Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdeeldheid onder bonden over supermarkt-cao

Verdeeldheid onder bonden over supermarkt-cao

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV heeft een akkoord bereikt met werkgevers in de supermarktbranche over een nieuwe cao. In december liepen gesprekken tussen werkgevers en de bond nog spaak, waarna werd gedreigd met acties rond de kerstperiode. FNV liep eerder weg van de onderhandelingstafel en is fel gekant tegen de nieuwe afspraken

Leden van CNV moeten nog instemmen met het onderhandelingsresultaat. Daarin is afgesproken dat de lonen per 31 december met 2,5 procent omhoog gaan, zoals werkgevers eerder al aanboden. Daarnaast krijgen medewerkers in maart een eenmalige uitkering van 1,6 procent over hun loon. De cao loopt tot 1 april.

CNV ging akkoord na een ronde van informele gesprekken, waarna nieuwe voorstellen officieel op papier werden gezet. Volgens CNV-onderhandelaar Jacqueline Twerda stijgen lonen daarbij in reëel opzicht veel meer dan bij eerdere voorstellen van werkgevers.

FNV

Vakbond FNV ging niet in op de uitnodiging om nog eens om de tafel te gaan. FNV-bestuurder Mari Martens wijst erop dat de lonen in het nieuwe akkoord minder hard stijgen dan consumentenprijzen. "Het is een grof schandaal dat winkels hun eigen mensen er in koopkracht niet op vooruit laten gaan", stelt hij.

De afspraken komen te staan in twee aparte cao's, één voor grote supermarktketens en de andere voor zelfstandige ondernemers in de levensmiddelenhandel. In totaal vallen zo'n 300.000 medewerkers onder die afspraken, aldus CNV.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Besi wint op Damrak, AEX scherpt record aan

AMSTERDAM (ANP) - Toeleverancier voor de chipindustrie Besi is bovenaan geëindigd in de AEX, de leidende index van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers waren enthousiast over een nieuwe order die het bedrijf kreeg voor systemen die verschillende chips aan elkaar verbinden. De algehele stemming op het Damrak was ook opperbest.

3 uur geleden
Investeerder boekt tientallen miljoenen af op Babboe-eigenaar

MAARSBERGN (AFN) - Een fonds van investeerder Teslin heeft vorige maand 45 miljoen euro afgeboekt op zijn belang in fietsenfabrikant Accell, het bedrijf achter het geplaagde bakfietsmerk Babboe. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verplichtte dat merk eerder dit jaar veel bakfietsen terug te roepen en verbood Babboe nieuwe fietsen te verkopen. Een aantal modellen zou te onveilig zijn om mee rond te fietsen.

4 uur geleden
Boeing van Corendon heeft klapband bij landing in Turkije

ANKARA (ANP/RTR) - Een Boeing 737 van vakantievlieger Corendon Airlines heeft tijdens de landing op een vliegveld bij Antalya een klapband gekregen. Dit was het gevolg van een beschadigd neuslandingsgestel van het toestel, meldt de Turkse minister van verkeer Abdulkadir Uraloglu. De 190 passagiers en crewleden bleven ongedeerd.

5 uur geleden
Airbnb en chipbedrijf Arm zakken op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Verhuurplatform Airbnb en chipontwerper Arm behoorden donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Airbnb boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht. Ook denkt het bedrijf dat grote sportevenementen zoals het EK voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen in Frankrijk de vraag naar accommodaties in de zomer zullen aanjagen. De omzetverwachting voor het huidige kwartaal viel echter tegen en het aandeel werd 7 procent lager gezet.

5 uur geleden
Medeoprichter kantoor achter Panama Papers overleden

PANAMA-STAD (AFN/RTR/AFP) - Zakenman Ramón Fonseca, medeoprichter van het advocatenkantoor achter de zogeheten Panama Papers, is overleden. Dat heeft zijn advocaat bevestigd.

6 uur geleden
Omzetdaling Warner Bros. door stakingen en minder advertenties

NEW YORK (ANP) - Entertainmentconcern Warner Bros. Discovery had het afgelopen kwartaal last van een zwakke advertentiemarkt en stakingen van acteurs in Hollywood. Hierdoor daalde de omzet tot minder dan 10 miljard dollar (9,3 miljard euro). Dat is 7 procent minder vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar, werd donderdag bekend.

7 uur geleden
Chinese BYD overweegt bouw van tweede Europese autofabriek

SZEGED (ANP/AFP) - BYD, een grote fabrikant van elektrische auto's in China, overweegt volgend jaar een tweede assemblagefabriek voor auto's in Europa te bouwen, zegt Michael Shu, directeur van de Europese tak van het concern. Volgens hem wil BYD tegen 2030 een toonaangevende producent van elektrische voertuigen in Europa zijn. "We hebben er vertrouwen in dat we tegen die tijd een leidende positie kunnen innemen", stelt Shu.

7 uur geleden