Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte schietpartij ggz-instelling Den Haag was er op afspraak

Verdachte schietpartij ggz-instelling Den Haag was er op afspraak

DEN HAAG (ANP) - De verdachte van een schietincident van maandag 12 juli in zorginstelling Parnassia in Den Haag had daar op dat moment een afspraak. Twee medewerkers raakten ernstig gewond bij dat incident. Woensdag is een van hen, een 53-jarige man uit Rijswijk, aan zijn letsel overleden. Volgens Parnassia had de verdachte een reguliere afspraak op de locatie. Hij maakte kort erna een eind aan zijn leven. Hij had tot begin dit jaar een wapenvergunning, maar die was ingetrokken na een incident.

De 53-jarige man werkte als beveiliger bij de instelling. Het andere slachtoffer, een 36-jarige vrouw, ook uit Rijswijk, ligt nog in het ziekenhuis maar is buiten levensgevaar. Zij is een behandelaar bij Parnassia.

Rond 11.45 uur maandag kregen hulpdiensten bericht van een geweldsincident aan de Leggelostraat. Daar zijn enkele (ambulante) zorgbedrijven van Parnassia Groep gevestigd. Even daarna werd een straat verderop een zwaargewonde man gevonden in een auto. Dat was de verdachte van het incident, een 67-jarige man uit Rijswijk die op de vlucht was geslagen. Hij overleed even later. Volgens de politie heeft de verdachte zelf een einde aan zijn leven gemaakt.

Vuurwapen

In de auto werd een vuurwapen gevonden, de politie onderzoekt nog hoe de man aan dit wapen kwam. Tot januari 2021 had hij een wapenvergunning en mocht hij een wapen bezitten, zegt de politie. Die vergunning is na een incident in januari ingetrokken. De politie heeft toen zijn wapen en munitie in bewaring genomen. Waarom de man ooit een wapenvergunning had wil de politie niet zeggen. "Ook dat is onderdeel van het onderzoek." Nu de man dood is vervalt zijn rechtsvervolging, maar wel gaat de recherche door met onderzoek.

"Dit geweldsincident heeft grote impact op al onze collega’s en hun familie", stelt Parnassia op haar website. "Het is afschuwelijk om geconfronteerd te worden met zo’n zware vorm van geweld tegen onze hulpverleners. We kunnen en mogen dit nooit accepteren."

Moment stilte

In de Haagse gemeenteraad is woensdagochtend een moment stilte in acht genomen. Burgemeester Jan van Zanen liet weten: "Zojuist heeft de politie gemeld dat een van de getroffenen van het incident aan de Leggelostraat dat afgelopen maandag plaatsvond is overleden. Dat is een intens triest bericht. Mijn medeleven, en ik weet zeker dat ik ook namens u spreek, gaat uit naar de nabestaanden die nu een groot verlies te verwerken hebben. Wij wensen hun sterkte en leven met ze mee."

De Nederlandse ggz, de vereniging van ggz-organisaties, schrijft op haar website: "Met ontzetting en grote droefenis hebben we kennisgenomen van het overlijden van een van de collega’s bij Parnassia. Het komt hard aan dat zorgverleners die zich met hart en ziel inzetten voor de gezondheid van onze cliënten zo ongekend hard worden getroffen. De Nederlandse ggz zal zich onverminderd blijven inzetten voor de veiligheid van haar medewerkers. Wij wensen de familie, nabestaanden, collega's en andere betrokkenen veel sterkte in deze moeilijke tijd."

Met een inzamelingsactie hebben collega's bij Parnassia inmiddels meer dan 14.000 euro opgehaald voor de familie van het overleden slachtoffer. "Wij zijn collega’s van Martin, een ware held die gisteren bij het geweldsincident bij een grote GGZ-instelling te Den Haag zijn leven heeft opgeofferd voor onze veiligheid. Een echte held in een moeilijke, onzekere tijd. Dag in, dag uit zette hij zich in voor de veiligheid en gezondheid van onze patiënten en collega’s in de GGZ", schrijven ze op de website.

Meer uit Binnenland

Explosie bij woning in Rotterdam, ook een 'knal' bij bedrijfspand

ROTTERDAM (ANP) - Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

18 minuten geleden
Hof behandelt gezinsmoord Etten-Leur in hoger beroep

DEN BOSCH (ANP) - De 36-jarige Onur K. uit Etten-Leur staat dinsdag voor het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep terecht voor de moord op zijn moeder (65) en de doodslag op zijn vrouw (31) en zijn twee kinderen (2 en 6). De rechtbank in Breda legde hem in november 2021 dertig jaar cel op, na een eis tot levenslang. Het Openbaar Ministerie tekende hoger beroep aan tegen het vonnis.

55 minuten geleden
Advies aan Hoge Raad over veroordeling in zaak Nicky Verstappen

DEN HAAG (ANP) - De advocaat-generaal komt dinsdag met het advies aan de Hoge Raad in de strafzaak tegen Jos B. De Limburger wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. B. is veroordeeld tot zestien jaar cel, maar ontkent iedere betrokkenheid. Hij ging in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof Den Bosch.

58 minuten geleden
Snelrechtzitting met eerste zeven verdachten van stadionrellen AZ

ALKMAAR (ANP) - Voor de politierechter in de rechtbank in Alkmaar verschijnen dinsdag de eerste zeven verdachten van de recente supportersrellen in het AZ-stadion. De rechtbank houdt deze week twee themazittingen over het supportersgeweld dat op donderdag 18 mei uitbrak na een thuiswedstrijd van AZ tegen West Ham United.

1 uur geleden
Autoriteit Persoonsgegevens maakt aantal datalekken 2022 bekend

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens maakt dinsdag bekend hoe vaak gegevens van personen in 2022 zijn buitgemaakt bij digitale aanvallen. Vorig jaar constateerde de privacywaakhond een explosieve stijging van het aantal datalekken.

1 uur geleden
Van der Sloot gaat alsnog in beroep tegen uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot, de 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005, heeft maandag geweigerd het laissez passer te ondertekenen waarmee hij door Peru zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Van der Sloot is van plan in beroep te gaan tegen zijn uitlevering. Een hoorzitting over het beroep is waarschijnlijk dinsdag of donderdag. Dat vertelde zijn advocaat Maximo Altez maandag aan de Amerikaanse zender ABC News.

2 uur geleden
Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.

9 uur geleden