Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verenigde Naties uiten zorgen over nieuwe strafwetten Indonesië

Verenigde Naties uiten zorgen over nieuwe strafwetten Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Verenigde Naties maken zich zorgen over het nieuwe wetboek van strafrecht in Indonesië. Delen daarvan "lijken onverenigbaar" met fundamentele vrijheden en mensenrechten, aldus de internationale organisatie.

Het nieuwe wetboek verbiedt onder meer buitenechtelijke seks en ongehuwd samenwonen. De invoering hiervan werd dinsdag goedgekeurd door het parlement, waarop meteen kritiek klonk uit onder meer de lhbti-gemeenschap en de toerismesector. In het wetboek staat ook dat journalisten kunnen worden gestraft voor het publiceren van nieuws "dat tot onrust zou kunnen leiden".

De VN wijzen erop dat sommige artikelen in het wetboek de potentie hebben om journalistiek werk te criminaliseren en de persvrijheid aan te tasten. Andere artikelen zouden onder meer vrouwen, lhbti'ers en religieuze minderheden discrimineren of een discriminerende impact hebben. Er wordt gewaarschuwd voor negatieve sociale gevolgen voor deze groepen, mogelijk ook geweld.

Persoonlijke zaak

De Indonesische minister Yasonna Laoly (Recht en Mensenrechten) probeerde woensdag de zorgen van de toerisme-industrie weg te nemen. Hij benadrukte dat de politie alleen in actie komt bij een officiële klacht van directe familieleden, bijvoorbeeld ouders, partners of kinderen. "Als mensen uit Australië naar Bali op vakantie gaan en ze willen in dezelfde kamer overnachten, dan is dat hun persoonlijke zaak. Tenzij er een klacht is ingediend door hun ouders in Australië, maar dat zit niet in hun cultuur".

President Joko Widodo moet nog instemmen met de aanpassing van de wetgeving. De invoering van het nieuwe wetboek van strafrecht staat gepland voor 2025, ter vervanging van de strafwetgeving uit de tijd dat Indonesië nog bij Nederland hoorde.

Meer uit Buitenland

Regering Netanyahu overleeft moties van wantrouwen van oppositie

JERUZALEM (ANP/RTR) - De oppositie in het Israëlische parlement gaat, in afwachting van de toespraak van premier Benjamin Netanyahu, gewoon door met het verzet tegen de hervormingen van de rechtsspraak door de regering. Oppositieleden hebben twee moties van wantrouwen ingediend tegen de regering, maar die zijn weggestemd door de coalitie. Die heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlisch parlement.

1 uur geleden
Israëlische vakcentrale roept op tot nationale staking

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische vakcentrale heeft opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de hervormingen van de rechtspraak. De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut wil het land platleggen zodat premier Benjamin Netanyahu stopt met zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël.

3 uur geleden
Media: premier Israël stopt omstreden hervormingen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu stopt met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Dat meldt de Israëlische publieke omroep, die rekening houdt met een opschorting van de plannen. Ook bronnen van de Likudpartij van Netanyahu uitten die verwachting. Netanyahu gaat naar verluidt maandag om 09.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak houden.

4 uur geleden
President Israël hamert op einde omstreden hervormingen

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische president Herzog heeft na massale protesten de regering opgeroepen meteen te stoppen met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Hij zei dat de veranderingen de eenheid van het Israëlische volk en daarmee de hele samenleving bedreigen.

5 uur geleden
Protesten in heel Israël na ontslag defensieminister

JERUZALEM (ANP) - Honderdduizenden Israëli's zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontslag van defensieminister Yoav Gallant. Demonstranten blokkeren wegen en kruispunten op verschillende locaties in Israël uit protest tegen het besluit van premier Benjamin Netanyahu om Gallant te ontslaan, schrijft dagblad Haaretz. Het dagblad meldt dat volgens de politie op ruim 150 locaties demonstraties plaatsvinden.

8 uur geleden
Engeland gaat bezit van lachgas verbieden

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden, schrijft omroep BBC. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de BBC is lachgas een van de meest gebruikte drugs door Engelse jongeren in de leeftijd van 16 tot 24-jaar. Het was al illegaal om lachgas te produceren of te leveren als drug, maar het in bezit hebben ervan was dat nog niet.

11 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontslaat kritische defensieminister

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft defensieminister Yoav Gallant ontslagen, meldt het kantoor van de premier. Gallant had zaterdag in een televisietoespraak gezegd dat de door Netanyahu bepleite omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus Gallant.

16 uur geleden