Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verenigd Koninkrijk worstelt met stormloop op sneltesten

Verenigd Koninkrijk worstelt met stormloop op sneltesten

LONDEN (ANP) - De Britse autoriteiten hebben moeite om de vraag bij te benen naar sneltesten. Die kunnen door burgers worden aangevraagd via een overheidssite. Gezondheidsdienst UKHSA waarschuwt volgens Sky News dat ze daar tijdelijk niet beschikbaar kunnen zijn vanwege de "uitzonderlijk hoge vraag".

De Britse autoriteiten verstrekken de sneltesten op grote schaal aan de bevolking in de hoop meer besmettingen tijdig te ontdekken. De testen kunnen online worden besteld en worden dan thuisbezorgd. Ze kunnen ook worden opgepikt bij speciale ophaalpunten, in bijvoorbeeld bibliotheken. Britten kunnen daarnaast ook naar de apotheek voor sneltesten.

Het land heeft de afgelopen tijd recordaantallen coronabesmettingen gemeld en dat verhoogt ook de druk op de testcapaciteit. Inwoners van delen van Engeland konden eerder deze maand tijdelijk geen sneltesten online bestellen. Dat kwam volgens Sky News doordat mensen massaal probeerden om voor de kerstdagen nog extra testpakketten te bemachtigen.

Nieuwe coronaregels

UKHSA, de UK Health Security Agency, heeft aangegeven dat mensen weer met problemen te maken kunnen krijgen. Britten krijgen van een woordvoerder het advies om bij problemen op de bestelsite na een paar uur een nieuwe poging te doen. "En om ervoor te zorgen dat ze alle testen gebruiken die ze nog thuis hebben voordat ze nieuwe bestellen of ophalen."

Apotheken zeggen dat de vraag naar de testen is toegenomen. Dat zou komen door aanpassingen van de coronaregels. Mensen moeten zichzelf isoleren als ze zijn besmet of een besmette huisgenoot hebben. Wie het coronavirus heeft opgelopen, kan de zelfisolatie nu na een week beëindigen als ze op dagen zes en zeven negatief testen.

Er kunnen ongeveer 900.000 sneltesten per dag worden afgeleverd, maar dat lijkt onvoldoende te zijn. In apotheken vraagt ongeveer om de vijf minuten iemand om een sneltest, zegt de topvrouw van brancheorganisatie Association Of Independent Multiple Pharmacies tegen de BBC. Ze noemde het "erg stressvol" voor medewerkers en klanten dat die door bevoorradingsproblemen niet altijd beschikbaar zijn.

Meer uit Buitenland

Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

4 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

5 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

6 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

8 uur geleden
Indiase premier Modi bezoekt plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de Oost-Indiase stad Balasore de plek bezocht waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij sprak met reddingswerkers en zal volgens Indiase media ook het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

9 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

9 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

12 uur geleden