Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte steekincident Amsterdam geen bekende van politie

Verdachte steekincident Amsterdam geen bekende van politie

AMSTERDAM (ANP) - De 29-jarige man die is aangehouden wegens het steekincident in de Amsterdamse buurt De Pijp, is geen bekende van politie en justitie. Dat meldt de politie zaterdag na een eerste onderzoek. Ook is met getuigen gesproken. Enkele getuigen beschreven het gedrag van de verdachte als verward.

Vrijdagavond werden in en bij de Ferdinand Bolstraat vijf personen neergestoken. Een van hen, een 64-jarige man uit Amsterdam, overleed. De vier andere slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis. Drie van hen komen uit Amsterdam, één woont in Haarlem. De gewonden zijn tussen 21 en 28 jaar. Tot nu toe lijkt er geen verband te bestaan tussen hen.

De politie gaat ervan uit dat één persoon verantwoordelijk is voor deze steekpartij. De woning van de verdachte is doorzocht. De politie heeft gegevensdragers en een auto in beslag genomen. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen voor een terroristisch motief, maar het onderzoeksteam houdt alle opties open, aldus de politie.

Verhoor

De aangehouden man uit Amstelveen wordt zaterdag verhoord. In het onderzoek wordt ook naar "mogelijk middelengebruik" door de verdachte gekeken. Op enkele verkeersdelicten na, is hij geen bekende van politie en justitie.

Burgemeester Femke Halsema bezocht zaterdag de buurt waar de steekpartij plaatsvond en sprak daar met omwonenden. "Het is een afschuwelijke gebeurtenis. Dat maakt grote indruk op de mensen", aldus Halsema bij de NOS. "Ik ben heel erg geschrokken. Juist omdat dit zo'n vreedzame wijk is. Zoiets wordt hier niet verwacht." Ambtenaren en wijkagenten zijn op straat in De Pijp om de sentimenten en eventuele onrust in de gaten te houden. De lokale driehoek, bestaande uit burgemeester, hoofdofficier van justitie en de politiechef, is zaterdagochtend bijeen geweest.

Bij de ijssalon waar volgens Het Parool een slachtoffer voor de deur is overleden, zijn zaterdag de eerste bloemen gelegd. Een buurtbewoner las zaterdagochtend over de steekpartij en kwam even bij de ijszaak kijken. Ook hij is geschrokken: "Wat een vreselijk verhaal. Normaal gebeurt er nooit iets in de wijk."

Meer uit Binnenland

Sint-Maarten op 18 juli opnieuw naar de stembus

PHILIPSBURG (ANP) - Sint-Maarten mag op 18 juli weer naar de stembus, nadat de bevolking op 11 januari ook al kon stemmen bij parlementsverkiezingen. Dat heeft gouverneur Ajamu Baly dinsdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt.

1 uur geleden
CPB bevestigt: relatief minder belasting voor grootverdieners

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders met de hoogste inkomens betalen relatief minder belasting dan de groep daar net onder. Dit komt doordat hun belastingdruk niet zoals bij veel Nederlanders vooral door de sociale premies en belastingen in box 1 wordt bepaald, maar door de vennootschapsbelasting. Dit heeft het Centraal Planbureau (CPB) bekendgemaakt in nieuw, langjarig onderzoek naar de hoogste inkomens.

4 uur geleden
Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

AMSTERDAM (ANP) - Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren "of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen". Bij de lancering van het dashboard, op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, kleuren de verschillende indicatoren oranje of rood. Oranje betekent dat extra inspanningen nodig zijn, rood wil zeggen dat een doel "steeds verder uit zicht" raakt.

4 uur geleden
Vrouwen werken nauwelijks vaker, verschil met mannen blijft gelijk

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vrouwen zijn de afgelopen vijf jaar nauwelijks vaker gaan werken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna 69 procent van de vrouwen tot en met 75 jaar had in het eerste kwartaal van 2024 betaald werk, vergeleken met ruim 65 procent in 2019.

6 uur geleden
Afsluitdijk weer open na ongeval

DEN OEVER (ANP) - De Afsluitdijk (A7) is weer open nadat er eerder op de avond een ongeluk was gebeurd, meldt de politie. Het ongeval was in de richting van Friesland naar Noord-Holland. Bij het ongeluk waren volgens Rijkswaterstaat een vrachtwagen, een auto en een busje met aanhanger betrokken.

9 uur geleden
Hier en daar schade door zware regen en wind

HOUTEN (ANP) - De zware onweersbuien en windstoten die sinds het eind van de middag over ons land trekken, hebben plaatselijk schade veroorzaakt. Dat meldt Weeronline. Onder meer uit Utrecht en Amsterdam kwamen meldingen van weggewaaide dakpannen, omgewaaide bomen en afgebroken takken.

9 uur geleden
Songfestivalteam S10 maakte officieel melding van onveilige sfeer

HILVERSUM (ANP) - Het team dat S10 in 2022 begeleidde tijdens het Eurovisie Songfestival in Turijn diende destijds een officiële klacht in omdat backstagemedewerkers haar persoonlijke grenzen niet respecteerden. Dat zei de zangeres dinsdag in het NPO 1-programma Sophie & Jeroen. AVROTROS, verantwoordelijk voor de Nederlandse songfestivalinzendingen, bevestigt aan het ANP dat er toen inderdaad een melding is gedaan.

10 uur geleden