou in coördinatie met Iran worden uitgevoerd. Hezbollah meldt zelf dat het raketten heeft afgevuurd op de Golan, het door Israël bezette deel van Syrië.

6 uur geleden
Israëlische zender: vliegtuigen VS en VK halen drones Iran neer

BAGDAD/DAMASCUS (ANP) - Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen zouden een onbekend aantal Iraanse drones op weg naar Israël hebben neergehaald boven het grensgebied tussen Irak en Syrië. Dat meldt de Israëlische nieuwszender Channel 12 TV, zonder bronnen te vermelden.

6 uur geleden