Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachten Arnhemse terreurgroep krijgen strafeisen te horen

Verdachten Arnhemse terreurgroep krijgen strafeisen te horen

ROTTERDAM (ANP) - De zes Arnhemse terreurverdachten die terechtstaan op verdenking van het voorbereiden van een aanslag in Nederland, krijgen vrijdag de strafeisen te horen van het Openbaar Ministerie. De officieren van justitie hebben aangekondigd dat ze 5,5 uur nodig hebben voor hun requisitoir waarmee ze willen bewijzen dat Nederland aan een aanslag is ontsnapt.

De zes verdachten, in leeftijden variërend van 22 tot en met 36 jaar, zitten nu 21 maanden vast op de terrorismeafdelingen van de penitentiaire inrichtingen in Vught en De Schie in Rotterdam. Vier van hen werden in september 2018 opgepakt op een vakantiepark in Weert, waar ze in het bijzijn van politie-infiltranten in een vakantiehuisje bomvesten pasten en met onklaar gemaakte kalasjnikovs oefenden. De andere verdachten zijn opgepakt op thuisadressen in Vlaardingen en Arnhem. Bij huiszoekingen vond de politie kunstmest en chemicaliën, volgens justitie genoeg om een halve kilo explosieven te maken.

Tijdens de tweede zittingsdag in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam bleek dat hoofdverdachte Hardi N. (36) plannen had een terroristische aanslag te beramen op de Gay Pride of op een militaire kazerne. N. beriep zich tot nu toe vooral op zijn zwijgrecht, maar kwam woensdag met een spijtbetuiging op de proppen. Hij zegt dat hij is geradicaliseerd omdat hij gehersenspoeld zou zijn door AIVD-agenten Zijn chatgesprekken met hen zouden staan op een telefoon die tijdens onderzoek bij justitie is kwijtgeraakt. "Alles waar ik van wordt verdacht druist 100 procent in tegen mijn religie en de menselijkheid", zei N. "Ik ben nu keihard met de imam aan het werk om het gif uit mezelf te krijgen."

Medeverdachten hebben in de rechtbank verklaard dat ze niet wisten waar N. mee bezig was. Zij erkennen dat ze sympathieën hadden voor de jihad, maar ontkennen dat ze plannen hadden voor het plegen van een aanslag in eigen land. Een van hen verklaarde naar Weert te zijn gekomen omdat hij een wapen wilde bemachtigen. Een andere verdachte wilde er contacten opdoen die hem konden helpen met uitreizen naar het kalifaat Islamitische Staat.

Meer uit Binnenland

Weer komen er meer asielzoekers binnen dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft veel asielzoekers binnenkrijgen. De instroom was ook vorige week aanzienlijk hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

4 minuten geleden
Spoeddebat in Stadskanaal over noodopvang asielzoekers

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal houdt maandagavond een spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. De raad wil in het debat andere gemeenten oproepen om mee te helpen het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

15 minuten geleden
Joost Klein namens Nederland naar Eurovisie Songfestival

HILVERSUM (ANP) - Joost Klein gaat namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Zweden. De AVROTROS heeft de kandidaat maandag bekendgemaakt. Het evenement is volgend jaar van 7 tot en met 11 mei in Malmö. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

2 uur geleden
Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

4 uur geleden
Dode door schietpartij in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

6 uur geleden
VN-rapporteur adequate huisvesting in Nederland voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.

6 uur geleden
Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

6 uur geleden