Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte van plannen aanslag op Gay Pride: ik was gefrustreerd

Verdachte van plannen aanslag op Gay Pride: ik was gefrustreerd

AMSTERDAM (ANP) - De 32-jarige Amsterdammer die vorig jaar op Twitter een kalasjnikov zocht om een aanslag te plegen op de Gay Pride, zei donderdag tijdens zijn rechtszaak dat hij dat deed uit frustraties. Hij ontkent geradicaliseerd te zijn. Zijn advocaten vragen vrijspraak.

De man wordt onder meer verdacht van voorbereidingen tot het plegen van een terroristische aanslag uit naam van IS. Hij was volgens justitie ook bezig met het plannen van een aanslag op een politiebureau met een kalasjnikov en een zelfgemaakte bom.

De verdachte ontkende in de gerechtsbunker in Amsterdam een aanhanger van IS of Al-Qaida te zijn. Hij zegt een gewone moslim te zijn die zijn geloof niet praktiseert. Dat zijn harde schijf volstaat met IS-materiaal komt volgens hem omdat hij van jongs af aan geïnteresseerd is in islamitische oorlogen. "Het is mijn hobby een oorlogscollectie te maken", verklaarde Tashin E. over de strijdliederen die op zijn computer zijn gevonden. Hij heeft autisme en een fascinatie voor wapens en explosieven. In apps deelde hij zijn vaardigheid om zelf bommen te maken.

Geloof

E. heeft vanwege zijn geloof een afkeer van homoseksualiteit, maar volgens hem waren zijn plannen voor een aanslag op de Gay Pride niet serieus. Zijn advocaten zeggen daarover: "Hij wilde provoceren. Het was een schreeuw om aandacht. Hij wist niet eens wanneer de Gay Pride was en dat de parade vanwege corona was afgelast."

Zelf sluit E. uit ooit een aanslag te zullen plegen. "Ik heb inderdaad gezegd dat ik een politiebureau wilde opblazen. Dat heb ik geuit naar een informant van de politie. Ik worstel gewoon heel erg met mezelf. Dat zijn gedachtes die ik niet wil hebben. Ik word soms overspoeld door emoties. Op die momenten ben ik nogal emotioneel, dan zeg ik dingen die ik normaal niet zou zeggen. Ik zeg gewoon wat ik denk en dat is een beetje een probleem bij mij."

Noodkreet

Zijn advocaten beschouwen zijn dreigende tweets als een noodkreet van een jongen met psychologische bagage die in de war raakte. "Door corona kreeg hij overprikkeling en verloor hij het contact met zijn begeleiders. Boze en donkere gedachten volgden. De emmer was vol, zijn teksten en plaatjes waren zijn uitlaatklep: hij moest zijn frustraties uiten. Hij was in geen enkel opzicht bezig met het concretiseren van terroristische misdrijven", aldus zijn advocaat.

E. is op 8 augustus vorig jaar opgepakt. De reclassering adviseert de rechtbank de man tbs met voorwaarden op te leggen. Maar het reclasseringsrapport is nog niet klaar. De strafzaak gaat op 1 april verder. Op die dag komt het OM met de strafeis.

Meer uit Binnenland

MOB bereidt rechtszaak voor tegen natuurvergunning Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) gaat de natuurvergunning voor Schiphol "zeker aanvechten" bij de rechter. Voorzitter Johan Vollenbroek laat dat aan het ANP weten. "Er zitten zo veel zwakke punten in, zowel inhoudelijk als procedureel. We gaan hier volop op inzetten met onze juristen", zegt hij.

19 minuten geleden
Strafzaak gifmoord ten einde, rechtbank noemt het triest

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft woensdag het proces over de gifmoord in Halsteren beëindigd nu verdachte Yvon K. (64) zichzelf van het leven heeft beroofd. De strafzaak is gestaakt, omdat de wet voorschrijft dat na het overlijden van een verdachte de vervolging stopt. De rechtbank heeft daarom het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard.

21 minuten geleden
Politie mag preventief fouilleren rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Het gebied rond de Johan Cruijff ArenA is woensdag vanaf 12.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Iedereen in het gebied kan preventief worden gefouilleerd en gecontroleerd op het bezit van bijvoorbeeld vuurwerk of wapens. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft dat besloten in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie.

37 minuten geleden
Advocaat Plasman had vervolging Borsato 'zonder meer verwacht'

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Peter Plasman en zijn cliënt hadden "zonder meer verwacht" dat Marco Borsato door het Openbaar Ministerie zou worden vervolgd wegens ontucht met een minderjarige. De raadsman van het vermeende slachtoffer baseert zich op het materiaal dat in de zaak aanwezig is.

47 minuten geleden
Onderzoeksraad: toezicht op veiligheid historische vloot onvoldoende

ENKHUIZEN (ANP) - Het toezicht op de veiligheid aan boord van schepen van de historische bruine vloot is nog onvoldoende. Dat meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) woensdag in een rapport naar aanleiding van twee dodelijke ongevallen met zeilschepen in 2022.

47 minuten geleden
RvS: aanvullende compensatie toeslagenaffaire terecht afgewezen

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft een gedupeerde ouder van de kinderopvangtoeslagaffaire terecht geen aanvullende compensatie toegekend bovenop de al verleende compensatie. Dat oordeelt de Raad van State woensdag. De hoogste rechter gaat daarin mee met een uitspraak die de rechtbank Den Haag eerder deed.

51 minuten geleden
Advocaat Marco Borsato: besluit OM 'onbegrijpelijk en onvolledig'

AMSTERDAM (ANP) - Marco Borsato heeft "met teleurstelling kennisgenomen" van het besluit van het Openbaar Ministerie om hem te vervolgen. Dat heeft zijn advocaat Geert-Jan Knoops woensdag laten weten. Borsato wordt vervolgd voor ontucht. Een toen 22-jarige vrouw beweerde in 2021 dat zij op minderjarige leeftijd is betast door de nu 56-jarige hitzanger.

1 uur geleden