Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Verdenking tegen verdachten Ruinerwold zwaarder geworden'

'Verdenking tegen verdachten Ruinerwold zwaarder geworden'

ASSEN (ANP) - De verdenking tegen de twee verdachten in de zaak Ruinerwold, Gerrit Jan van D. en Joseph B., is de afgelopen maanden alleen maar zwaarder geworden. Dat is een van de conclusies die het Openbaar Ministerie trekt op basis van het onderzoek dat sinds half oktober is gedaan naar het volledig geïsoleerd levende gezin. Dat bleek dinsdag op de eerste openbare zitting in de strafzaak tegen Van D. en B. Het OM wil dat beiden in voorarrest blijven.

Van D. en zes van zijn kinderen werden medio oktober uit de boerderij buiten het Drentse dorp Ruinerwold gehaald, nadat een van de zoons zich bij de politie had gemeld. Van D. drong volgens het OM zijn kinderen de wetten van een eigen religie op, waarin zij zich geheel moesten afsluiten van de buitenwereld. Bij tijd en wijle zou hij de kinderen daadwerkelijk fysiek hebben opgesloten, maar doorgaans was een slot op de deur niet nodig. "Vrijheidsberoving kan ook op en andere manier. Bijvoorbeeld door iemand te laten geloven dat zijn leven voorbij zal zijn als hij het perceel verlaat", zei de officier van justitie.

Van D. wordt ook verdacht van mishandeling van zijn kinderen. Twee van de drie oudste kinderen, die niet in de boerderij hebben gewoond, zou hij seksueel hebben misbruikt. De drie oudste kinderen zijn wel de buitenwereld in getrokken. Volgens Van D. zijn zij daardoor schuldig aan de dood van hun moeder, in 2004, stelt het OM.

Oostenrijker Joseph B. (58) was de huurder van de afgelegen boerderij. Het OM verdenkt B. ook van betrokkenheid bij de vrijheidsberoving van de kinderen. Volgens het OM is zijn rol "essentieel" geweest. "Hij was het gezicht naar de buitenwereld, zodat de rest verborgen kon blijven", stelde de officier van justitie.

Meer uit Binnenland

NAVO-top volgend jaar juni in World Forum in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De top van de NAVO wordt volgend jaar van 24 tot en met 26 juni in Den Haag gehouden. De leiders van de 32 lidstaten van het Atlantische bondgenootschap komen bijeen in het World Forum, maakte demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vrijdag bekend.

31 minuten geleden
Kabinet steunt plan om beschermde status van wolf af te zwakken

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf af te zwakken. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) zei vrijdag dat ze akkoord gaat als er in juni of juli over wordt gestemd. Het is nog niet precies bekend wanneer er over wordt gestemd.

1 uur geleden
Minder nachtvluchten op Schiphol, ban op luidste vluchten in nacht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

1 uur geleden
Verdachte aangehouden voor inrijden op dragqueen en partner

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht in augustus vorig jaar te zijn ingereden op een dragqueen en diens partner, meldt de politie vrijdag. Het gaat om een 26-jarige Amsterdammer.

2 uur geleden
Meerdere Nederlanders gewond na instorten dak Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Door het instorten van een deel van een restaurant en club op Mallorca zijn meerdere Nederlanders gewond geraakt. De ANWB Alarmcentrale kreeg van vier Nederlanders hulpverzoeken. Zij raakten lichtgewond, meldt een woordvoerder.

2 uur geleden
UM onderzoekt contacten met conflictgebieden

MAASTRICHT (ANP) - De Universiteit Maastricht (UM) stelt onderzoek in naar instellingen in gebieden waar een grootschalig conflict is, en waarmee de universiteit samenwerkt. De UM gaat een inschatting maken of en zo ja, in welke mate, deze instellingen betrokken zijn bij schendingen van fundamentele mensenrechten. Dat liet de UM vrijdag weten.

3 uur geleden
NS: meer treinreizigers naar Duitsland rond wedstrijden Oranje

UTRECHT (ANP) - Veel Oranjesupporters gaan waarschijnlijk met de trein naar de wedstrijden van het Nederlands elftal op het komende EK voetbal in Duitsland. De NS zegt veel treintickets te hebben verkocht op en rond de speeldagen, aanzienlijk meer dan op dezelfde dagen vorig jaar.

3 uur geleden