Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verenigd Koninkrijk eist dat Facebook-moeder Giphy verkoopt

Verenigd Koninkrijk eist dat Facebook-moeder Giphy verkoopt

LONDEN (ANP) - De Britse markttoezichthouder heeft het moederbedrijf van Facebook definitief bevolen animatieplatform Giphy te verkopen. De overname van de database voor gif-animaties in 2020 door het socialmediabedrijf schaadt de concurrentie te veel, vindt de Competition and Markets Authority (CMA). De mededingingswaakhond uitte eerder al zorgen over samenvoeging.

De overname van Giphy door Meta, zoals de Facebook-moeder tegenwoordig heet, belemmert volgens de CMA vooral de concurrentie op de markt voor onlineadvertenties. Zo zou Meta gif-animaties op concurrerende platforms kunnen verwijderen, beredeneerde de toezichthouder.

Een gedwongen verkoop zat er al langer aan te komen. De CMA stelde de maatregel afgelopen zomer al voor en gaf betrokken partijen de tijd om te reageren. Het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp noemde de dreigende ingreep toen onredelijk en buiten proporties. In een eerste reactie zegt Meta nu alle opties te overwegen, waaronder een beroep. In maart wees de CMA een voorstel van Facebook af waarbij de bibliotheek van Giphy vijf jaar lang voor iedereen beschikbaar blijft op dezelfde voorwaarden als voor de overname.

Boete

Giphy is een database van gif-animaties voor sociale media en chatapps. Daarmee kunnen gebruikers chatgesprekken of berichtjes op sociale media opleuken. De animaties kunnen ook gebruikt worden voor reclames. Voor het toenmalige Facebook was de overname in mei vorig jaar logisch. De helft van alle animaties die vanuit Giphy worden verstuurd, komt op apps of websites van het bedrijf.

De overname kwam Meta al op een boete van 50,5 miljoen pond (44,5 miljoen euro) te staan van de CMA. Giphy moest apart worden gehouden van de rest van het concern voordat de Britten toestemming zouden geven, maar het socialmediaconcern gaf daar te weinig informatie over.

Meer uit Financieel

Adyen keldert op Damrak, Unilever tussen schaarse stijgers

AMSTERDAM (ANP) - Adyen heeft donderdag op de aandelenbeurs in Amsterdam ruim 18 procent van zijn beurswaarde zien verdampen. Het betaalbedrijf, dat de betaaltransacties afhandelt voor bedrijven als McDonald's en Hennes & Mauritz (H&M), zag het aantal transacties afgelopen kwartaal stijgen. Volgens analisten van investeringsbank Jefferies viel de omzet van het bedrijf echter tegen.

5 minuten geleden
Pfizer en BioNTech in VS aangeklaagd om inbreuk mRNA-patenten

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) heeft biotechnoloog BioNTech en farmaceut Pfizer aangeklaagd in de Verenigde Staten. Volgens GSK hebben de twee bedrijven inbreuk gemaakt op patenten rondom mRNA-technologie, die is gebruikt bij het ontwikkelen van coronavaccins.

25 minuten geleden
Aandeelhouders OCI stemmen voor omstreden belastingconstructie

AMSTERDAM (ANP) - Aandeelhouders van OCI hebben voor twee wijzigingen van de statuten gestemd, waarmee het chemieconcern geen dividendbelasting hoeft te betalen. De aandeelhouders steunden deze omstreden constructie donderdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van OCI, meldt het concern.

1 uur geleden
Facebook-moederbedrijf Meta keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het socialemediabedrijf boekte afgelopen kwartaal wel meer winst dan verwacht.

2 uur geleden
Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

2 uur geleden
Groei economie VS zwakt sterker af dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat meldde de Amerikaanse overheid in een voorlopige schatting. De groei viel ook minder sterk uit dan verwacht.

3 uur geleden
Moederbedrijf Douglas verwacht meer op te halen met beursgang

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners verwacht meer op te halen bij de introductie op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is onder andere eigenaar van cosmeticaketen Douglas en horlogemerk Breitling en investeerde in de Franse en Spaanse voetbalcompetities.

3 uur geleden