Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte oorlogsmisdaden: sprake van persoonsverwisseling

Verdachte oorlogsmisdaden: sprake van persoonsverwisseling

DEN HAAG (ANP) - De 74-jarige man uit Kerkrade die wordt verdacht van oorlogsmisdrijven in Afghanistan, is mogelijk slachtoffer van een persoonsverwisseling. Abdul R. was volgens het Openbaar Ministerie in de jaren tachtig commandant en hoofd politieke zaken van de Pul-e-Charki- gevangenis in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Echter, de advocaat van R. zei dinsdag in de rechtbank in Den Haag dat de zoon van R. de man heeft gevonden met wie zijn vader verwisseld zou zijn.

Zijn cliënt heeft vanaf het begin "en met klem" ontkend dat hij iets met de beschuldigingen te maken heeft. Van deze andere man is een kopie van een paspoort naar de rechtbank gestuurd en ook een filmpje waarin hij zegt dat hij destijds de commandant van de gevangenis was.

De officier van justitie gelooft niets van het verhaal van R. en zijn zoon. "Dit paspoort is pas in januari afgegeven. Een authentiek paspoort is bij wijze van spreken op iedere straathoek te verkrijgen in Afghanistan, het is een corrupt land."

Valse naam

R. is in 2001 naar Nederland gekomen en heeft zich vermoedelijk onder een valse naam laten inschrijven. Hij verkreeg later ook de Nederlandse nationaliteit. Mogelijk is R. die valse naam, het OM denkt dat de verdachte eigenlijk Abdul Razaq A. heet.

In de gevangenis zijn destijds op grote schaal oorlogsmisdrijven gepleegd. Mensen werden ten onrechte gevangen gehouden en onmenselijk behandeld. Gevangenen werden geschopt en geslagen, gemarteld en geëxecuteerd.

De advocaat van R. vroeg de rechtbank zijn cliënt uit de cel te laten. De man is door zijn zwakke gezondheid doodsbang om besmet te raken met het coronavirus. "Ik kan hem niet bezoeken in de gevangenis. Dat wil hij niet." De rechtbank vond dat, en ook de nieuwe informatie over de mogelijke persoonsverwisseling, niet zwaar genoeg wegen om hem vrij te laten uit voorarrest. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak verdergaat.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

7 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden