
Verdachten moord advocaat Wiersum weer voor rechter
AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam houdt woensdag opnieuw een tussentijdse zitting in de zaak tegen Giërmo B. en Moreno B., beiden verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, op 18 september vorig jaar.
Derk Wiersum (44) werd doodgeschoten nabij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Hij was een van de advocaten van Nabil B., kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo. De in december in Dubai aangehouden Ridouan Taghi is hoofdverdachte in dat proces.
Aangenomen wordt dat Taghi de opdrachtgever is van de moord op Wiersum, om zich op 'verrader' Nabil B. te wreken. Nabils niet-criminele broer werd in maart 2018 eveneens doodgeschoten, kort nadat het Openbaar Ministerie had bekendgemaakt dat het een overeenkomst had met spijtoptant Nabil B. De moorden op Nabils broer en advocaat Wiersum hebben geleid tot tal van verscherpte veiligheidsmaatregelen rond de diverse strafzaken waarin Taghi een rol speelt.
Giërmo B. (36) werd op 27 september gearresteerd, Moreno B. (31, geen familie) in januari. Justitie beschouwt het tweetal als "direct betrokken" bij de moord. Zij zijn onder meer door DNA-sporen te linken aan twee gestolen auto's die bij de voorbereiding van de moord zouden zijn gebruikt. Vooralsnog is onbekend wie de schutter is geweest.
Tijdens eerdere inleidende zittingen zijn door de verdachten en hun advocaten alternatieve scenario's voor de moord op tafel gelegd. Zo zou Wiersum op de korrel zijn genomen in de hoop dat dat een spoor zou opleveren naar de verblijfplaats van Nabil B. Wiersum zou in dat geval niet het eigenlijke doelwit zijn geweest. Een andere theorie is dat de schietpartij het gevolg was van een ruzie tussen Wiersum en de schutter. Volgens justitie wijst onderzoek tot dusver uit dat de moord niets anders is geweest dan het schokkende slotakkoord van een grondig voorbereide operatie.
Anouar T., een neef van Ridouan Taghi, is de derde verdachte in het moordonderzoek. T. kwam in een ander onderzoek bovendrijven en zou een aansturende rol in het moordcomplot hebben gespeeld. Zijn zaak is tot dusver apart van die van zijn twee medeverdachten besproken. Het OM heeft T. inmiddels ook aangeklaagd voor een poging tot moord in Utrecht.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt voor het laatst in de oude samenstelling bijeen. Na de laatste plichtplegingen nemen de Kamerleden afscheid. Ruim de helft keert niet terug in de nieuwe Kamer, die woensdag wordt geïnstalleerd.
13 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar kregen meer dan 485.000 mensen hulp bij het huishouden betaald uit de Wmo-pot, bedoeld voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het aantal is 27 procent hoger dan in de eerste helft van 2019, becijferde statistiekbureau CBS.
4 uur geledenVINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.
8 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
10 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.
11 uur geledenWESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.
11 uur geleden