Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdedigers Trump: bestorming al gepland voor toespraak president

Verdedigers Trump: bestorming al gepland voor toespraak president

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Voormalig Amerikaans president Trump heeft helemaal niets te maken met de bestorming van het Amerikaanse parlement in Washington. De nationale recherche FBI bevestigt dat de aanval van 6 januari op het Capitool al enkele dagen eerder was gepland, stellen de advocaten van de oud-president. Volgens hen is er geen verband tussen de rellen en de toespraak die Trump kort voor de stormloop bij het parlementsgebouw hield.

De advocaten zeggen dit aan de vooravond van een proces tegen Trump dat dinsdag moet beginnen in de Senaat. Die buigt zich over de vraag of de oud-president zich schuldig heeft gemaakt aan het aanzetten tot een opstand.

Aanhangers van Trump bestormden het Capitool op eigen initiatief om de bekrachtiging van de overwinning van president Biden te voorkomen, aldus de advocaten. De speech van Trump in de uren voor de rel "was geen daad die een georganiseerde beweging aanmoedigde om de regering van de Verenigde Staten omver te werpen".

Politiek theater

Het verdedigingsteam van de Republikein Trump beschuldigt de rivaliserende Democraten van president Biden van politiek theater. Van "eerlijke gerechtigheid" is geen sprake en daarom zou het proces afgeblazen moet worden, aldus de advocaten.

Maar de Democraten zien dat volstrekt anders. Trump is verantwoordelijk voor de zwaarste schending van de grondwet ooit door een Amerikaanse president begaan, toen hij aanhangers ertoe aanzette het Capitool te bestormen. "Het bewijs van het gedrag van president Trump is overweldigend", aldus de negen 'aanklagers' uit het Huis van Afgevaardigden. Dat hij heeft aangezet tot een opstand tegen de regering van de Verenigde Staten, waardoor een vreedzame machtsoverdracht werd verstoord, staat voor de Democraten als een paal boven water.

Meer uit Buitenland

Landbouwminister: nog jaren schade aan land door damdoorbraak

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - De damdoorbaak in de Oekraïense Dnipro-rivier heeft voor grote schade gezorgd aan het boerenland in de regio Cherson. De minister van Landbouw waarschuwt dat de verwoesting nog veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen en dat de boeren er nog jaren last van zullen hebben.

18 minuten geleden
Nederlands kind gewond bij steekpartij Annecy

ANNECY (ANP/RTR/AFP) - Een van de kinderen die gewond zijn geraakt bij de steekpartij in de Franse Alpen is Nederlands. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. Het motief van de aanvaller is nog altijd onduidelijk. De dader had volgens aanklager Line Bonnet-Mathis vermoedelijk geen terroristisch motief.

1 uur geleden
Boegbeeld conservatieven VS Pat Robertson (93) overleden

WASHINGTON (ANP) - De invloedrijke Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Pat Robertson is overleden. Hij stond bekend als een van de boegbeelden van de christelijke conservatieve beweging in de Verenigde Staten. Robertson stierf volgens zijn organisatie op 93-jarige leeftijd in zijn huis in Virginia Beach.

1 uur geleden
Londen legt nieuwe sancties op aan Belarus voor steun aan Rusland

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk gaat nieuwe sancties aan Belarus opleggen omdat het Oost-Europese land de Russische invasie van Oekraïne faciliteert. President Aleksandr Loekasjenko stond aan het begin van de oorlog toe dat Belarussisch grondgebied werd gebruikt in aanloop naar de invasie.

2 uur geleden
VS schorten voedselhulp op voor miljoenen Ethiopiërs

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten schorten de voedselhulp aan Ethiopië op. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat op grote schaal gedoneerde voedselvoorraden worden verduisterd, bericht The Washington Post. In gelekte documenten staat volgens de krant dat figuren binnen de Ethiopische overheid een sleutelrol speelden.

2 uur geleden
Joran van der Sloot voor uitlevering overgedragen aan FBI

CAJAMARCA (ANP/RTR) - Joran van der Sloot is met de FBI onderweg naar de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten hebben de Nederlander overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor een tijdelijke uitlevering, vanwege het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Hij zat in Peru vast voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010.

2 uur geleden
Paus verkeert in goede gezondheid na operatie

ROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus verkeert in goede gezondheid na zijn buikoperatie van woensdag. Het Vaticaan heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat de uitslag van de postoperatieve test er goed uitziet en dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk de rest van de dag zal rusten.

3 uur geleden