
Verdachte oorlogsmisdaden: sprake van persoonsverwisseling
DEN HAAG (ANP) - De 74-jarige man uit Kerkrade die wordt verdacht van oorlogsmisdrijven in Afghanistan, is mogelijk slachtoffer van een persoonsverwisseling. Abdul R. was volgens het Openbaar Ministerie in de jaren tachtig commandant en hoofd politieke zaken van de Pul-e-Charki- gevangenis in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Echter, de advocaat van R. zei dinsdag in de rechtbank in Den Haag dat de zoon van R. de man heeft gevonden met wie zijn vader verwisseld zou zijn.
Zijn cliënt heeft vanaf het begin "en met klem" ontkend dat hij iets met de beschuldigingen te maken heeft. Van deze andere man is een kopie van een paspoort naar de rechtbank gestuurd en ook een filmpje waarin hij zegt dat hij destijds de commandant van de gevangenis was.
De officier van justitie gelooft niets van het verhaal van R. en zijn zoon. "Dit paspoort is pas in januari afgegeven. Een authentiek paspoort is bij wijze van spreken op iedere straathoek te verkrijgen in Afghanistan, het is een corrupt land."
Valse naam
R. is in 2001 naar Nederland gekomen en heeft zich vermoedelijk onder een valse naam laten inschrijven. Hij verkreeg later ook de Nederlandse nationaliteit. Mogelijk is R. die valse naam, het OM denkt dat de verdachte eigenlijk Abdul Razaq A. heet.
In de gevangenis zijn destijds op grote schaal oorlogsmisdrijven gepleegd. Mensen werden ten onrechte gevangen gehouden en onmenselijk behandeld. Gevangenen werden geschopt en geslagen, gemarteld en geëxecuteerd.
De advocaat van R. vroeg de rechtbank zijn cliënt uit de cel te laten. De man is door zijn zwakke gezondheid doodsbang om besmet te raken met het coronavirus. "Ik kan hem niet bezoeken in de gevangenis. Dat wil hij niet." De rechtbank vond dat, en ook de nieuwe informatie over de mogelijke persoonsverwisseling, niet zwaar genoeg wegen om hem vrij te laten uit voorarrest. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak verdergaat.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Agractie spreekt van "totale chaos" over de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. Premier Mark Rutte zei na urenlang kabinetsberaad "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Concreet werd Rutte niet.
2 uur geledenVELSEN (ANP) - De persoonlijke gegevens van klagende omwonenden van staalfabriek Tata Steel zijn niet goed beveiligd geweest. Een ethisch hacker ontdekte dat hij voor- en achternamen, adressen, telefoonnummers en mailadressen van de klagers kon zien. Hij meldde dat vervolgens bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die toezicht houdt op Tata Steel.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zes van de elf resterende productielocaties voor Gronings aardgas gaan op 1 april dicht. De overige vijf boorputten blijven voorlopig nog op de waakvlamstand, zodat ze in geval van nood direct kunnen worden ingezet om extra gas te winnen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).
7 uur geledenIJMUIDEN (ANP) - De beide kapiteins van de twee vaartuigen die betrokken waren bij het fatale scheepvaartongeval tijdens beloodsing voor de kust van IJmuiden donderdagavond, zijn door de officier van justitie aangemerkt als verdachte. De twee worden verdacht van dood door schuld, meldt een politiewoordvoerder.
10 uur geledenTERNEUZEN (ANP) - De gemeente Terneuzen heeft Oostappen Groep BV van realityster Peter Gillis een dwangsom opgelegd van 200.000 euro. Dit omdat het bedrijf illegaal arbeidsmigranten heeft gehuisvest op vakantiepark Marina Beach. Daarnaast heeft de gemeente een nieuwe dwangsom van 400.000 euro in het vooruitzicht gesteld, als de arbeidsmigranten over drie maanden nog steeds op vakantiepark Marina Beach zitten.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Door een groot datalek zijn bij pensioenfonds PME mogelijk niet alleen namen, leeftijden, telefoonnummers en geslachten op straat komen te liggen, maar ook de inkomensgegevens van mensen die nog pensioen opbouwen. Dat laat het pensioenfonds voor metaal en techniek weten. Informatie over iemands inkomen is voor cybercriminelen goud waard.
11 uur geledenBREDA (ANP) - Drie activisten van de actiegroep White Lives Matter (WLM) zijn vrijdag bij de rechtbank in Breda veroordeeld tot taakstraffen van 80, 70 en 36 uur. Volgens de rechtbank maakten ze zich schuldig aan "groepsbelediging van mensen met een donkere huidskleur of een andere etniciteit".
11 uur geleden