Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachten Ruinerwoldzaak blijven voorlopig vast

Verdachten Ruinerwoldzaak blijven voorlopig vast

ASSEN (ANP) - De 67-jarige Gerrit Jan van D. en de 58-jarige Josef B., de twee verdachten in de Ruinerwoldzaak, blijven de komende drie maanden in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdag bepaald.

De advocaat van B. had de rechtbank verzocht het voorarrest te beëindigen dan wel op te schorten, maar de rechtbank wees dat verzoek af. De raadsman van Van D. schikte zich bij voorbaat naar het oordeel van de drie rechters.

De rechtbank hield een eerste zitting in de omvangrijke strafzaak. Van D. en B. worden er onder meer van verdacht dat zij jarenlang zes kinderen van Van D. tegen hun wil hebben vastgehouden in een boerderij in het Drentse dorp Ruinerwold.

Neurologisch onderzoek

Vader Van D., die in 2016 werd getroffen door een hersenbloeding, was niet aanwezig. Hij kan niet praten, is gedeeltelijk verlamd en verblijft in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen. De rechtbank bepaalde onder meer dat Van D. neurologisch moet worden onderzocht. Ook zal hij worden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. De onderzoeken moeten onder andere uitwijzen of er afdoende met hem kan worden gecommuniceerd en of hij het vermogen heeft zich te verdedigen in de strafzaak.

B. verscheen wel voor de rechtbank. Hij ontkende dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan vrijheidsberoving. Hij meent dat er sprake is van een "heksenjacht". Justitie dicht Josef B. "een essentiële rol" toe in het geheel. B. was als officiële huurder van de boerderij "het gezicht naar de buitenwereld", zodat Van D. en zijn kinderen verborgen konden blijven. Hij wist volgens het OM precies wat zich in het pand afspeelde.

Indoctrinatie

Het bestaan van het gezin kwam in oktober aan het licht. Van D., wiens vrouw in 2004 overleed, had negen kinderen. De jongste zes leefden bij hem op de boerderij, in afzondering, vanaf hun geboorte. Niemand mocht van hun bestaan weten. Omdat de kinderen ook niet waren aangegeven, bestonden ze in feite niet, aldus het OM.

De kinderen leefden in een soort religieuze ban, waarin zaken als onreinheid door invloeden van de buitenwereld en "slechte geesten" een voorname rol speelden. Van D. zou zijn kinderen vanaf jonge leeftijd hebben mishandeld. Een aantal van de kinderen zou nog steeds volgens in de boerderij geldende, religieuze regels willen leven.

De kinderen zaten meestal niet letterlijk opgesloten - de deur stond vaak open. De vrijheidsberoving was een kwestie van indoctrinatie, van "woorden en daden", aldus het OM.

Meer uit Binnenland

Blokkade klimaatdemonstranten A12 weer beëindigd

DEN HAAG (ANP) - De blokkade van klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag is weer beëindigd. "Actievoerders zijn verwijderd. De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk vrijgegeven voor het verkeer", meldt de gemeente Den Haag.

13 minuten geleden
27 februari 2024 uitspraak in Marengo-proces

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam doet eind februari volgend jaar uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. "De rechtbank zal, behoudens bijzondere omstandigheden, in de zaken van alle verdachten vonnis wijzen op dinsdag 27 februari 2024", laat de rechtbank vrijdag weten.

27 minuten geleden
Heerma, Asscher en Weekers getuigen over fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Voormalig CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, oud-minister Lodewijk Asscher (tevens voormalig PvdA-leider) en voormalig staatssecretaris Frans Weekers worden volgende week gehoord door de parlementaire enquêtecommissie over hun rol in het fraudebeleid van de afgelopen jaren. Heerma wordt gehoord over de tijd dat hij zich namens het CDA met sociale zaken bezighield, Asscher over zijn tijd als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Weekers, die net als Asscher al eens eerder in de enquêtezaal moest verschijnen, was in de tijd van de Bulgarenfraude als staatssecretaris verantwoordelijk voor toeslagen.

2 uur geleden
Minister: plan om hoger minimumloon te betalen vreselijk slecht

DEN HAAG (ANP) - Demissionair economieminister Micky Adriaansens vindt het innen van belasting op de inkoop van eigen aandelen een "vreselijk, vreselijk slecht plan". De Tweede Kamer kwam tijdens het debat over de miljoenennota op initiatief van PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie met dit voorstel om zo een verhoging van het minimumloon en de kinderopvangtoeslag te kunnen bekostigen. Het plan jaagt bedrijven weg, vreest de VVD-bewindsvrouw, waardoor het de schatkist ook helemaal niets oplevert.

2 uur geleden
COA: meer plaats voor minderjarige asielzoekers hard nodig

DEN HAAG (ANP) - De oproep van staatssecretaris Eric van der Burg vrijdag om met spoed meer plaatsen te realiseren voor asielzoekers, onder wie veel minderjarigen, is dringend nodig, zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Op dit moment arriveren er dagelijks dertig tot vijftig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers) in Ter Apel en daar verbleven donderdag al 330 jongeren.

2 uur geleden
OM eist tot 7 jaar cel in zaak over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - In de strafzaak over de brute vergisontvoering in Cruquius zijn vrijdag celstraffen van 5,5 tot 7 jaar geëist tegen acht van de tien verdachten. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van de ontvoering van een 56-jarige man uit Hoofddorp.

2 uur geleden
Van der Burg heeft met spoed 450 plekken voor asielzoekers nodig

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) doet een dringende oproep aan gemeenten om 450 opvangplekken voor asielzoekers te verzorgen. In een brief schrijft hij dat hij de plekken zaterdag nodig heeft om te voorkomen dat Ter Apel overloopt. 250 van deze plekken zijn bedoeld voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV'ers). Als gemeenten geen gehoor geven aan deze oproep, dreigt de bewindsman asielzoekers ongevraagd te plaatsen in opvanglocaties en hotels.

3 uur geleden