Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte van sterfgevallen ziekenhuis Assen komt vrij

Verdachte van sterfgevallen ziekenhuis Assen komt vrij

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, komt vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldt dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

De 31-jarige man werkte in de tijd van de coronapandemie als longverpleegkundige in het ziekenhuis. De verdachte heeft volgens het Openbaar Ministerie, zonder instructies van een arts, medische handelingen uitgevoerd bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden. Hij zat sinds maandag 17 april vast.

De raadkamer oordeelde eerder nog dat de verdenking sterk genoeg was om hem vast te houden. Dit kwam toen vooral vanwege de belastende verklaringen die hij zelf zou hebben afgelegd tegenover medewerkers van de GGZ in Drenthe. In de gesprekken met de GGZ-medewerkers vertelde hij over de sterfgevallen in het ziekenhuis. Maar verder onderzoek heeft er nu nog niet toe geleid "dat concrete gevallen kunnen worden aangewezen waarbij de verdachte op ontoelaatbare wijze betrokken is geweest bij de dood van een of meerdere patiënten". Daarom komt hij vrij.

Onbeantwoorde vragen

Het Openbaar Ministerie meldt dat de komende tijd nog mogelijke getuigen worden gehoord. Ook is het onderzoek naar de medische dossiers nog niet klaar. De verwachting is dat er eind juni een "voorlopige inschatting" gemaakt kan worden. Het OM overweegt in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de raadkamer.

Advocaat Sébas Diekstra, die meerdere families van mogelijke slachtoffers bijstaat, laat namens de cliënten weten dat ze nog veel onbeantwoorde vragen hebben. "De onzekerheid over de wijze waarop hun dierbare is gestorven, vreet echt aan hen. Het bericht dat de verdachte van mogelijke betrokkenheid bij de dood van hun familielid nu in vrijheid is gesteld, maakt de gehele situatie alleen nog maar complexer voor deze nabestaanden."

Meer uit Gezond

Gezondheidsraad: erken fibromyalgie en neem klachten serieus

DEN HAAG (ANP) - Mensen met de ziekte fibromyalgie worden niet altijd serieus genomen, maar volgens de Gezondheidsraad is dat onterecht. De raad adviseert fibromyalgie moet te erkennen als een "belangrijk gezondheidsprobleem". Zorgverleners en uitkeringsinstanties moeten de klachten van patiënten "open en onbevooroordeeld" benaderen, stelt de raad in een advies aan minister van Volksgezondheid Conny Helder.

1 uur geleden
VVD wil ongevaccineerde kinderen weren uit opvang

DEN HAAG (ANP) - De VVD komt met een wetsvoorstel om ongevaccineerde kinderen uit de kinderopvang te weren als de vaccinatiegraad te laag is. Dat bevestigt een woordvoerder van de partij dinsdag na berichtgeving door RTL Nieuws. Aanleiding zijn de recente gevallen van kinkhoest en mazelen, en de dalende vaccinatiegraad in het algemeen.

4 uur geleden
Een op twintig jongeren houdt langdurig coronaklachten

BILTHOVEN (ANP) - Ongeveer een op de twintig jongeren heeft na een besmetting met het coronavirus daar lang klachten aan overgehouden. Dit wordt postcovid of langdurige covid genoemd. Bij volwassenen is het ongeveer 3 procent.

1 dag geleden
RIVM: mazelenuitbraak Eindhoven precies waarvoor we waarschuwden

DEN HAAG (ANP) - De mazelenuitbraak in Eindhoven is "precies waar we al eerder voor gewaarschuwd hebben", zegt een woordvoerder van gezondheidsinstituut RIVM. Het RIVM uitte in de zomer van vorig jaar al zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland, omdat het percentage gevaccineerde kinderen binnen het Rijksvaccinatieprogramma voor het tweede jaar op rij was gedaald.

3 dagen geleden
GGD'en nemen stappen om vaccinatiegraad omhoog te krijgen

UTRECHT (ANP) - GGD GHOR Nederland, de koepel van GGD's, wil "de komende tijd vol inzetten" op maatregelen om de vaccinatiegraad te verhogen. Dat schrijft de koepel in een persbericht naar aanleiding van de uitbraak van de mazelen in Eindhoven. Diverse GGD'en onderzoeken welke maatregelen voor hun regio "het meest passend en haalbaar zijn".

4 dagen geleden
Van Ooijen: arts en niet overheid moet waarschuwen tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Artsen en niet de overheid moeten waarschuwen tegen de mazelen en mensen overtuigen om hun kinderen te laten vaccineren, vindt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid). Deze boodschap komt alleen aan bij mensen die hierover twijfelen als deze uit de mond van de "witte jassen" komt. "Al het andere is in het beste geval overbodig en in het slechtste geval contraproductief", zegt de bewindsman.

4 dagen geleden
'Zitcultuur' kost 1,2 miljard per jaar aan zorg

DEN HAAG (ANP) - Aandoeningen als gevolg van te lang zitten brengen hoge zorgkosten met zich mee. Langdurig zitten verhoogt namelijk het risico op met name hart- en vaatziekten en diabetes type II, maar ook op bijvoorbeeld long- en darmkanker, zegt de organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO. Ze schat de financiële gevolgen hiervan nu zelfs op 1,2 miljard euro per jaar.

4 dagen geleden