Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verenigde Naties roepen China op protesten te respecteren

Verenigde Naties roepen China op protesten te respecteren

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Naties vragen China om het recht op vreedzaam protest te respecteren. Ze roepen de Chinese regering op mensen niet alleen aan te houden voor het deelnemen aan zo'n vreedzame demonstratie en het uiten van hun mening. De autoriteiten moeten bij hun reactie op de protesten rekening houden met de internationale afspraken over mensenrechten.

De VN spreken zich ook uit over het Chinese coronabeleid, dat de aanleiding is voor de protesten. De VN zeggen er tijdens de hele pandemie op te hebben aangedrongen dat beperkingen door de overheid altijd proportioneel moeten zijn, met het oog op de wetenschappelijke en medische adviezen.

Meerdere overheden hebben maandag een reactie gegeven op de Chinese demonstraties. De Amerikaanse regering zegt achter het recht op vreedzaam demonstreren te staan, zowel in de VS als in de rest van de wereld. De regering noemde China's strikte lockdownbeleid buitensporig.

Urumqi

Ook de Britse minister voor Buitenlandse Zaken reageerde op de aanhoudende demonstraties. Hij zegt dat het duidelijk is dat het Chinese volk erg ontevreden is over de maatregelen die hun worden opgelegd. "Ik denk dat de Chinese overheid moet luisteren naar wat die mensen te zeggen hebben", zei hij tegen verslaggevers. De Duitse president zegt de coronaprotesten "te begrijpen".

Een brand in een flatgebouw in de stad Urumqi, die aan tien mensen het leven kostte, leidde tot protesten in verschillende steden in China tegen het strenge coronabeleid. De strenge lockdown zou de reddingsoperatie voor de flatbewoners hebben bemoeilijkt, was de kritiek op sociale media. Het is onduidelijk hoeveel demonstranten bij de protesten zijn aangehouden.

De protesten breiden zich maandag ook uit naar Hongkong. Tientallen mensen gingen daar de straat op. De stad met een speciale status binnen het land kende al eerder aanhoudende massaprotesten over onder meer de macht van China in Hongkong. Door een nieuwe veiligheidswet werd het in 2020 makkelijker voor de autoriteiten om activisten in Hongkong op te pakken.

Meer uit Buitenland

Media: VS overwegen Gaza vanuit de lucht hulp te leveren

WASHINGTON (ANP) - Nu Israël de leveringen over land van humanitaire hulp aan Gaza vertraagt en dikwijls simpelweg verhindert, overwegen de Verenigde Staten rechtstreeks hulp te bieden aan de Palestijnen in Gaza via de lucht. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios.

19 minuten geleden
Trump ook van stembiljet geweerd voor voorverkiezingen Illinois

CHICAGO (ANP) - Een rechter in de Amerikaanse staat Illinois heeft voormalig president Donald Trump uitgesloten van deelname aan de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen in die staat. Ze deed die uitspraak vanwege Trumps rol in de aanval op het Capitool op 6 januari 2021. Daarmee zou Trump de anti-opstandclausule van het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet hebben overtreden.

38 minuten geleden
Leiders Congres VS voorkomen overheidssluiting met tijdelijke deal

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de twee kamers van het Amerikaanse congres hebben een overeenkomst bereikt die tijdelijke financiering garandeert van de overheidsuitgaven in 2024, waardoor een mogelijke sluiting van de overheid op zaterdag wordt vermeden. Dat melden de Democratische meerderheidsleider in de Senaat, Chuck Schumer, en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Mike Johnson.

1 uur geleden
Hooggerechtshof VS behandelt Trumps claim presidentiële immuniteit

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft ingestemd de bewering van Donald Trump dat hij als voormalig president immuniteit geniet tegen strafrechtelijke vervolging in behandeling te nemen. Dat melden Amerikaanse media.

1 uur geleden
Flat van opgepakt RAF-lid Klette ontruimd om granaat

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De flat van het onlangs opgepakte oud-lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Daniela Klette is woensdag ontruimd, nadat er een granaat in haar appartement was gevonden. Die is op een veilige plek onschadelijk gemaakt, meldt de politie. Een aantal andere voorwerpen worden nog onderzocht.

3 uur geleden
Flat van opgepakt RAF-lid Klette ontruimd om gevaarlijk voorwerp

BERLIJN (ANP/DPA) - De flat van het onlangs opgepakte oud-lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Daniela Klette is ontruimd. De politie meldt dat bij een doorzoeking van het gebouw in het Berlijnse stadsdeel Kreuzberg "iets gevaarlijks" is gevonden.

5 uur geleden
McConnell stopt in november als leider Republikeinen in Senaat

WASHINGTON (ANP) - Mitch McConnell stopt in november als leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat. Hij is wel van plan om lid te blijven, zo heeft hij gezegd in de Senaat: "voorlopig ga ik nergens naartoe". McConnell is een van de invloedrijkste figuren binnen zijn partij.

7 uur geleden