
Verdachten liquidatiebende blijven vast
SCHIPHOL (ANP) - Drie verdachten in het strafproces tegen een Amsterdamse liquidatiebende blijven in de aanloop naar de inhoudelijke behandeling van hun zaak voorlopig achter slot en grendel. Dit heeft de rechtbank op Schiphol maandag besloten.
De organisatie zou in wisselende samenstelling hebben geopereerd en verantwoordelijk zijn voor de moorden op Alex Gillis (30) in Zaandam, de geruchtmakende 'vergismoord’ op de eveneens 30-jarige Stefan Regalo Eggermont in Amsterdam en de liquidatie van Massod Amin Hosseini (26) in Osdorp. Ook waren er volgens het OM plannen een neef van Gillis om te brengen.
Hoofdrol binnen het gezelschap was volgens het OM weggelegd voor Iliass K. (32), die de liquidaties aanstuurde en ook het vonnis zou hebben geveld over Hosseini. Die zou als schutter aanvankelijk zelf deel hebben uitgemaakt van de organisatie, maar in ongenade zijn gevallen na de vergismoord op Eggermont.
Lijst
K. werd in april 2018 samen met Gökhan C. (32) opgepakt, aanvankelijk voor betrokkenheid bij de moord op Gillis. Sindsdien is de lijst met verdachten en verdenkingen steeds langer geworden. Afgelopen jaar werd de 25-jarige Hamza el H. aangehouden. Maandag waren in de zaak in totaal tien verdachten gedagvaard, grotendeels vertegenwoordigd door hun raadslieden.
Politie en justitie hebben het bewijs tegen hen gestoeld op ontsleutelde PGP-berichten, afkomstig van de in 2016 in Canada in beslag genomen mailservers van het Nederlandse bedrijf Ennetcom. De verdediging van K. voerde maandag fel en langdurig verweer tegen het gebruik van de PGP-berichten, die op "onwettige gronden" zouden zijn verkregen.
Criminelen
Ook vroegen zijn raadslieden de rechtbank het verhoor toe te staan van tientallen extra getuigen, onder wie een groot aantal veroordeelde, zware criminelen. De verhoren moeten volgens de verdediging duidelijk maken dat het OM zeer belastende PGP-berichten te gemakkelijk koppelt aan K. en te weinig oog heeft voor alternatieve scenario’s.
De rechtbank beslist in februari over de verzoeken. De inhoudelijke behandeling wordt niet eerder dan in de loop van volgend jaar voorzien.
Meer uit Binnenland
DONGEN (ANP) - In een bedrijfspand in Dongen (Noord-Brabant) is zondagavond een zeer grote brand uitgebroken. De brandweer pompt water uit het Wilhelminakanaal om het vuur te blussen.
22 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een alternatieve dodenherdenking in Den Haag wordt zondagavond druk bezocht. De organisatie verwachtte zo'n vijfhonderd mensen, maar schat het aantal nu op 3000.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft twee mensen die een keffiyeh droegen, een sjaal die vaak wordt gedragen door pro-Palestijnse activisten, tegengehouden op het Rokin, op de hoek van de Dam. Dat ziet een ANP-verslaggever. De mannen lijken het plein niet op te mogen, maar staan nu op een afstandje naar de dodenherdenking te kijken.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil voor alle mensen die tijdens of na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zwegen de duizenden aanwezigen, waarna het Wilhelmus klonk.
3 uur geleden