Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdediging agent Chauvin begonnen in George Floyd-rechtszaak

Verdediging agent Chauvin begonnen in George Floyd-rechtszaak

MINNEAPOLIS (ANP/AFP) - De advocaten van de voormalige Amerikaanse politieagent Derek Chauvin zijn begonnen aan zijn verdediging in de strafzaak rond de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd mei vorig jaar. De verdediging riep dinsdag zijn eerste getuigen op in de hoop twijfel te zaaien bij de jury over de oorzaak van Floyds overlijden.

Chauvin (45) is aangeklaagd voor moord zonder voorbedachten rade en doodslag. Het sterkste bewijs tegen hem is vooralsnog de video die een omstander maakte, waarin te zien is hoe Chauvin negen minuten lang met zijn knie op de nek van een geboeide George Floyd drukt. Chauvins advocaat Eric Nelson heeft de verdediging van zijn cliënt op drie punten gestoeld.

Het eerste daarvan is de doodsoorzaak: verstikking en zuurstoftekort volgens de openbaar aanklager. De verdediging stelt daarentegen dat Floyd bezweek aan de gevolgen van een hartkwaal en drugs- en medicijngebruik. "Het bewijs laat zien dat meneer Floyd aan hartritmestoornissen is overleden, die zijn veroorzaakt door hoge bloeddruk, vaatziekten, de inname van methamfetamine en fentanyl, en de adrenaline die door zijn lichaam gierde, wat zijn al beschadigde hart verder in gevaar bracht", zei advocaat Nelson in zijn openingspleidooi.

Geen buitensporig geweld

Chauvins advocaat wil de jury er ook van overtuigen dat zijn cliënt geen buitensporig geweld heeft toegepast. Daarvoor had hij dinsdag oud-agent en politie-instructeur Barry Brodd opgeroepen, die Chauvins handelen "gerechtvaardigd" noemde. Volgens Brodd, die als expert-getuige betaald wordt door de verdediging, was het geweld dat Chauvin toepaste niet dodelijk. De aanklager had eerder andere agenten en instructeurs als getuige gehoord die stelden dat Chauvin wel fout heeft gehandeld door ongeoorloofd geweld toe te passen en Floyd niet te reanimeren.

Het derde punt van Chauvins verdediging is de situatie rondom het dodelijke incident op 25 mei vorig jaar. Advocaat Nelson schetste een beeld van vijandige omstanders die een mogelijk gevaar voor de politieagenten ter plekke vormden. Volgens Peter Chang, een van de agenten die bij het incident aanwezig was, waren de omstanders "luidruchtig en agressief". Toen Chang door de aanklager werd ondervraagd, moest hij echter toegeven dat hij en de andere aanwezige agenten geen assistentie van collega's hebben opgeroepen.

De dood van Floyd leidde vorig jaar in de Verenigde Staten en ver daarbuiten tot een storm van verontwaardiging en massale demonstraties tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Meer uit Buitenland

Rusland tegen Armeense premier: je maakt een grote fout

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft woedend gereageerd op kritiek van de Armeense premier Nikol Pashinyan op Rusland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Armenië de relatie tussen de beide landen op scherp gezet en wordt hiermee een fout gemaakt.

1 uur geleden
VN-commissie: Russische bezetters hebben mensen doodgemarteld

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - VN-onderzoekers stellen dat de Russische bezettingsmacht in Oekraïne zich op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan martelingen. In sommige gevallen namen die zulke ernstige vormen aan dat het slachtoffer overleed, zei voorzitter Erik Møse van een internationale onderzoekscommissie tegen de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

2 uur geleden
Rusland zet meer ICC-rechters op lijst van gezochten

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland wil meer rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arresteren. ICC-hoofd Piotr Hofmański uit Polen, Luz del Carmen Ibáñez Carranza uit Peru en Bertram Schmitt uit Duitsland zijn op de lijst van gezochten gezet, aldus Russische staatsmedia maandag.

4 uur geleden
Noord-Korea laat voor het eerst sinds 2020 buitenlanders toe

PYONGYANG (ANP/BLOOMBERG) - Noord-Korea gaat voor het eerst sinds de coronapandemie in 2020 begon weer buitenlandse reizigers toelaten. Volgens de Chinese staatsomroep CCTV worden de strikte inreisbeperkingen in verband met corona vanaf maandag afgebouwd. Bezoekers moeten bij aankomst nog twee dagen in quarantaine.

4 uur geleden
Turkse president ontmoet collega Azerbeidzjan in exclave

NACHITSJEVAN (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is volgens Turkse media in gesprek gegaan met zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Ilham Alijev. Dat gesprek vindt plaats in een stuk Azerbeidzjan dat over land geen verbinding heeft met de rest van het land, de autonome republiek Nachitsjevan. Die ligt aan de rivier de Aras, ingeklemd tussen Iran en aan de oostkant Armenië. In het noordwesten heeft de exclave ook een korte grens langs de rivier met Turkije.

4 uur geleden
Oekraïne: commandant van Russische Zwarte Zee-vloot gedood

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne beweert de commandant van de Russische vloot op de Zwarte Zee te hebben gedood. De legerfunctionaris zou zijn gestorven bij een Oekraïense raketaanval vorige week op het hoofdkwartier van de vloot op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde.

4 uur geleden
Brits leger biedt hulp aan nu agenten in Londen wapens neerleggen

LONDEN (ANP) - Het Britse ministerie van Defensie is bereid om militairen in te zetten om de politie te ondersteunen in Londen. Daar weigeren sommige agenten uit protest nog langer vuurwapens te dragen, bericht de BBC. Een ingewijde zegt tegen de Britse omroep dat ongeveer honderd politiemensen hun wapenvergunning hebben ingeleverd.

6 uur geleden