Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdediging noemt getuigenis over zien Buk-Telar onbetrouwbaar

Verdediging noemt getuigenis over zien Buk-Telar onbetrouwbaar

SCHIPHOL (ANP) - De getuigenis van een man die beweert een Buk-Telar te hebben gezien nabij het landbouwveld waarvanuit MH17 volgens het Openbaar Ministerie is neergeschoten, is volgens de verdediging van verdachte Oleg Poelatov onbetrouwbaar. Zo veranderde de getuige tijdens verhoren meerdere keren elementen uit zijn verhaal en zitten zijn antwoorden op vragen volgens de advocaten vol "feitelijke onjuistheden".

Het gaat om de verklaringen van M58, een man die zich als strijder had aangesloten bij de separatisten. Uit veiligheidsoverwegingen blijft hij anoniem. Daarom had hij bij een ondervraging door de verdediging een plaksnor, pruik en bril op en was zijn stem onherkenbaar gemaakt.

De advocaten van Poelatov haalden woensdag bij de rechtbank in het Justitieel Complex te Schiphol aan dat M58 eerst verklaarde dat hij de raketinstallatie op 16 juli 2014 al had zien staan in het gebied vlakbij Pervomaiskyi. "Maar later betwijfelt hij dat weer. Het is aannemelijk dat hij tussen de verhoren door heeft vernomen dat de Buk-Telar pas op de 17e in het gebied aankwam", aldus advocaat Sabine ten Doesschate.

Beïnvloeding

Hetzelfde geldt volgens haar voor het moment dat de raketinstallatie weer vertrok. Het OM denkt dat de Buk-TELAR kort na het afvuren is weggevoerd uit het gebied. Tijdens een verhoor in februari 2019 zegt M58 dat de Buk-TELAR na het afvuren in de schaduw van de bomen bleef staan. "Een week later komt hij hierop terug en zegt hij: 'na het afschieten zag ik die Buk niet meer'."

De verdediging vindt het erop lijken dat de herinneringen van de man zijn beïnvloed door wat in de loop der jaren aan informatie naar buiten is gebracht, onder meer door het Joint Investigation Team (JIT). "Hij verklaarde ook de raket te hebben zien inslaan. Maar dit is onmogelijk", aldus Ten Doesschate. Zo was het de bewuste dag te bewolkt en was de afstand tot het vliegtuig te groot om iets te hebben gezien. Hieruit blijkt volgens de advocaat hoe groot de invloed van bijvoorbeeld de animaties van het JIT geweest kan zijn.

Validatie-onderzoek

M58 meldde zich na een getuigenoproep van het JIT. "Door het onderzoeksteam is uitgebreid validatie-onderzoek gedaan naar de verklaring van M58. Daarbij is zijn verklaring vergeleken met informatie uit andere bronnen", zo maakte het OM eerder bekend.

MH17 stortte op 17 juli 2014 neer in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was. Alle 298 inzittenden kwamen hierbij om het leven. Onder hen waren veel Nederlanders.

Twee weken geleden begon de verdediging met het pleidooi. Deze week en volgende week zijn nog meerdere dagen ervoor uitgetrokken. De rechtbank heeft de uitspraak in de zaak gepland voor de tweede helft van dit jaar.

Meer uit Binnenland

Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

53 minuten geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

1 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

3 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

3 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

3 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

3 uur geleden
Waterschap Limburg telt honderden verboden sleuven op boerenland

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren hebben massaal sleuven gegraven om het regenwater op hun land af te voeren naar naastgelegen beken. Het is verboden zulke afwateringskanalen aan te leggen, maar volgens het Waterschap Limburg zijn er na de vele regenval van de afgelopen maanden vele honderden gegraven. "We komen dit normaal ook wel tegen, maar niet in deze omvang", aldus een woordvoerster.

3 uur geleden