Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachten fatale burenruzie ontslagen van rechtsvervolging

Verdachten fatale burenruzie ontslagen van rechtsvervolging

DEN BOSCH (ANP) - De twee mannen die in hoger beroep terechtstonden voor een dodelijke schietpartij tijdens een burenruzie in Geleen, in april 2018, zijn maandag door het hof in Den Bosch ontslagen van alle rechtsvervolging omdat zij handelden uit noodweer. "Dat betekent dat zij geen strafbare feiten hebben begaan, omdat het gerechtvaardigd was wat ze deden", aldus het hof. De mannen waren eerder deze maand, daags na de inhoudelijke behandeling, al vrijgelaten.

De rechtbank Limburg legde de schutter Doy S. en kompaan Robert E. eerder gevangenisstraffen van respectievelijk acht en zes jaar op. In hoger beroep was tien en negen jaar cel geëist.

Het slachtoffer was de 57-jarige benedenbuurman van S. Hij zou voor geluidsoverlast hebben gezorgd en zich niets van klachten van S. hebben aangetrokken. Nadat S. een zware vuurwerkbom bij hun woning had laten ontploffen, liep de kwestie uit de hand. De buurvrouw meldde zich gewapend met twee keukenmessen bij de woning van S. gevolgd door haar partner. S. deed aanvankelijk niet open. Later kwam hij naar buiten, met een pistool, met drie vrienden in zijn kielzog. Twee van hen hadden zich bewapend met knuppels.

Noodweer

Na een korte schermutseling schoot S. zijn buurman in de buik en de vrouw in haar knie. De man overleed in het ziekenhuis. Ten tijde van de schietpartij had hij de meldkamer van de politie aan de lijn. Het gebeuren is grotendeels vastgelegd door een bewakingscamera.

De rechtbank vond niet dat er sprake was van noodweer en veroordeelde de mannen, het hof was echter een andere mening toegedaan. "Het hof gelooft dat de schutter en zijn vrienden het voornemen hadden om zonder confrontatie bij de woning weg te gaan. De schutter heeft voordat hij het pand verliet nog gekeken of de kust veilig was. Net nadat hij met zijn drie vrienden de deur uitliep, kwamen de buurman en zijn partner de hoek om en liepen hen gewapend met messen tegemoet. De schutter toonde het vuurwapen, maar dat weerhield de buurvrouw er niet van met een mes te dreigen. De medeverdachte zwaaide met een knuppel naar het mes maar werd door de buren teruggedrongen in de doodlopende steeg waaraan de toegangsdeur naar de woning zat", motiveert het hof.

Schutter S. wordt wel veroordeeld tot drie maanden cel voor het bezit van het vuurwapen en munitie. Omdat hij die tijd al ruimschoots in hechtenis heeft doorgebracht hoeft hij niet terug de gevangenis in.

Meer uit Binnenland

Verdachten voor de rechter na gebruik app van FBI

ZWOLLE (ANP) - Acht verdachten staan vanaf woensdag terecht in een strafzaak die vooral draait om een app die in opdracht van de FBI is ontwikkeld. Terwijl de acht volgens het Openbaar Ministerie communiceerden over de invoer van cocaïne las de Amerikaanse opsporingsinstantie mee.

53 minuten geleden
Voorarrest van insulinemoord op moeder verdachte vrouw verlengd

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag het voorarrest van een 53-jarige vrouw uit Sittard met drie maanden verlengd. De vrouw wordt ervan verdacht haar moeder bewust een te hoge dosis insuline te hebben toegediend, waardoor de bejaarde vrouw kwam te overlijden. Volgens het openbaar Ministerie (OM) is er sprake van moord.

55 minuten geleden
Veerdienst naar Ameland hervat na storing

HOLWERT (ANP) - De veerdienst tussen het vasteland en Ameland is dinsdagmorgen hervat. Door problemen met de autobrug in de haven van Holwert konden reizigers met een auto maandagavond niet van boord en werden ze teruggebracht naar Ameland, waar ze noodgedwongen de nacht door hebben gebracht.

2 uur geleden
Opnieuw explosie in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een theehuis op de Schiedamseweg in Rotterdam-West is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Er zijn geen gewonden gevallen, zegt de politie. Wel raakte de voordeur beschadigd door de ontploffing, die rond 03.00 uur plaatsvond.

4 uur geleden
Marengoproces gaat verder met pleidooi in zaak Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat verder met het pleidooi in de zaak van Saïd R. Tegen deze vermeende rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi is (eveneens) een levenslange gevangenisstraf geëist. Vanaf dinsdag is het aan de advocaten van R. om hun visie op de zaak te geven. Zij hebben daar vier tot vijf dagen voor ingepland.

6 uur geleden
Passagiers veerboot terug naar Ameland na problemen in Holwerd

HOLWERD (ANP) - Het deel van de passagiers dat maandag niet van de veerboot van Ameland naar het vasteland kon komen, door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd, is teruggebracht naar het waddeneiland en ondergebracht in een noodopvanglocatie. Ook alle passagiers van een tweede boot, die door de problemen met de autobrug al voor aankomst bij het vasteland omkeerde, zullen een extra nacht op Ameland moeten doorbrengen.

8 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

11 uur geleden