Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdeeld veiligheidsberaad wil in discussie over mondkapjesplicht

Verdeeld veiligheidsberaad wil in discussie over mondkapjesplicht

DEN HAAG (ANP) - De voorzitters van veiligheidsregio's zijn verdeeld over een landelijke of lokale mondkapjesplicht. Op het Utrechtse provinciehuis praten de burgemeesters woensdag over de mogelijkheid zo'n draagplicht in te voeren, nadat het Outbreak Management Team hier al een advies over uitbracht.

Ook minister Tamara van Ark (Medische Zorg) schuift aan bij het overleg. In de aanloop er naartoe gaf ze aan op zoek te zijn naar "goede instrumenten" om het virus te bestrijden. Eensgezindheid onder de burgemeesters is niet het belangrijkste punt voor de bewindsvrouw. "Wat ik vooral van belang vind is dat we met elkaar het virus klein krijgen. Dat is in de eerste golf gelukt en met de oplevingen die er nu zijn moet het ook lukken. In de ene regio is het anders dan in de andere regio, maar het is wel van belang dat we met elkaar samen het virus beteugelen."

De burgemeesters blijken hierover vooral verdeeld. Zeker als het gaat over mondkapjes, heeft elke bestuurder zijn eigen idee. Volgens Emile Roemer, burgemeester van Heerlen, is een draagplicht "op dit moment niet nodig. Het zou zomaar kunnen dat we maatregelen moeten nemen maar dan is het eerder reguleren en zorgen dat mensen het weer tussen de oren krijgen dat het nog heel heel belangrijk is dat we ons aan de RIVM-afspraken houden." Het benadrukken van de regels als de 1,5 meter afstand, krijgt volgens Roemer de voorkeur boven het inzetten van mondkapjes.

Geen meerwaarde

Ook Marianne Schuurmans, die als burgemeester van Haarlemmermeer de regio Kennemerland vertegenwoordigt ziet "nog geen meerwaarde van de mondkapjes". Volgens Schuurmans geeft ook het OMT aan "dat het nog niet nodig is". Het advies van het deskundigenteam komt officieel pas later naar buiten.

Burgemeester Roel Sluiter zegt namens de regio Friesland juist wel te denken "dat het een bijdrage kan leveren". Ook Theo Weterings van Tilburg is voorstander van het gebruiken van mondkapjes. Hij wil ook op die manier zien "of het mensen meer bewust maakt dat de regels nog steeds goed gehandhaafd moeten worden".

Meer uit Binnenland

Van den Oever: FDF schort harde acties op als gebaar goede wil

SINT HUBERT (ANP) - Farmers Defence Force schort zijn "harde acties" voorlopig op "uit blijk van goede wil" naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de groep dat doet als "eerste handreiking" in de hoop dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te brengen.

17 minuten geleden
Utrecht in beroep tegen uitspraak over protest bij abortuskliniek

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht is het er niet mee eens dat een rechter onlangs demonstranten tegen abortus in het gelijk heeft gesteld en gaat daarom in beroep. De activisten wilden bij een abortuskliniek in Utrecht protesteren, maar de gemeente wees ze een plek een eind verderop toe. De groep stapte naar de rechter. Die bepaalde dat de gemeente niet goed had onderbouwd waarom de demonstranten niet bij de abortuskliniek mochten staan.

2 uur geleden
NS laat elke vijf minuten trein rijden tijdens Formule 1-weekend

ZANDVOORT (ANP) - De NS laat tijdens het weekend van de Formule 1-race in Zandvoort begin september elke vijf minuten een trein rijden tussen Amsterdam Centraal en station Zandvoort aan Zee. "Zo brengen we maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races en weer terug", laat het vervoersbedrijf donderdag weten.

3 uur geleden
Werkstraf voor afvaldumping tijdens boerenprotest

ARNHEM (ANP) - Een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre is veroordeeld tot 72 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand.

5 uur geleden
Privacywaakhond wil meer grenzen in wet aan delen persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseert het kabinet om meer grenzen te stellen aan het delen van persoonsgegevens in de voorgestelde Wet hergebruik van overheidsinformatie. Volgens de privacywaakhond zijn er in het huidige wetsvoorstel nog te veel risico's dat persoonsgegevens worden gedeeld zonder toestemming of medeweten van de personen om wie het gaat.

5 uur geleden
100 uur werkstraf geëist voor afvaldumping tijdens boerenprotest

ARNHEM (ANP) - Tegen een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre heeft de officier van justitie een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken geëist voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand. "Ik had een machteloos gevoel. Ik voel me bedreigd door wat er gaat gebeuren en maak me zorgen over de toekomst van mijn bedrijf en gezin", zei de verdachte donderdag tijdens een snelrechtzitting in de rechtbank in Arnhem.

6 uur geleden
Terugkeer Summerschool trekt 558.000 kijkers

HILVERSUM (ANP) - De terugkeer van het BNNVARA-programma Summerschool is woensdagavond door 558.000 mensen gezien, meldt Stichting KijkOnderzoek. Het programma op NPO 1, waarin sprekers college geven over hun vak- of interessegebied, staat daarmee op een elfde plek in de lijst van best bekeken programma's van de dag.

6 uur geleden