Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte van aanslag op Poolse supermarkt zwijgt

Verdachte van aanslag op Poolse supermarkt zwijgt

HAARLEM (ANP) - Sersinio D., die verdacht wordt van een aanslag op een Poolse supermarkt in Aalsmeer, heeft maandag bij de eerste niet-inhoudelijke zitting in zijn zaak gezwegen. De 20-jarige man wilde niets kwijt over waarvoor hij terechtstaat.

De explosie vond plaats op 7 december 2020 en was de eerste in een reeks van aanslagen op Poolse supermarkten door heel Nederland. In totaal zijn bij justitie negen verdachten in beeld. Het motief voor de aanslagen bleef ook op de zitting van maandag nog onduidelijk.

Het Openbaar Ministerie denkt dat D. medeverantwoordelijk is voor de aanslag in Aalsmeer. Zo slaat zijn telefoon aan op dezelfde zendmasten als een telefoon die maar een paar dagen actief was. "Dat noemen we een actietelefoon", aldus de officier van justitie, oftewel: een telefoon die voor de communicatie rond een misdrijf wordt gebruikt. De telefoons "zijn met elkaar mee gereisd" langs dezelfde zendmasten tot de telefoon van D. enige tijd voor de aanslag uit werd gezet.

Stortingen

Daarnaast zijn volgens het OM op de dag van de explosie twee forse stortingen op de rekening van de verdachte gedaan. D. wil niets zeggen over wie er nog meer betrokken zijn bij de aanslag.

Zijn advocaat heeft de rechtbank gevraagd D. in afwachting van de behandeling van zijn zaak op vrije voeten te stellen, waarbij onder meer gewezen is op zijn vrijwel blanco strafblad. Ook is aan de reclassering gevraagd te onderzoeken of D., die ten tijde van de aanslag negentien jaar oud was, niet volgens adolescentenstrafrecht moet worden vervolgd. "Mijn indruk is dat we hier te maken hebben met een zeer jonge jongen", aldus de verdediging.

De rechtbank buigt zich later op maandag over de voorlopige hechtenis van de man.

Meer uit Binnenland

Openstelling Haringvlietbrug voor scheepvaart duurt nog maanden

UTRECHT (ANP) - De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

43 minuten geleden
Nabestaanden noemen verdachte dubbele moord leugenaar

ZWOLLE (ANP) - Nabestaanden van de twee slachtoffers van de schietpartij in een McDonald's in Zwolle in maart 2022 hebben de verdachte en anderen gevraagd te stoppen met leugens over de familie. Volgens verdachte Veysel Ü. werd hij door de twee slachtoffers bedreigd en afgeperst. "Stop met deze valse beschuldigingen", zei de zoon van een van de slachtoffers dinsdag in de rechtbank.

56 minuten geleden
Vermiste man Den Haag mogelijk ontvoerd

DEN HAAG (ANP) - De 27-jarige man uit Den Haag die sinds zondagochtend wordt vermist, is mogelijk ontvoerd. Dat meldt de politie dinsdag. Het onderzoeksteam "houdt er sterk rekening mee dat hij tegen zijn wil ergens wordt vastgehouden".

1 uur geleden
Kinderhulpfonds overspoeld met cadeau-aanvragen voor arme kinderen

DEVENTER (ANP) - Niet eerder stonden zoveel kinderen op de wachtlijst van het Nationaal Fonds Kinderhulp voor Actie Pepernoot, bedoeld om kinderen uit arme gezinnen toch een sinterklaascadeau te geven. Het fonds zegt dit jaar overspoeld te zijn met aanvragen. Dinsdag om 12.00 uur stonden er nog 18.684 kinderen op de wachtlijst. "Dat is superveel. Het is niet realistisch om te denken dat we ze allemaal kunnen blij maken", stelt een woordvoerster.

1 uur geleden
VAE als voorzitter bij klimaattop: risicovol maar ook een kans

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd hebben al veel organisaties zich uitgesproken tegen het voorzitterschap van de Verenigde Arabische Emiraten op de komende klimaattop. De kritiek zwol aan toen het land bekendmaakte dat de voorzitter van de COP28 klimaatgezant Sultan Ahmed al-Jaber moest worden, topman bij ADNOC, het staatsoliebedrijf van de VAE. Twee dagen voor het begin van de grote top zien experts het voorzitterschap als "risicovol, maar een potentiële kans".

2 uur geleden
Chemours laat afval in België verbranden als recycling niet kan

DORDRECHT (ANP) - Zo lang recycling in de Verenigde Staten niet mogelijk is, bewaart de Chemours-fabriek in Dordrecht op het eigen terrein afvalwater met daarin herbruikbare stoffen. Het bedrijf hoopt dat het transport hiervan naar de Amerikaanse vestiging in Fayetteville snel hervat kan worden. Als de maximale opslagcapaciteit in Dordrecht wordt bereikt, gaat het water met daarin chemische stoffen naar België om verbrand te worden.

2 uur geleden
Rechtbank legt agent 200 uur taakstraf op voor fatale aanrijding

BREDA (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft een 26-jarige agent uit Eindhoven veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur. Hij veroorzaakte vorig jaar december een dodelijk ongeval door veel te snel te rijden. Bij de aanrijding op de Dr. Cuyperslaan in het Eindhovense stadsdeel Woensel-Zuid kwam een 31-jarige motorrijder om het leven.

2 uur geleden