
Verdenkingen Nederlandse hulpverlener in Grieks proces afgezwakt
LESBOS (ANP/AFP) - De Nederlandse reddingswerker Pieter Wittenberg en ruim twintig medeverdachten staan in Griekenland niet langer terecht voor spionage. De rechter schrapte die aanklacht, onder meer vanwege procedurele fouten die in het proces zijn gemaakt. Dat werd vrijdag duidelijk tijdens de tweede dag van het proces op het Griekse eiland Lesbos.
De reddingswerkers worden wel nog altijd verdacht van onder meer mensensmokkel, fraude en witwassen. Dat onderzoek loopt nog. Het is niet duidelijk wanneer die zaak voor de rechter gaat komen. Wittenberg (75) en de medeverdachten ontkennen de aantijgingen. Zij zeggen mensenlevens te hebben gered door in 2018 vluchtelingen uit zee te halen.
Het proces zou eigenlijk al in november 2021 plaatsvinden, maar werd toen uitgesteld omdat de rechtbank niet bevoegd was. De zaak is toen doorverwezen naar de rechtbank die deze week de kleinere vergrijpen behandelde. Onder meer omdat de buitenlandse verdachten geen vertaling van de aanklachten tegen hen hebben ontvangen, haalde de rechter een streep door de zaak.
Criminaliseren van solidariteit
Wittenberg en de andere hulpverleners riskeren nog altijd boetes en celstraffen van meerdere jaren. Een van de verdachten is de 28-jarige Sarah Mardini uit Syrië, die samen met de Duits-Ierse duiker Seán Binder mensen uit zee heeft gered. De twee werden in 2018 aangehouden en zaten ruim honderd dagen vast. In die periode werkte Wittenberg als schipper op een reddingsboot. Over Mardini en haar zus gaat de vorig jaar verschenen film The Swimmers.
Onder meer Amnesty International maakt zich al jaren hard voor de verdachten en heeft de Griekse autoriteiten meermaals opgeroepen de rechtszaak in te trekken. Volgens een woordvoerder is er sprake van "het criminaliseren van solidariteit". Human Rights Watch sprak eerder van een "politiek gemotiveerd" proces dat is bedoeld om andere hulpverleners te intimideren. De Verenigde Naties riepen de Griekse autoriteiten vrijdag ook op de zaak te staken. De organisatie noemt rechtszaken als deze "zwaar verontrustend".
Meer uit Binnenland
VENLO (ANP) - Door een schietincident in Venlo is een 50-jarige man om het leven gekomen, meldt de politie. Het slachtoffer is afkomstig uit de gemeente Horst aan de Maas.
6 uur geledenWEITEVEEN (ANP) - De nabestaanden van de dubbele moord in Weiteveen stellen de politie aansprakelijk, bevestigen hun advocaten na berichtgeving door het AD. Ze zijn van mening dat de politie nalatig heeft gehandeld.
7 uur geledenBEVERWIJK (ANP) - De Wijkertunnel in de A9 bij Beverwijk is weer in beide richtingen open, meldt Rijkswaterstaat. De tunnel ging maandag in de loop van de middag dicht omdat er een ongeluk was met twee bussen vol AZ-supporters. Vijf mensen kampten met onder meer nek- en rugklachten, een persoon is naar het ziekenhuis overgebracht.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondag een man van 21 uit Den Haag opgepakt voor een schietincident waarbij vrijdag een eveneens 21-jarige man uit Den Haag om het leven kwam. Ook de vermoedelijke vluchtauto, een zwarte Citroën C1, is gevonden en in beslag genomen.
9 uur geledenBEVERWIJK (ANP) - Bij een botsing tussen twee bussen met AZ-fans in de Wijkertunnel in de A9 bij Beverwijk zijn vijf mensen gewond geraakt, meldt de politie. Ze hebben nek-, rug- en aangezichtsklachten. Een persoon wordt overgebracht naar het ziekenhuis.
10 uur geledenHILVERSUM (ANP) - RTL zendt maandag een extra journaal uit over het overlijden van paus Franciscus, laat de zender weten aan het ANP. Het programma is om 16.30 uur op RTL 4 te zien.
13 uur geledenBAARN (ANP) - Paus Franciscus had een groot hart voor de zwakkeren in de samenleving. "Dat liet hij steeds weer blijken in zijn teksten en door de bezoeken die hij bracht aan groepen gemarginaliseerden. Ook benadrukte hij de beschermwaardigheid van het leven, van het begin tot het einde", zegt kardinaal Wim Eijk over de op paasmaandag overleden kerkvorst.
14 uur geleden