Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdere daling Chinese export en import door streng coronabeleid

Verdere daling Chinese export en import door streng coronabeleid

BEIJING (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - De export en import van China zijn in november opnieuw gekrompen. In oktober liet zowel de uitvoer als invoer van het land al voor het eerst sinds mei 2020 een daling zien. Door de aanhoudend hoge inflatie en de oplopende rentetarieven is de wereldwijde vraag minder geworden. Daarnaast zorgen de strenge coronamaatregelen in China ervoor dat de productie en de consumptie onder druk staan en de economie hard wordt getroffen.

Het strikte zerocovidbeleid van Beijing van snelle lockdowns, reisbeperkingen en dagelijkse massale tests heeft bedrijven aan het wankelen gebracht, de toeleveringsketens verstoord en de consumptie getemperd. De dreiging van een recessie in de Verenigde Staten en Europa, in combinatie met stijgende energieprijzen, verzwakt daarnaast de vraag naar Chinese producten.

De export daalde in november met 8,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de grootste daling sinds februari 2020, toen het land in de beginfase van de coronapandemie verkeerde. Economen hadden gerekend op een daling met 3,5 procent. De import liet met 10,6 procent de grootste afname zien sinds mei 2020. Hier werd gerekend op een daling met 6 procent.

Protesten

Na de recente landelijke protesten in China tegen de strenge coronamaatregelen, heeft de Chinese regering een voorzichtige verschuiving in het strikte coronabeleid laten zien en zijn lokale autoriteiten begonnen met het versoepelen van enkele beperkingen. Dit zou de vooruitzichten voor de Chinese economie in de komende maanden kunnen verbeteren.

China hanteert voor dit jaar een economische groeidoelstelling van ongeveer 5,5 procent, maar veel economen denken dat deze doelstelling niet zal worden gehaald. Persbureau Bloomberg meldde woensdag op basis van ingewijden dat Beijing voor volgend jaar een economische groeidoelstelling van ongeveer 5 procent wil gaan hanteren.

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

4 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

4 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

6 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

8 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

10 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden