Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verenigd Rusland naar verkiezingswinst, oppositie wint in Siberië

Verenigd Rusland naar verkiezingswinst, oppositie wint in Siberië

MOSKOU (ANP) - De regerende partij Verenigd Rusland, die de Russische president Vladimir Poetin steunt, lijkt aan de haal te gaan met de winst bij lokale verkiezingen. Maar aanhangers van de vergiftige Kremlin-criticus Aleksej Navalni boekten zondag ook zeldzame verkiezingswinsten in Siberië.

Oppositieleider Navalni, die een tactische stemstrategie had gepromoot om Verenigd Rusland te dwarsbomen, heeft tientallen kandidaten voor gemeenteraden in Siberië naar voren geschoven. Voorlopige resultaten laten zien dat pro-Kremlin-politici, gesteund door Poetin, grote overwinningen behaalden in Komi, Tatarstan, Kamchatka en in meer dan een dozijn andere regio's.

Maar de aanhangers van Navalni behaalden zeldzame overwinningen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Novosibirsk, de derde stad van Rusland qua bevolking. In studentenstad Tomsk lijkt Verenigd Rusland de meerderheid in de raad te hebben verloren.

"Mensen zijn ziek van de autoriteiten. Je kunt niet twintig jaar op de troon zitten, eindeloos stelen, dit allemaal doen en onbestraft blijven", zei Ksenia Fadeyeva, die een raadszetel in Tomsk won. Navalni-aanhanger Andrei Fateev won ook een zetel in Tomsk. Terwijl anderen, zoals Sergei Boyko, een andere bondgenoot van Navalni, er klaar voor waren om raadszetels in Novosibirk in te nemen.

De bondgenoten van Navalni gingen door met zijn 'slimme stem'-strategie, waarbij meer dan duizend politici werden benoemd die volgens hen goed geplaatst waren om kandidaten van de regeringspartij te verslaan en spoorden kiezers aan op hen te stemmen. In Tomsk zei Fateev dat Verenigd Rusland slechts 12 van de 37 zetels in de raad leek te hebben gewonnen. Veel kandidaten, gesteund door de slimme stemstrategie, lijken een plekje in raad te hebben veroverd.

Meer uit Buitenland

Rode Kruis bezorgd over hulp Gaza na uitval telefoon en internet

GAZA-STAD (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de hulpverlening in de door Israël belegerde Gazastrook na de uitval van telefoon en internet. De collega's van de Palestijnse Rode Halve Maan melden opnieuw dat ze het contact met de collega's in Gaza compleet zijn verloren, aldus het Rode Kruis.

40 minuten geleden
Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

1 uur geleden
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

2 uur geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

3 uur geleden
Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Hamas ontkent vrouwen te hebben verkracht bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging noemt de aantijgingen van Israëlische kant over seksueel geweld "leugens".

3 uur geleden
Palestijns persbureau: 50 doden bij Israëlische aanval op scholen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij Israëlische aanvallen op het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau WAFA vijftig mensen gedood. De Israëlische bombardementen zijn volgens WAFA uitgevoerd op twee scholen. Het bericht kan niet worden geverifieerd.

4 uur geleden
Turkije fel tegen jacht Israël op Hamas in buitenland

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël probeert Hamasleden in het buitenland aan te pakken. De Turkse regering reageert op berichten dat Israël jacht maakt op Hamasleden die buiten de Palestijnse gebieden wonen, bijvoorbeeld in Turkije.

4 uur geleden