
Verdeeld EU-parlement laat Wopke Hoekstra nog extra dag wachten
STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra heeft ook dinsdag niet te horen gekregen of hij op de steun van het Europees Parlement kan rekenen om klimaatman van de Europese Commissie te worden. Linkse Europarlementariërs willen eerst antwoord op aanvullende vragen over onder meer Hoekstra's verleden in het bedrijfsleven.
De klimaatspecialisten van het parlement onderwierpen Hoekstra maandagavond al aan een urenlange ondervraging. De voormalige CDA-leider en buitenlandminister strooide met toezeggingen en geruststellingen. Maar de groenen en sociaaldemocraten, wier steun hij nodig heeft, toonden zich nog niet tevreden. Ze wilden die dinsdag nog eens goed tegen het licht houden en mikten op verdere concessies.
Maar Hoekstra heeft ook na koortsachtig overleg op dinsdag nog altijd niet het volle vertrouwen gewonnen van de linkerflank. Hij moet vóór woensdagochtend 07.00 uur duidelijker maken of hij de Europese CO2-uitstoot echt al in 2040 met minstens 90 procent wil terugbrengen. En dat streven niet bijvoorbeeld met een beroep op de gevolgen voor de economie toch afzwakken. Links ziet de lat juist graag nog wat hoger en wil daarom ook dat Hoekstra nagaat of Europeanen bijvoorbeeld minder vlees zouden moeten eten.
Stelliger
Ook over het afdwingen van een eind aan de subsidies en belastingvoordelen voor fossiele brandstoffen en voor andere klimaatplannen moet de kandidaat-Eurocommissaris stelliger zijn, vinden sociaaldemocraten en groenen. Maar ze twijfelen ook nog altijd of de nieuwe, heel 'groene' Hoekstra het echt meent. Ze willen daarom rekenschap over zijn minder klimaatvriendelijke verleden. Op zijn minst door uit de doeken te doen voor wie hij allemaal als consultant heeft gewerkt.
Hoekstra kan zo "echt bewijzen hoe oprecht hij is", zegt GroenLinks-voorman Bas Eickhout, een van de Europarlementariërs die hem toetst. Bovendien kan hij tonen "dat het niet slechts zijn persoonlijke voornemen is", maar van de hele commissie.
Sefcovic
Niet alleen Hoekstra, maar ook zijn aanstaande baas in de commissie wacht nog even op de goedkeuring van het parlement. De Slowaak Maros Sefcovic gaf twijfelaars munitie met weinig overtuigende antwoorden op vragen van Europarlementariërs. Aan hem kleeft ook dat hij te dicht bij de Ruslandgezinde Slowaakse verkiezingswinnaar Robert Fico zou staan.
Maar Sefcovic lijkt vooral ook de gijzelaar van de christendemocraten. Die gunnen de sociaaldemocraat pas de zegen als hun eigen Hoekstra die ook krijgt. De verstandhouding tussen de twee grootste partijen in het parlement is, zeker over klimaat, afgelopen jaar flink verzuurd. Niettemin is christendemocraat Peter Liese "optimistisch" dat het tweetal woensdag eindelijk goed nieuws krijgt.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
1 dag geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
2 dagen geleden