Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdediging noemt getuigenis over zien Buk-Telar onbetrouwbaar

Verdediging noemt getuigenis over zien Buk-Telar onbetrouwbaar

SCHIPHOL (ANP) - De getuigenis van een man die beweert een Buk-Telar te hebben gezien nabij het landbouwveld waarvanuit MH17 volgens het Openbaar Ministerie is neergeschoten, is volgens de verdediging van verdachte Oleg Poelatov onbetrouwbaar. Zo veranderde de getuige tijdens verhoren meerdere keren elementen uit zijn verhaal en zitten zijn antwoorden op vragen volgens de advocaten vol "feitelijke onjuistheden".

Het gaat om de verklaringen van M58, een man die zich als strijder had aangesloten bij de separatisten. Uit veiligheidsoverwegingen blijft hij anoniem. Daarom had hij bij een ondervraging door de verdediging een plaksnor, pruik en bril op en was zijn stem onherkenbaar gemaakt.

De advocaten van Poelatov haalden woensdag bij de rechtbank in het Justitieel Complex te Schiphol aan dat M58 eerst verklaarde dat hij de raketinstallatie op 16 juli 2014 al had zien staan in het gebied vlakbij Pervomaiskyi. "Maar later betwijfelt hij dat weer. Het is aannemelijk dat hij tussen de verhoren door heeft vernomen dat de Buk-Telar pas op de 17e in het gebied aankwam", aldus advocaat Sabine ten Doesschate.

Beïnvloeding

Hetzelfde geldt volgens haar voor het moment dat de raketinstallatie weer vertrok. Het OM denkt dat de Buk-TELAR kort na het afvuren is weggevoerd uit het gebied. Tijdens een verhoor in februari 2019 zegt M58 dat de Buk-TELAR na het afvuren in de schaduw van de bomen bleef staan. "Een week later komt hij hierop terug en zegt hij: 'na het afschieten zag ik die Buk niet meer'."

De verdediging vindt het erop lijken dat de herinneringen van de man zijn beïnvloed door wat in de loop der jaren aan informatie naar buiten is gebracht, onder meer door het Joint Investigation Team (JIT). "Hij verklaarde ook de raket te hebben zien inslaan. Maar dit is onmogelijk", aldus Ten Doesschate. Zo was het de bewuste dag te bewolkt en was de afstand tot het vliegtuig te groot om iets te hebben gezien. Hieruit blijkt volgens de advocaat hoe groot de invloed van bijvoorbeeld de animaties van het JIT geweest kan zijn.

Validatie-onderzoek

M58 meldde zich na een getuigenoproep van het JIT. "Door het onderzoeksteam is uitgebreid validatie-onderzoek gedaan naar de verklaring van M58. Daarbij is zijn verklaring vergeleken met informatie uit andere bronnen", zo maakte het OM eerder bekend.

MH17 stortte op 17 juli 2014 neer in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was. Alle 298 inzittenden kwamen hierbij om het leven. Onder hen waren veel Nederlanders.

Twee weken geleden begon de verdediging met het pleidooi. Deze week en volgende week zijn nog meerdere dagen ervoor uitgetrokken. De rechtbank heeft de uitspraak in de zaak gepland voor de tweede helft van dit jaar.

Meer uit Binnenland

OM roept verdachten moord Peter R. de Vries op: verklaar alsnog

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie roept verdachten in het hoger beroep in de moordzaak van Peter R. de Vries op om alsnog verklaringen af te leggen. Tijdens het proces bij de rechtbank hebben veel verdachten gebruikgemaakt van hun zwijgrecht. "Dat mag, maar hoeft niet, er is geen plicht om te zwijgen", zei de aanklager woensdag bij de start van het hoger beroep. Ze wees erop dat nog veel vragen onbeantwoord zijn. "Waarom is Peter R. de Vries vermoord, wie gaf de opdracht en wie waren er nog meer bij betrokken?"

5 minuten geleden
Hof: te veel kinderen niet naar school om overtuiging ouders

AMSTERDAM (ANP) - Steeds meer kinderen hoeven niet naar school te gaan om de overtuigingen van hun ouders. Die hebben een vrijstelling van de leerplicht gekregen, en het gerechtshof in Amsterdam maakt zich daar zorgen over. De rechters zeggen dat het niet duidelijk is of de kinderen thuis goed onderwijs krijgen. Ze roepen daarom op strenger te controleren op de leerplicht.

14 minuten geleden
Eerste asielzoekers in nachtnoodopvang Ugchelen

APELDOORN (ANP) - De nachtnoodopvang voor asielzoekers in Ugchelen is in de nacht van dinsdag op woensdag voor het eerst gebruikt. Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn, waaronder Ugchelen valt, heeft berichtgeving hierover van Omroep Gelderland bevestigd. Tegen de opvang was weerstand. Bij de locatie vond twee weken terug een explosie plaats.

2 uur geleden
Kwart gemeenten scheidt afval pas later

DEN HAAG (ANP) - Bij een kwart van de gemeenten scheiden inwoners niet zelf hun afval, maar gebeurt dat pas na de inzameling. Dat meldt het CBS, dat daarover voor het eerst cijfers verzamelde. Plastic flessen, metaalverpakkingen en drankkartons kunnen worden hergebruikt, onder meer als kunststof en biogranulaat.

4 uur geleden
Adviseur kabinet pleit voor snelle erkenning Palestijnse staat

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet zijn beleid ten aanzien van het Palestijns-Israëlische conflict volledig omgooien, vindt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). In een nieuw rapport worden kabinet en parlement aangeraden snel over te gaan tot erkenning van de Palestijnse staat.

9 uur geleden
Explosie bij advocatenkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een advocatenkantoor aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag is een explosie geweest, meldt de politie. Na de ontploffing ontstond voor korte tijd een brand. Niemand raakte gewond, wel is er schade aan het pand. Hoe groot die schade is, kon een politiewoordvoerder niet zeggen. Ook is het onbekend of er mensen in het kantoor aanwezig waren tijdens de ontploffing.

12 uur geleden
Bij ruim de helft van explosies geen link met criminaliteit

DEN HAAG (ANP) - Het idee dat bij de meeste aanslagen met explosieven sprake is van een conflict in het criminele milieu, is volgens de politie inmiddels achterhaald. Jos van der Stap, programmamanager High Impact Crime bij de politie, meldt dat naar schatting bij ruim de helft van de explosies geen link is met criminaliteit maar met ruzies.

16 uur geleden