Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte oorlogsmisdaden in Syrië opgepakt in Kerkrade

Verdachte oorlogsmisdaden in Syrië opgepakt in Kerkrade

KERKRADE (ANP) - De politie heeft dinsdag in Kerkrade een 34-jarige man aangehouden op verdenking van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid gepleegd in Syrië in 2013. De politie meldt dat er niet eerder in Nederland iemand is aangehouden die aan de kant van het Syrische regime zou hebben gestaan en oorlogsmisdaden zou hebben gepleegd.

De verdachte verbleef sinds 2020 in Nederland en had asiel aangevraagd, zegt het Openbaar Ministerie. De Dienst Landelijke Recherche van de politie kreeg eind 2020 tips dat de man lid zou zijn geweest van een prominente Syrische militie die aan de zijde van het regime van president Bashar al-Assad vocht in de Syrische burgeroorlog.

Het ging daarbij om de militie Liwa al-Quds, aldus het OM, die nauw samenwerkt met de Syrische inlichtingendiensten en de Russische krijgsmacht. Liwa al-Quds kan worden aangemerkt als criminele organisatie die tot doel heeft het plegen van internationale misdrijven, stelt justitie. Islamitische Staat werd eerder bestempeld als een dergelijke organisatie.

Voorgeleid

Volgens het OM heeft onderzoek aanwijzingen tegen de verdachte opgeleverd dat hij in januari 2013 betrokken was bij de gewelddadige arrestatie van een burger in diens woning, die later in een gevangenis van de inlichtingendienst van de Syrische luchtmacht gemarteld werd. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Den Haag.

Liwa al-Quds is opgericht in het Palestijnse vluchtelingenkamp al-Nayrab, in de buurt van de noordelijke Syrische stad Aleppo, zegt het OM. De verdachte is in dat kamp geboren. Milities in het kamp werden na het uitbreken van de oorlog in 2011 bewapend door het Syrische regime. Deze milities gingen in 2013 in Liwa al-Quds op, aldus het OM.

De milities waren een belangrijke schakel in een wijdverspreide en systematische aanval op de burgerbevolking, stelt justitie. "De Syrische overheid en milities hebben zich volgens de Verenigde Naties op grote schaal schuldig gemaakt aan schendingen van mensenrechten en het oorlogsrecht. Ze werden bijvoorbeeld ingezet om demonstraties van burgers neer te slaan, en om burgers op te pakken."

Meer uit Binnenland

Gerechtshof spreekt verdachten moord Endstra vrij

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft in hoger beroep drie mannen vrijgesproken die werden verdacht van medeplichtigheid aan de moord op vastgoedbaas Willem Endstra, maandag precies negentien jaar en negentien dagen geleden.

20 minuten geleden
Organisatie: risico huwelijksdwang jongeren door missen signalen

DEN HAAG (ANP) - Honderden Nederlandse jongeren lopen tijdens de zomervakantie risico omdat ze signalen van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland vaak missen. Uit loyaliteit aan hun familie zijn ze "blind", waardoor een onschuldig lijkend familiebezoek in het buitenland kan eindigen in een "enkele reis", zegt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA).

49 minuten geleden
Politie zoekt in sloten Hoofddorp naar sporen dodelijk misdrijf

HOOFDDORP (ANP) - De politie zoekt maandag in het water in de omgeving van de Egholm in Hoofddorp naar sporen die meer vertellen over het overlijden van de 48-jarige Steve Mahakena. De politie zoekt onder meer in sloten en een vijver en krijgt daarbij assistentie van specialisten van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen.

56 minuten geleden
Bijna alle treinen rijden weer vanaf Amsterdam Centraal Station

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle treinen rijden rond 10.30 uur weer van en naar Amsterdam Centraal Station, nadat het treinverkeer plat lag door een storing. Hoewel de eerste treinen erg vol zaten, is het op de perrons nu niet meer heel druk.

1 uur geleden
Bijna alle overnachtende concertbezoekers weg uit Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle 150 concertbezoekers die zondag- op maandagnacht in de Ziggo Dome hebben geslapen, zijn weg. De laatste twee bezoekers verlaten elk moment de concertzaal, aldus een woordvoerder van MOJO.

1 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam Centraal start weer op

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen rijden sinds even voor 09.00 uur weer op Amsterdam Centraal Station. Op het station zijn nog veel gestrande reizigers te vinden die hun weg naar de juiste trein moeten vinden. Medewerkers van de NS staan iedereen te woord en voor de servicedesk staat een flinke rij. Op de informatieborden zijn vooralsnog veel geannuleerde treinen te zien.

2 uur geleden
ProRail: treinverkeer Amsterdam rijdt weer door noodgreep

AMSTERDAM (ANP) - De treinen rijden weer van en naar Amsterdamse stations door een noodgreep, zegt een woordvoerder van ProRail. Sinds zondagmiddag kampte de Amsterdamse verkeersleidingspost van de spoorbeheerder met een IT-storing. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. ProRail doet hier onderzoek naar.

2 uur geleden