Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Verdachten Arnhemse terreurgroep waren klaar voor de dood'

'Verdachten Arnhemse terreurgroep waren klaar voor de dood'

ROTTERDAM (ANP) - De zes verdachten van de Arnhemse terreurzaak die worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag, waren in 2018 "bewust bezig met voorbereidingen op hun dood". Dat zei de officier van justitie vrijdag bij aanvang van zijn requisitoir in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam.

"Met de aanhoudingen van de verdachten is Nederland aan een grote aanslag ontsnapt", zei de officier van justitie. "De verdachten hadden een aanslag voor ogen die Nederland nog nooit had meegemaakt, geïnspireerd op aanslagen van IS in Parijs. Ze wilden zelf niet levend in handen van de politie vallen, door bomvesten te dragen." Het plan was vermoedelijk om een aanslag te plegen op een evenement zoals de Gay Pride en elders een autobom tot ontploffing te brengen.

De officier van justitie liet in de rechtbank afgeluisterde gesprekken horen die verdachten met hun partners of familie voerden, waarin ze spraken over de naderende dood en het gewenste paradijs dat ze daarmee voor ogen hadden. Verdachte Morat M. (23) predikte er ook over, zo was tijdens een opname in de rechtbank te horen. In de preek riep hij mensen op zich voor te bereiden op de dood. "Het is zonneklaar dat verdachten het einde van hun leven accepteerden", aldus de officier.

Telefoongesprekken

Justitie beschikt over een groot aantal afgeluisterde telefoongesprekken van de verdachten. Die waren op hun hoede, zo blijkt volgens het Openbaar Ministerie uit hun taalgebruik. Ze spraken met elkaar over 'candy' als ze wapens bedoelden en over koerierswerk als ze het hadden over een aanslag.

Het OM gaf ook audio vrij van een gesprek van hoofdverdachte Hardi N. en een politie-infiltrant. Daarin zei hij onder meer: "We willen ons niet levend overgeven." Bij de politie-infiltrant bestelde N. onder meer kalasjnikovs, handvuurwapens, vier granaten per persoon, bomvesten en een grote autobom die op afstand tot ontploffing gebracht kan worden. Ook sprak N. met de infiltrant over een wapentraining voor de mannen in Bosnië.

De verdachten werden in september 2018 tijdens een grootscheepse actie opgepakt in een vakantiehuisje in Weert.

Meer uit Binnenland

Honderden mensen bijeen op de Dam in Amsterdam voor Chanoeka

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam is donderdagavond de nationale Chanoekaviering begonnen. Tijdens de viering wordt een grote chanoekia, een negenarmige kandelaar, aangestoken. Onder anderen demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en rabbijn Simcho Stanton zijn aanwezig bij de start van het joodse feest, dat tot en met vrijdag 15 december duurt.

3 minuten geleden
Nieuwe acties op stations voor staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations zijn donderdag weer honderden mensen bijeen gekomen voor sit-ins "in opstand tegen de genocide en etnische zuivering in Palestina". De actievoerders eisen onder andere dat de Nederlandse overheid oproept tot een permanent staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire toegang voor de bevolking in Gaza.

1 uur geleden
Politie: meerdere aangiften 'heftig' incident PowNed op Ameland

NES (ANP) - Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan naar aanleiding van het incident dat zich dinsdagavond op Ameland heeft afgespeeld tussen eilandbewoners en een cameraploeg van PowNed. Zowel de omroep als inwoners van Ameland hebben aangifte gedaan, zegt een woordvoerder van de politie.

2 uur geleden
Bouw nieuwe marinierskazerne zeker jaar vertraagd

DEN HAAG (ANP) - De bouw van de nieuwe marinierskazerne in Nieuw-Milligen bij Apeldoorn loopt opnieuw flinke vertraging op. Het ministerie van Defensie verwacht dat het om "minimaal" een jaar gaat. De verwachting is dat het complex niet vroeger dan voorjaar 2031 klaar zal zijn.

2 uur geleden
Hagenaar aangehouden voor handel in zwaar vuurwerk

DEN HAAG (ANP) - Een 19-jarige Hagenaar is vrijdag aangehouden voor de handel in zwaar vuurwerk. De man werd op heterdaad betrapt bij de overdracht van meerdere pakken met cobra's, meldt de politie donderdag.

3 uur geleden
Reclassering adviseert hof jeugdstrafrecht bij Mallorcaverdachte

LEEUWARDEN (ANP) - De reclassering adviseert het gerechtshof om in de zogeheten Mallorcazaak het jeugdstrafrecht toe te passen bij hoofdverdachte Sanil B. (21). Volgens de reclassering zijn er meer argumenten voor het toepassen van het jeugdstrafrecht dan voor het volwassenenstrafrecht, bleek donderdag op de vierde zittingsdag bij het hof in Leeuwarden.

3 uur geleden
Culemborg opent crisisnoodopvang voor Oekraïners

CULEMBORG (ANP) - In het Gelderse Culemborg gaat een crisisnoodopvang open voor maximaal tweehonderd Oekraïners. Culemborg komt daarmee tegemoet aan de vraag van het Rijk aan veiligheidsregio's om met spoed ruimte te maken voor de nog steeds toenemende stroom Oekraïense vluchtelingen, aldus de gemeente. Het is de bedoeling dat de Oekraïners hooguit een week in de crisisnoodopvang verblijven.

3 uur geleden