Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachten fatale burenruzie ontslagen van rechtsvervolging

Verdachten fatale burenruzie ontslagen van rechtsvervolging

DEN BOSCH (ANP) - De twee mannen die in hoger beroep terechtstonden voor een dodelijke schietpartij tijdens een burenruzie in Geleen, in april 2018, zijn maandag door het hof in Den Bosch ontslagen van alle rechtsvervolging omdat zij handelden uit noodweer. "Dat betekent dat zij geen strafbare feiten hebben begaan, omdat het gerechtvaardigd was wat ze deden", aldus het hof. De mannen waren eerder deze maand, daags na de inhoudelijke behandeling, al vrijgelaten.

De rechtbank Limburg legde de schutter Doy S. en kompaan Robert E. eerder gevangenisstraffen van respectievelijk acht en zes jaar op. In hoger beroep was tien en negen jaar cel geëist.

Het slachtoffer was de 57-jarige benedenbuurman van S. Hij zou voor geluidsoverlast hebben gezorgd en zich niets van klachten van S. hebben aangetrokken. Nadat S. een zware vuurwerkbom bij hun woning had laten ontploffen, liep de kwestie uit de hand. De buurvrouw meldde zich gewapend met twee keukenmessen bij de woning van S. gevolgd door haar partner. S. deed aanvankelijk niet open. Later kwam hij naar buiten, met een pistool, met drie vrienden in zijn kielzog. Twee van hen hadden zich bewapend met knuppels.

Noodweer

Na een korte schermutseling schoot S. zijn buurman in de buik en de vrouw in haar knie. De man overleed in het ziekenhuis. Ten tijde van de schietpartij had hij de meldkamer van de politie aan de lijn. Het gebeuren is grotendeels vastgelegd door een bewakingscamera.

De rechtbank vond niet dat er sprake was van noodweer en veroordeelde de mannen, het hof was echter een andere mening toegedaan. "Het hof gelooft dat de schutter en zijn vrienden het voornemen hadden om zonder confrontatie bij de woning weg te gaan. De schutter heeft voordat hij het pand verliet nog gekeken of de kust veilig was. Net nadat hij met zijn drie vrienden de deur uitliep, kwamen de buurman en zijn partner de hoek om en liepen hen gewapend met messen tegemoet. De schutter toonde het vuurwapen, maar dat weerhield de buurvrouw er niet van met een mes te dreigen. De medeverdachte zwaaide met een knuppel naar het mes maar werd door de buren teruggedrongen in de doodlopende steeg waaraan de toegangsdeur naar de woning zat", motiveert het hof.

Schutter S. wordt wel veroordeeld tot drie maanden cel voor het bezit van het vuurwapen en munitie. Omdat hij die tijd al ruimschoots in hechtenis heeft doorgebracht hoeft hij niet terug de gevangenis in.

Meer uit Binnenland

Raad van State oordeelt donderdag of derdelanders mogen blijven

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, laat volgende week donderdag weten of gevluchte derdelanders uit Oekraïne in Nederland mogen blijven. Op die dag om 10.00 uur volgt uitspraak in de beroepen die zijn aangespannen tegen beslissingen van lagere rechters.

25 minuten geleden
Belgische drugsbaron Tom M. in Berlijn aangehouden

DRIEBERGEN (ANP) - De 48-jarige Belgische drugsbaron Tom M. is donderdag in Berlijn aangehouden. De Nederlandse politie meldt dat hij sinds 2020 op de vlucht was. Hij moet in Nederland nog een celstraf van elf jaar uitzitten voor handel in cocaïne, heroïne en witwassen. In België wacht hem nog een celstraf van acht jaar.

29 minuten geleden
Extra maatregelen bij Dodenherdenking Nationaal Ereveld Loenen

DEN HAAG (ANP) - Ook tijdens de Dodenherdenking bij Nationaal Ereveld Loenen op 4 mei gelden extra veiligheidsmaatregelen, meldt de Oorlogsgravenstichting. Een woordvoerder van de organiserende stichting wil niet zeggen om wat voor maatregelen het gaat.

2 uur geleden
Harbers: Schiphol doet niets onoorbaars met opkopen stikstofruimte

DEN HAAG (ANP) - Luchthavenexploitant Schiphol Group doet niets "onoorbaars" door stikstofrechten van boeren op te kopen, aldus demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat). "Men handelt gewoon binnen de regels."

2 uur geleden
Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor protesten 4 mei

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee zijn niet van plan demonstraties te organiseren tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. "Waarom zouden we dat doen?" reageert een woordvoerder van XR Justice Now.

2 uur geleden
NS-personeel spreekt reizigers zaterdagavond toe tijdens actie

UTRECHT (ANP) - NS-medewerkers spreken reizigers zaterdagavond toe, tijdens de drie minuten dat treinen stilstaan en stationswinkels sluiten als actie tegen geweld. Het omroepbericht is te horen in alle 190 stilstaande treinen en stations, om 22.30 uur. Het is op dat tijdstip precies een week geleden dat een groep jongeren een hoofdconductrice van de NS mishandelde.

2 uur geleden
Gelderland vraagt advies over verjagen niet-schuwe wolf

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland raadpleegt een wolvendeskundige over een wolf die in de buurt van Ermelo rondloopt en "geen schuw gedrag" vertoont, laat een woordvoerder weten. De provincie gaat mogelijk ingrijpen met een paintballgeweer, door het afschieten van het dier of anderszins. Als de provincie daarvoor kiest, zou dat de eerste keer zijn.

2 uur geleden