Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdediging MH17: gesprekken over Buk bedoeld om af te schrikken

Verdediging MH17: gesprekken over Buk bedoeld om af te schrikken

SCHIPHOL (ANP) - De onderschepte gesprekken waarin pro-Russische separatisten overlegden over de aanvoer van een Buk-TELAR waren bedoeld om de Oekraïense strijdkrachten af te schrikken. In werkelijkheid hadden ze helemaal niet zo'n raketinstallatie, zeiden de advocaten van MH17-verdachte Oleg Poelatov vrijdag tegen de rechtbank in het Justitieel Complex te Schiphol.

Op de tapgesprekken is onder meer te horen hoe een van de verdachten, Sergej Doebinski, schetst dat hij niets kan beginnen tegen de aanvallen van de Oekraïense gevechtsvliegtuigen. "Als ik een Buk kan ontvangen is het oké. Anders wordt het fucked up, want de vliegtuigen bombarderen ons van een hoogte van meer dan 5 kilometer." Het Openbaar Ministerie ziet dit als bewijs dat er grote behoefte was aan een Buk-TELAR, en dat deze later ook werd aangevoerd.

Deze gesprekken moeten echter op een andere manier worden uitgelegd, melden de advocaten van Poelatov. "Het gaat om militaire deceptie, om de vijand af te schrikken. De gesprekken waren onderdeel van een militair plan." Zo haalt advocaat Sabine ten Doesschate aan dat bij de pro-Russische separatisten bekend was dat de Oekraïense strijdmacht meeluisterde en dat daarom codewoorden werden gebruikt als werd gesproken over wapens. "Maar als het over de Buk gaat, wordt steeds gewoon Buk gezegd. En niet één keer, er wordt bewust voor gezorgd dat het woord niet te missen is."

Afschrikwekkende functie

Poelatov meldde daarnaast aan zijn advocaten dat áls er al een Buk-TELAR werd vervoerd door de pro-Russische separatisten, deze niet-werkend was. Door deze door de straten te rijden kreeg het een "afschrikwekkende functie", aldus de verdediging.

Sinds vorige week maandag is de verdediging bezig met het zetten van vraagtekens bij de bewijsvoering van het OM. Een van de speerpunten is dat in hun ogen onvoldoende onderzoek is gedaan naar mogelijke andere raketten die verantwoordelijk kunnen zijn voor het neerhalen van het vliegtuig.

Gewapende strijd

MH17 stortte op 17 juli 2014 neer in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was. Alle 298 inzittenden kwamen hierbij om het leven. Onder hen waren veel Nederlanders.

De rechtbank heeft de uitspraak in de zaak gepland voor de tweede helft van dit jaar.

Meer uit Binnenland

Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

57 minuten geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

1 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

1 uur geleden
Tweede Kamer achter compromis spreidingswet asielzoekers.

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer staat achter een compromisvoorstel om de spreidingswet voor asielzoekers eenvoudiger en vooral uitvoerbaar te maken. Daarvoor hebben de 'oude' coalitiepartijen CDA en D66 samengewerkt met onder meer PvdA en GroenLinks. Belangrijkste wijziging is het vereenvoudigen van de methodiek om de benodigde opvangplekken voor asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen.

1 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

1 uur geleden
Dorpsraad: uitstoot leidt onomstotelijk tot gezondheidsschade

WIJK AAN ZEE (ANP) - De dorpsraad Wijk aan Zee is blij dat dat nu officieel is geconstateerd dat de uitstoot van Tata Steel onomstotelijk leidt tot gezondheidsschade. Dat stelt Linda Valent, woordvoerster van de dorpsraad Wijk aan Zee. Ze reageert daarmee op de conclusies van een RIVM-onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel.

1 uur geleden
Gaskraan in Groningen gaat op 1 oktober helemaal dicht

DEN HAAG (ANP) - De gaskraan in Groningen gaat op 1 oktober helemaal dicht. Ook de productielocaties die nu nog uit voorzorg op de waakvlam staan, worden dan uitgezet. Een jaar later gaat het Groningenveld definitief dicht en worden de boorputten afgebroken. Het kabinet kondigde dat voornemen in juni al aan, nu staat het besluit ook echt vast.

2 uur geleden