Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdediger Aké sloop met de juiste stapjes naar de Europese top

Verdediger Aké sloop met de juiste stapjes naar de Europese top

DOHA (ANP) - Met het hoofd in de wolken bereidt Nathan Aké zich met het Nederlands elftal voor op het WK. Alles wijst er op dat de verdediger maandag als basisspeler aan het eerste groepsduel met Senegal begint. En dan is hij sinds zaterdag ook nog vader van een dochter. "Gelukkig ben ik nog een dag bij haar geweest", vertelt hij.

Want maandag moest de 27-jarige speler van Manchester City zich bij het Nederlands elftal melden. Misschien wel voor een trainingskamp van vijf weken, tot en met de finale van 18 december. "Maar ik bekijk het positief", zegt Aké. "Ik heb in ieder geval nog een dagje echt van haar kunnen genieten. Hier in Qatar ben ik blij met FaceTime. Zo kan ik in ieder geval naar haar kijken. Dat is al heel bijzonder."

Aké is de afgelopen jaren stapje voor stapje naar de top van het Europese voetbal geslopen. De zoon van een Ivoriaanse vader en Nederlandse moeder verliet elf jaar geleden de jeugdopleiding van Feyenoord voor die van Chelsea. Daar merkte hij net zoals zoveel andere Nederlanders dat er veel komt kijken bij voetballen in de top van de Premier League.

Via Reading naar de top

Als huurling van Reading mocht de geboren Hagenaar minuten maken op het hoogste niveau en bij Watford werd hij basisspeler. Uiteindelijk nam Bournemouth hem definitief over van Chelsea, voor een clubrecord van 22,7 miljoen euro. Dat bleek een goede investering want Manchester City vond hem twee jaar geleden bijna het dubbele waard. "Achteraf gezien was iedere stap wel de juiste", beseft de linksbenige verdediger. "En ik zette ze ook steeds op het goede moment."

Ook bij Manchester City ontwikkelt Aké zich verder. Trainer Pep Guardiola ziet steeds vaker een basisspeler in hem. "Hij is een fantastische coach", vertelt de kersverse vader. "Ik leer iedere dag van hem." Voor Louis van Gaal is de 29-voudig international al een tijdje de beste linker centrale verdediger van Oranje. "Ik denk dat de wissel van systeem goed voor mij heeft uitgepakt", vertelt Aké. "Met vijf verdedigers heb ik meer kans gekregen op een basisplaats."

Overschot aan verdedigers

Het is wel eens anders geweest, maar de bondscoach van Oranje zit ruim in zijn topverdedigers. Het zou zo maar kunnen dat Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij maandag tijdens het eerste groepsduel met Senegal moeten toekijken hoe Denzel Dumfries, Jurriën Timber, Virgil van Dijk, Aké en Daley Blind een defensie vormen. "Ik zie mezelf niet als onvoorwaardelijke basisspeler", zegt Aké. "De bondscoach heeft veel keus achterin. Het is aan mij om hem te blijven overtuigen."

Meer uit Voetbal

Real-coach Ancelotti koestert de magie van Bernabéu

MADRID (ANP) - Real Madrid-coach Carlo Ancelotti zag zijn ploeg opnieuw in het eigen Estadio Santiago Bernabéu terugvechten van een achterstand. De Madrilenen versloegen Bayern München met 2-1 in de halve finale van de Champions League en kunnen zich opmaken voor de finale tegen Borussia Dortmund.

1 uur geleden
Joselu schiet Real in slotfase met twee treffers naar CL-finale

MADRID (ANP) - Real Madrid heeft zich in een spectaculaire slotfase van de thuiswedstrijd tegen Bayern München alsnog naar de finale van de Champions League geknokt. De ingevallen Joselu was de gevierde man bij de kampioen van Spanje. De spits maakte in de 88e minuut gelijk en trof in blessuretijd opnieuw doel (2-1). Het eerste duel tussen beide Europese giganten leverde vorige week geen winnaar op (2-2).

3 uur geleden
Noodlijdend Vitesse is benaderd door verschillende partijen

ARNHEM (ANP) - Vitesse is in een poging de club te redden in gesprek met een investeringsmaatschappij uit Bahrein die banden zou hebben met fondsen uit de Verenigde Staten. Dat meldt De Gelderlander op basis van bronnen bij de noodlijdende club uit Arnhem.

4 uur geleden
Fiorentina houdt Club Brugge uit finale van Conference League

BRUGGE (ANP) - Fiorentina heeft voor het tweede jaar op rij de finale van de Conference League bereikt. De club uit Florence speelde 1-1 bij Club Brugge en dat was genoeg na de 3-2-zege in Italië vorige week.

5 uur geleden
Bayern München start met De Ligt en Mazraoui tegen Real Madrid

MADRID (ANP) - Matthijs de Ligt begint met Bayern München aan de uitwedstrijd tegen Real Madrid in de halve finale van de Champions League. De verdediger is op tijd hersteld van een knieblessure om aan de aftrap te staan in Estadio Santiago Bernabéu.

6 uur geleden
Nederlands elftal start Nations League in Eindhoven

ZEIST (ANP) - Het Nederlands elftal begint de vierde editie van de Nations League op zaterdag 7 september tegen Bosnië en Herzegovina in Eindhoven. Het Philips Stadion kreeg bij de vorige groepsfase van het landentoernooi, die Nederland afsloot als groepswinnaar, geen wedstrijd toegewezen.

13 uur geleden
Dortmund verwacht hogere winst na halen finale Champions League

DORTMUND (ANP/BLOOMBERG) - De beursgenoteerde voetbalclub Borussia Dortmund heeft zijn winstverwachting verhoogd na het bereiken van de finale van de Champions League. De Duitsers versloegen Paris Saint Germain woensdagavond in Parijs met 1-0, na de eerdere zege op eigen veld (1-0). Dortmund stond in 2013 voor het laatst in de finale van het belangrijkste Europese voetbaltoernooi voor clubs.

14 uur geleden