Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Verdachten liquidaties Staatsliedenbuurt waren erbij'

'Verdachten liquidaties Staatsliedenbuurt waren erbij'

SCHIPHOL (ANP) - Crimineel Benaouf A. blijft erbij: Adil A. en Anouar B. maakten deel uit van het moordcommando waaraan hij op 29 december 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt wist te ontkomen. Zijn vrienden Youssef Lhkorf (28) en Saïd el Yazidi (21) lukte dat niet. Zij werden geliquideerd. Benaouf werd dinsdag voor de vijfde keer als getuige gehoord in de strafzaak in hoger beroep tegen A. en B.

Beide verdachten zijn in 2015 door de rechtbank veroordeeld tot levenslang voor het dodelijke geweld. Zij ontkennen. In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie eind 2018 opnieuw levenslang geëist. Daarna doken telkens nieuwe getuigen op, die de betrouwbaarheid van Benaouf zouden ondergraven. Hij zou hebben gelogen in zijn belastende verklaringen.

De verwikkelingen leidden tot enorme vertraging in het proces in hoger beroep. Het Amsterdamse gerechtshof hoopt het proces deze maand te kunnen afronden, om op 20 maart uitspraak te kunnen doen.

Golf liquidaties

Onder de getuigen is ook een man die op video zegt dat Benaouf hem zelf heeft gezegd dat er niets klopt van zijn verklaring. Toen Benaouf hier dinsdag in de extra-beveiligde rechtszaal op Schiphol mee werd geconfronteerd, toonde hij zich niet onder de indruk. "Het boeit me niet wat anderen zeggen. Ik weet wat ik gezien heb." Centraal in zijn verklaring is zijn bewering dat hij Anouar B. heeft herkend op de plaats van het misdrijf.

De moorden in de Staatsliedenbuurt markeerden het begin van een golf liquidaties in vooral de Amsterdamse onderwereld. Benaouf zelf is veroordeeld voor zijn sturende rol bij een criminele afrekening in Antwerpen. In 2017 werd een operatie verijdeld om hem uit de gevangenis in Roermond te bevrijden.

Genoeg bewijs

Het OM is door de nieuwe getuigen niet tot andere conclusies gekomen en vindt dat er genoeg bewijs is tegen de beide verdachten. Onder meer "de gruwelijkheid van de feiten" rechtvaardigt een levenslange celstraf, betoogden de aanklagers dinsdagmiddag. Na de dubbele liquidatie schoten de vluchtende daders vanuit een rijdende auto op twee motoragenten, die ternauwernood aan de dood ontsnapten.

Donderdag komen de advocaten van de twee beklaagden aan het woord.

Meer uit Binnenland

Studenten Utrecht vragen om betere bereikbaarheid campus per tram

UTRECHT (ANP) - Utrechtse studenten willen dat het Science Park (voorheen Uithof) beter bereikbaar wordt met het openbaar vervoer en dat de tram naar de campus ook in de avonduren en de weekenden gaat rijden. Voorzitter Midas Urlings van VIDIUS studentenunie zei in een commissievergadering van de provincie Utrecht dat een betere bereikbaarheid "essentieel" is voor de leefbaarheid op de campus.

26 minuten geleden
Voorzitter studentenraad UvA hoort OM drie maanden cel eisen 

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van drie maanden tegen de voorzitter van de Centrale Studentenraad van de Universiteit van Amsterdam. Noah P. (22) wordt verdacht van het gooien van stenen en het spuiten met verf naar de politie, tijdens een demonstratie op 8 mei bij de universiteitsgebouwen aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam.

27 minuten geleden
Persoon komt op Schiphol in draaiende vliegtuigmotor en overlijdt

SCHIPHOL (ANP) - Een persoon is woensdagmiddag op Schiphol in een draaiende vliegtuigmotor van een passagiersvliegtuig terechtgekomen en overleden, meldt de marechaussee. Het gebeurde tussen 15.00 en 16.00 uur.

28 minuten geleden
Amsterdammers brengen laatste eerbetoon aan 'koning van de Wallen'

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdammers hebben woensdag afscheid genomen van Wallen-ondernemer Jan Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed. Na een tocht langs verschillende plekken op de Wallen was er een openbaar afscheid in de roze verlichte Waalse Kerk, met optredens van onder anderen Glennis Grace en Samantha Steenwijk.

1 uur geleden
Omgerekend honderden agenten bezig met verward gedrag

DEN HAAG (ANP) - De tijd die politieagenten kwijt zijn aan meldingen over verwarde personen, staat gelijk aan zeker vierhonderd fulltime banen. Dat zegt Monique Vogelzang, die als topambtenaar bij het ministerie van Justitie en Veiligheid over de politie gaat, tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer. Vorig jaar kreeg de politie 140.000 meldingen, waarmee telkens twee agenten minstens twee uur bezig zijn. "Dat is de hele politieformatie in drie middelgrote steden."

1 uur geleden
Jeroen Rietbergen wordt niet vervolgd in zedenzaak The Voice

HILVERSUM (ANP) - Jeroen Rietbergen wordt niet vervolgd in de zedenzaak rond het programma The Voice of Holland. De zaak wordt vanwege gebrek aan bewijs geseponeerd, meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

2 uur geleden
Berisping voor rapporteurs over drievoudig moordenaar Thijs H.

DEN BOSCH (ANP) - Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch heeft een psychiater en een GZ-psycholoog berispt voor fouten in hun rapportage over drievoudig moordenaar Thijs H. Zij hebben volgens het tuchtcollege ten onrechte de vraag onbeantwoord gelaten of H. tijdens het plegen van de misdrijven psychotisch was. En dat terwijl het antwoord op die vraag voor het oordeel van het Hof van groot belang was.

2 uur geleden