Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Verdediging Trump in impeachment-proces wordt beknopt'

'Verdediging Trump in impeachment-proces wordt beknopt'

WASHINGTON (ANP) - Het betoog van de verdediging in het tweede impeachment-proces tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump wordt zeer beknopt, heeft een van Trumps advocaten donderdag aangekondigd. Volgens David Schoen zal de verdediging slechts vier uur nodig hebben, veel minder dan de zestien uren die de verdediging mag gebruiken.

De advocaten van Trump komen vrijdag aan het woord nadat de Democratische aanklagers de afgelopen twee dagen hebben gehad om de Senaat te overtuigen van Trumps schuld. De oud-president wordt ervan beschuldigd dat hij zijn aanhangers op 6 januari heeft opgeroepen om het Capitool te bestormen. Daar werd toen door het parlement de verkiezingsuitslag vastgesteld.

Tijdens het requisitoir toonden de Democratische aanklagers videobeelden uit het Capitool van tijdens de bestorming. Daarop is te zien hoe senatoren, leden van het Huis van Afgevaardigden en toenmalig vicepresident Mike Pence ternauwernood in veiligheid konden worden gebracht terwijl Trump-aanhangers de gangen en kantoren uitkamden op zoek naar parlementariërs en Pence, die de sessie van het parlement voorzat.

Advocaat Schoen beschuldigt de Democraten ervan dat die de videobeelden hebben getoond voor de "entertainmentwaarde". Hij stelt dat de procedure tegen oud-president Trump een politieke afrekening is.

Nadat de Democraten hun aanklachten donderdag hadden afgerond, heeft de verdediging besloten om zijn betoog te vereenvoudigen, aldus een ingewijde. "Ik denk dat het nu stukken sneller gaat", aldus Schoen. "Ik denk dat het zaterdag voorbij kan zijn."

De Democratische aanklagers riepen de honderd senatoren donderdag op om oud-president Trump schuldig te bevinden. Of de vijftig Republikeinse senatoren gehoor geven aan die oproep is maar zeer de vraag. Als alle Democraten voor stemmen, zijn er nog 17 stemmen uit Trumps eigen partij nodig om de benodigde 67 stemmen voor een veroordeling te halen.

Vanwege zijn populariteit onder rechtse kiezers geldt Trump nog altijd als een factor van betekenis binnen de Republikeinse partij. Uit een stemming op dinsdag bleek dat slechts 56 senatoren vinden dat de tweede impeachment-procedure tegen Trump grondwettelijk is.

Meer uit Buitenland

Bondgenoot Trump bekent schuld in strafzaak verkiezingen Georgia

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voormalige bondgenoot van oud-president Donald Trump heeft in een strafzaak in de staat Georgia schuld bekend aan inmenging in de presidentsverkiezingen in 2020. Scott Hall werd op vijf punten beschuldigd van samenspanning om verkiezingswerkzaamheden te beïnvloeden. Hij is vooralsnog de enige verdachte die schuld bekent in het onderzoek.

1 uur geleden
Justitie: verdachte in Tupac-zaak wordt verdacht van moord

LAS VEGAS (ANP/AFP) - De verdachte die is opgepakt voor de dood van Tupac, wordt door justitie verantwoordelijk gehouden voor de dood van de rapper. Dat heeft openbaar aanklager Marc DiGiacomo gezegd. Verdachte Duane Davis, ook wel Keffe D of Keefe D genoemd, is formeel in staat van beschuldiging gesteld. De politie gaat ervan uit dat Tupac is doodgeschoten uit wraak.

2 uur geleden
VS: Servië moet zich terugtrekken uit grensgebied met Kosovo

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering heeft Servië opgeroepen om zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een "grote militaire inzet" langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

4 uur geleden
Republikeins lapmiddel om shutdown in VS te voorkomen verworpen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de zogenoemde shutdown tijdelijk af te wenden, heeft het niet gered. De parlementariërs hadden een zogenoemde 'stopgap' voorgesteld, een stoplap. Die kreeg onvoldoende steun. Het is nog de vraag wat er nu gaat gebeuren.

4 uur geleden
Armenië eist vertrek troepen uit Nagorno-Karabach via gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Armenië probeert via het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag af te dwingen dat Azerbeidzjan zijn troepen terugtrekt uit Nagorno-Karabach. Ook moet het land internationale organisaties in het gebied toelaten, stelt Armenië in een aanvraag bij het hof.

4 uur geleden
VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

5 uur geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

5 uur geleden