
Verdachten Arnhemse terreurgroep krijgen strafeisen te horen
ROTTERDAM (ANP) - De zes Arnhemse terreurverdachten die terechtstaan op verdenking van het voorbereiden van een aanslag in Nederland, krijgen vrijdag de strafeisen te horen van het Openbaar Ministerie. De officieren van justitie hebben aangekondigd dat ze 5,5 uur nodig hebben voor hun requisitoir waarmee ze willen bewijzen dat Nederland aan een aanslag is ontsnapt.
De zes verdachten, in leeftijden variërend van 22 tot en met 36 jaar, zitten nu 21 maanden vast op de terrorismeafdelingen van de penitentiaire inrichtingen in Vught en De Schie in Rotterdam. Vier van hen werden in september 2018 opgepakt op een vakantiepark in Weert, waar ze in het bijzijn van politie-infiltranten in een vakantiehuisje bomvesten pasten en met onklaar gemaakte kalasjnikovs oefenden. De andere verdachten zijn opgepakt op thuisadressen in Vlaardingen en Arnhem. Bij huiszoekingen vond de politie kunstmest en chemicaliën, volgens justitie genoeg om een halve kilo explosieven te maken.
Tijdens de tweede zittingsdag in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam bleek dat hoofdverdachte Hardi N. (36) plannen had een terroristische aanslag te beramen op de Gay Pride of op een militaire kazerne. N. beriep zich tot nu toe vooral op zijn zwijgrecht, maar kwam woensdag met een spijtbetuiging op de proppen. Hij zegt dat hij is geradicaliseerd omdat hij gehersenspoeld zou zijn door AIVD-agenten Zijn chatgesprekken met hen zouden staan op een telefoon die tijdens onderzoek bij justitie is kwijtgeraakt. "Alles waar ik van wordt verdacht druist 100 procent in tegen mijn religie en de menselijkheid", zei N. "Ik ben nu keihard met de imam aan het werk om het gif uit mezelf te krijgen."
Medeverdachten hebben in de rechtbank verklaard dat ze niet wisten waar N. mee bezig was. Zij erkennen dat ze sympathieën hadden voor de jihad, maar ontkennen dat ze plannen hadden voor het plegen van een aanslag in eigen land. Een van hen verklaarde naar Weert te zijn gekomen omdat hij een wapen wilde bemachtigen. Een andere verdachte wilde er contacten opdoen die hem konden helpen met uitreizen naar het kalifaat Islamitische Staat.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.
2 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.
3 uur geledenHOOGEVEEN (ANP) - De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.
4 uur geledenBREDA (ANP) - De douane heeft woensdag 108 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen bij een fruitbedrijf in Breda. De drugs kwamen uit Ecuador en waren bestemd voor verder transport naar Spanje.
12 uur geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
13 uur geleden