Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdeelde ChristenUnie in discussie over asieldeal

Verdeelde ChristenUnie in discussie over asieldeal

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie komt zaterdag bijeen om over het asielbeleid van het kabinet te praten, waaronder de eind augustus beklonken asieldeal. Onderdelen daarvan liggen in de fractie gevoelig, maar bij een deel van de achterban valt vooral de rem op gezinshereniging slecht.

Daags nadat de asieldeal in de ministerraad was vastgesteld, uitten zo'n honderd CU-leden in een stevige brief aan de Tweede Kamerfractie en het partijbestuur hun ongenoegen over de deal. Voordat die in de ministerraad op tafel lag, waren de fractievoorzitters van coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU al tot overeenstemming gekomen. De briefschrijvers vinden het "pijnlijk en onacceptabel" dat de ChristenUnie betrokken was bij het sluiten van de deal en willen dat die wordt teruggedraaid.

De boze leden vinden de rem op gezinshereniging van statushouders onverteerbaar. "Dat een fundamenteel recht als gezinshereniging wordt ontnomen aan vluchtelingen mogen wij als partij van het gezin nimmer accepteren."

De rem op gezinshereniging vindt ook de fractie "pijnlijk", schreef Kamerlid Don Ceder eerder op een blog. De Kamerfractie staat wel achter andere maatregelen uit de deal, zoals de plannen die een einde moeten maken aan de schrijnende situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. "Ik hoop dat we die voor Nederland beschamende situatie dan ook binnenkort niet meer zien en nooit meer zien", schreef Ceder in het blog.

Partijleider Gert-Jan Segers gaf tegengas na kritiek op de asieldeal. De ChristenUnie is een partij die verantwoordelijkheid neemt, zegt hij. Daar horen soms "uitvoerig bevochten" compromissen bij, "om idealen iets dichterbij te brengen".

Ook binnen de VVD heerst verdeeldheid over de asieldeal. Veel liberalen vinden de afspraken niet ver genoeg gaan en willen een asielstop. Op een VVD-bijeenkomst eind augustus, met VVD-staatssecretaris Eric van der Burg en fractievoorzitter Ruben Brekelmans, liepen de emoties regelmatig hoog op.

De asieldeal van het kabinet moet een einde maken aan de asielcrisis. Asielzoekers moesten wekenlang buiten in het gras slapen bij Ter Apel en Artsen zonder Grenzen bood de asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum voor het eerst ooit in Nederland medische hulp aan.

Meer uit Politiek

Minister Helder spreekt over energielevering in Qatar

DOHA (ANP) - Sportminister Conny Helder heeft een ontmoeting gehad met Soltan bin Saad Al-Muraikhi, minister van staat voor Buitenlandse Zaken van Qatar. "We hadden een goed gesprek over samenwerking, mensenrechten, energielevering en gezondheidszorg", laat ze weten. "Ook heb ik hem bedankt voor de hulp bij onze evacuaties uit Afghanistan."

17 uur geleden
Kamer stemt voor meer grip op toestroom buitenlandse studenten

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer vraagt minister Robbert Dijkgraaf (Wetenschap) meer te doen om de toestroom van internationale studenten te beperken. Meerdere moties die hiertoe oproepen krijgen steun van een meerderheid.

1 dag geleden
Kamer wil dat banden worden aangehaald met Taiwan

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet de banden met Taiwan "op elke mogelijke wijze" gaat versterken. Een motie met die oproep van D66 en SGP kreeg dinsdag een ruime meerderheid. Nederland onderhoudt geen diplomatieke relaties met Taiwan.

1 dag geleden
Minister Helder kijkt met OneLove-speldje op tribune naar Oranje

AL KHOR (ANP) - Sportminister Conny Helder zit met een OneLove-speldje op de tribune bij het WK-duel tussen het Nederlands elftal en Qatar. "Ik sta vierkant achter de gedachte van de OneLove-campagne", zegt ze. "OneLove staat voor gelijkheid en verbinding. De kleuren in het hart staan voor trots zijn op wie je bent, op je afkomst, kleur, identiteit of geaardheid. En voor wederzijds begrip. Want ondanks verschillen spelen we samen op hetzelfde veld en kijken we naar dezelfde wedstrijd."

1 dag geleden
Senaat wil verlaging extraatje AOW'ers straks terugdraaien

DEN HAAG (ANP) - Een opmerkelijke stemming in de Eerste Kamer: een meerderheid van de senaat wil dat het extraatje voor AOW'ers, dat per 1 januari flink wordt verlaagd, toch weer omhooggaat. De inkomensondersteuning voor gepensioneerden (IOAOW) gaat van maandelijks 28 euro naar 5 euro, omdat de AOW zelf flink omhooggaat. Eerste Kamerlid Martin van Rooijen (50PLUS) kreeg een meerderheid voor zijn voorstel om die regeling vanaf 1 juli weer te verhogen naar het oude bedrag.

1 dag geleden
Linkse partijen willen geld voor hogere lonen in kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen een verhoging van de lonen in de kinderopvang met 5 procent. Om dat al volgend jaar mogelijk te maken, willen zij de kinderopvangtoeslag voor ouders met 175 miljoen euro ophogen. De partijen doen dat voorstel bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

1 dag geleden
Rutte wil meer Benelux-samenwerking strategisch industriebeleid

LUXEMBURG (ANP) - Belgiƫ, Nederland en Luxemburg willen de regionale samenwerking opvoeren, vooral op het gebied van innovatie en technologie. De Benelux Unie moet moderniseren en een strategisch industriebeleid uitbouwen, zeggen premier Mark Rutte, zijn Belgische collega Alexander De Croo en de Luxemburgse premier Xavier Bettel in een gezamenlijke verklaring na afloop van een Benelux-top in kasteel Bourglinster in het Groothertogdom.

2 dagen geleden