Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte oorlogsmisdaden: sprake van persoonsverwisseling

Verdachte oorlogsmisdaden: sprake van persoonsverwisseling

DEN HAAG (ANP) - De 74-jarige man uit Kerkrade die wordt verdacht van oorlogsmisdrijven in Afghanistan, is mogelijk slachtoffer van een persoonsverwisseling. Abdul R. was volgens het Openbaar Ministerie in de jaren tachtig commandant en hoofd politieke zaken van de Pul-e-Charki- gevangenis in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Echter, de advocaat van R. zei dinsdag in de rechtbank in Den Haag dat de zoon van R. de man heeft gevonden met wie zijn vader verwisseld zou zijn.

Zijn cliënt heeft vanaf het begin "en met klem" ontkend dat hij iets met de beschuldigingen te maken heeft. Van deze andere man is een kopie van een paspoort naar de rechtbank gestuurd en ook een filmpje waarin hij zegt dat hij destijds de commandant van de gevangenis was.

De officier van justitie gelooft niets van het verhaal van R. en zijn zoon. "Dit paspoort is pas in januari afgegeven. Een authentiek paspoort is bij wijze van spreken op iedere straathoek te verkrijgen in Afghanistan, het is een corrupt land."

Valse naam

R. is in 2001 naar Nederland gekomen en heeft zich vermoedelijk onder een valse naam laten inschrijven. Hij verkreeg later ook de Nederlandse nationaliteit. Mogelijk is R. die valse naam, het OM denkt dat de verdachte eigenlijk Abdul Razaq A. heet.

In de gevangenis zijn destijds op grote schaal oorlogsmisdrijven gepleegd. Mensen werden ten onrechte gevangen gehouden en onmenselijk behandeld. Gevangenen werden geschopt en geslagen, gemarteld en geëxecuteerd.

De advocaat van R. vroeg de rechtbank zijn cliënt uit de cel te laten. De man is door zijn zwakke gezondheid doodsbang om besmet te raken met het coronavirus. "Ik kan hem niet bezoeken in de gevangenis. Dat wil hij niet." De rechtbank vond dat, en ook de nieuwe informatie over de mogelijke persoonsverwisseling, niet zwaar genoeg wegen om hem vrij te laten uit voorarrest. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak verdergaat.

Meer uit Binnenland

OM in hoger beroep in moordzaak Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen alle negen verdachten in de zaak over de moord op Peter R. de Vries. De rechtbank legde eerder deze maand straffen op tot 28 jaar.

9 minuten geleden
Groep huishoudens onterecht benaderd voor financiële steun

DEN HAAG (ANP) - In een poging om 'alleenverdieners' te compenseren die onterecht onder het bestaansminimum komen, zullen meer mensen dan verwacht worden benaderd terwijl zij geen recht hebben op bijzondere bijstand. Het gaat om 2000 tot 3000 huishoudens, verwacht demissionair minister Carola Schouten (Armoedebeleid).

13 minuten geleden
25,5 jaar cel voor man achter 'vergismoord' Latumahina

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam heeft de 43-jarige Noureddine H. veroordeeld tot 25,5 jaar cel voor de schietpartij die de Amsterdamse dj Djordy Latumahina op 8 oktober 2016 fataal werd en waarbij zijn vriendin blijvend letsel opliep. Volgens de rechtbank was H. de organisator van de schietpartij in Amsterdam-West.

1 uur geleden
20 verdachten jaar na rellen FC Twente - Hammarby IF voor rechter

ALMELO (ANP) - Het Openbaar Ministerie vervolgt twintig verdachten van de rellen na de wedstrijd van FC Twente tegen de Zweedse voetbalclub Hammarby IF. Ze staan op 8 en 9 juli terecht in de rechtbank in Almelo, kondigde het OM maandag aan.

3 uur geleden
Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

SCHIPHOL (ANP) - Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het hoger beroep van het liquidatieproces in de beveiligde rechtbank op Schiphol. Volgens de advocaat dwarsboomt het Openbaar Ministerie hem. "Ik kan mijn cliënt niet bieden waar hij recht op heeft."

5 uur geleden
Slachtoffer schietpartij Eindhoven overleden

EINDHOVEN (ANP) - De man die zondagavond zwaargewond raakte door een schietpartij op de Rode Kruislaan in Eindhoven, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie maandag. Twee verdachten zitten vast. De politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

6 uur geleden
Man (20) die werd overvaren in Kudelstaart overleden

KUDELSTAART (ANP) - De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer. Hij zit maandagochtend nog vast.

7 uur geleden