Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte 'tattookillers' nu niet vastgezet, één is voortvluchtig

Verdachte 'tattookillers' nu niet vastgezet, één is voortvluchtig

ROTTERDAM (ANP) - Twee 'tattookillers' die worden verdacht van de liquidatie van Onno Kuut in 2009 - en tegen wie levenslang is geëist - worden nu niet vastgezet. De rechtbank in Rotterdam heeft een verzoek daartoe van het Openbaar Ministerie donderdag afgewezen. Ze wacht tot de uitspraak, die op 6 februari is gepland. In totaal zijn er vier verdachten, die allen ontkennen.

De derde verdachte, Cor P. (36), is er deze week vandoor gegaan nadat hij zijn enkelband had doorgeknipt. Hij was vrijgelaten na het uitzitten van het grootste deel van een straf voor een ander misdrijf. Hij is spoorloos en wordt gezocht. De vierde verdachte, Evert S. (39), zat nog in de cel vanwege datzelfde misdrijf: de mislukte liquidatie in 2009 van Marlon D. Hij was donderdag wel verschenen.

Verdachte Henk S. (45) was ook op de zitting en Brian P. (32) dook pas in de middag op. Hij draagt ook een enkelband om dezelfde reden als zijn broer Cor. De vier zaten in 2012 heel kort in voorlopige hechtenis in verband met de liquidatie op Kuut. Omdat het OM toen nog te weinig bewijs had verzameld, had de rechtbank dat voorarrest opgeheven. Drie van hen moesten de andere straf nog wel uitzitten.

Gemarteld

De vier zouden Kuut (30) destijds hebben gemarteld en met een mes hebben omgebracht. Daarna zouden ze zijn lichaam in de duinen van Hoek van Holland hebben begraven. Kuut behoorde ook tot de 'tattookillers'. Dit veronderstelde moordcommando dankt zijn sinistere naam aan de Chinese karakters die de leden op hun rug hebben laten tatoeëren en 'wees daadkrachtig' betekenen.

Het proces loopt anders dan gebruikelijk. Het OM heeft vorig voorjaar al tegen alle vier een levenslange celstraf geëist. Het vonnis werd eind mei opeens uitgesteld om nog vijf getuigen te kunnen horen.

Vluchtgevaar

De aanklagers vinden dat deze nieuwe getuigenissen hun overtuiging versterken dat de vier schuldig zijn en handhaafden daarom donderdag hun eis. Vanwege de ernstige verdenkingen en vrees voor vluchtgevaar, wilden ze dat de verdachten meteen vast kwamen te zitten. Maar de rechtbank wil eerst tot een eindoordeel komen.

De verdediging bepleitte opnieuw vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Ze vinden ook dat de nieuwe verklaringen van de vijf getuigen onbetrouwbaar, leugenachtig en tegenstrijdig zijn.

Meer uit Binnenland

Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

HILVERSUM (ANP) - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer "zijn verantwoordelijkheid" neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Hij benadrukte bij Nieuwsuur dat in ieder geval het veiligheidsaspect bij demonstraties onderzocht wordt, maar hij had liever meer gezien.

39 minuten geleden
1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

3 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

6 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

7 uur geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

7 uur geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

8 uur geleden
XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

8 uur geleden