Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdeelde ChristenUnie in discussie over asieldeal

Verdeelde ChristenUnie in discussie over asieldeal

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie komt zaterdag bijeen om over het asielbeleid van het kabinet te praten, waaronder de eind augustus beklonken asieldeal. Onderdelen daarvan liggen in de fractie gevoelig, maar bij een deel van de achterban valt vooral de rem op gezinshereniging slecht.

Daags nadat de asieldeal in de ministerraad was vastgesteld, uitten zo'n honderd CU-leden in een stevige brief aan de Tweede Kamerfractie en het partijbestuur hun ongenoegen over de deal. Voordat die in de ministerraad op tafel lag, waren de fractievoorzitters van coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU al tot overeenstemming gekomen. De briefschrijvers vinden het "pijnlijk en onacceptabel" dat de ChristenUnie betrokken was bij het sluiten van de deal en willen dat die wordt teruggedraaid.

De boze leden vinden de rem op gezinshereniging van statushouders onverteerbaar. "Dat een fundamenteel recht als gezinshereniging wordt ontnomen aan vluchtelingen mogen wij als partij van het gezin nimmer accepteren."

De rem op gezinshereniging vindt ook de fractie "pijnlijk", schreef Kamerlid Don Ceder eerder op een blog. De Kamerfractie staat wel achter andere maatregelen uit de deal, zoals de plannen die een einde moeten maken aan de schrijnende situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. "Ik hoop dat we die voor Nederland beschamende situatie dan ook binnenkort niet meer zien en nooit meer zien", schreef Ceder in het blog.

Partijleider Gert-Jan Segers gaf tegengas na kritiek op de asieldeal. De ChristenUnie is een partij die verantwoordelijkheid neemt, zegt hij. Daar horen soms "uitvoerig bevochten" compromissen bij, "om idealen iets dichterbij te brengen".

Ook binnen de VVD heerst verdeeldheid over de asieldeal. Veel liberalen vinden de afspraken niet ver genoeg gaan en willen een asielstop. Op een VVD-bijeenkomst eind augustus, met VVD-staatssecretaris Eric van der Burg en fractievoorzitter Ruben Brekelmans, liepen de emoties regelmatig hoog op.

De asieldeal van het kabinet moet een einde maken aan de asielcrisis. Asielzoekers moesten wekenlang buiten in het gras slapen bij Ter Apel en Artsen zonder Grenzen bood de asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum voor het eerst ooit in Nederland medische hulp aan.

Meer uit Politiek

Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

12 uur geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

16 uur geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

21 uur geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

1 dag geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

1 dag geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

1 dag geleden
Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

1 dag geleden