Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte ontkent aanslag op Urker gezin met vuurwerkbom

Verdachte ontkent aanslag op Urker gezin met vuurwerkbom

LELYSTAD (ANP) - De 29-jarige Urker Harm-Hendrik S. die wordt verdacht van het veroorzaken van een explosie in een woning in Urk ontkent dat hij betrokken was bij de aanslag op het Urker gezin. S. verklaarde woensdag in de rechtbank in Lelystad dat hij de jongere medeverdachte Bert van H. alleen naar de woning had gereden zonder te weten dat die een vuurwerkbom bij zich had.

"Ik vind het heel erg wat er is gebeurd. Het is verschrikkelijk dat ik in verband word gebracht bij iets wat vreselijk tegen mijn principes ingaat", verklaarde S. Hij vertelde de rechters dat zijn kennis Bert van H. (24) hem had verteld dat die alleen een telefoon op het adres wilde afgeven.

Op zondag 3 november vorig jaar werd bij een huis aan de Golfoploop in Urk een vuurwerkbom naar binnen gegooid. Door de explosie raakte niemand van het gezin gewond. De vuurwerkbom zorgde wel voor enorme schade in de woning. Deuren lagen eruit, een tussenmuur werd weggeblazen en in dragende muren ontstonden scheuren. De explosie had grote impact op het gezin. Het OM spreekt van een poging tot moord dan wel doodslag. Bert van H. is in oktober al veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. Hij verklaarde destijds dat S. de kwade genius was die vuurwerkbom had gefabriceerd.

Tegenovergestelde

S. zei woensdag het tegenovergestelde in de rechtbank: "Op de bewuste avond zou ik met Bert wat eten in Emmeloord. Hij liet me een telefoon zien die hij wilde afgeven bij een vriendin. Ik vond het geen probleem hem te rijden. Hij stapte uit en toen hij terugkwam hoorde ik een knal en zag ik een flits. Ik had wel in de gaten dat het foute boel was. Bert zei alleen maar: ‘weg, weg, rijden’." S. verklaarde dat hem pas de volgende ochtend duidelijk werd wat er was gebeurd. Volgens hem wilde Van H. wraak op hem nemen. "In het verleden hebben we vaak problemen met elkaar gehad. Hij beschuldigde mij van overspel met zijn vriendin. Ik vind dit een rotstreek van hem."

S. heeft niet eerder een verklaring gegeven over zijn betrokkenheid bij de explosie. Tijdens verhoren van de politie beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Zijn lastminute verklaring noemde de rechtbank een verrassing.

Meer uit Binnenland

Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

GRONINGEN (ANP) - Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.

1 uur geleden
Enkele vluchten Eindhoven geschrapt vanwege klimaatprotest

EINDHOVEN (ANP) - Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. EINDHOVEN (ANP) - Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. Mogelijk doen enkele honderden aanhangers daaraan mee. Het is nog niet bekend wat de groep precies van plan is.

1 uur geleden
Tweede grote crisisnoodopvang bij Nijmegen, 800 plaatsen

HEUMEN (ANP) - De Gelderse gemeente Heumen bouwt in het dorp Malden een crisisnoodopvanglocatie voor maximaal achthonderd vluchtelingen, onder wie vijftig alleenreizende minderjarigen. De paviljoens en woonunits komen op de grens met Nijmegen te staan en dicht in de buurt van de grote opvanglocatie die Nijmegen realiseert voor maximaal 1200 asielzoekers. De noodopvang in Malden moet begin mei klaar zijn, die in Nijmegen is naar verwachting vanaf half april in gebruik.

4 uur geleden
In hoger beroep strafeisen tot negen jaar voor Endstra-moord

AMSTERDAM (ANP) - Voor hun vermeende aandeel in de moord op vastgoedbaas Willem Endstra en het ernstig verwonden van een van zijn zakenrelaties bijna negentien jaar geleden zijn vrijdag tegen drie verdachten in hoger beroep gevangenisstraffen van acht en negen jaar geëist. Voor het gerechtshof in Amsterdam spraken de aanklagers van een "professioneel voorbereide en koelbloedig uitgevoerde aanslag".

4 uur geleden
Vier weken celstraf voor shovelchauffeur die afzetting vernielde

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank heeft Johan R., de bestuurder van een shovel tijdens een boerenprotest in Den Haag, vrijdagmiddag veroordeeld tot vier weken cel, waarvan twee weken voorwaardelijk, met aftrek van zijn voorarrest. Dat betekent dat R. niet meer de cel in hoeft. R werd veroordeeld voor vernieling, verzet bij zijn aanhouding en mishandeling van agenten bij het protest in het Zuiderpark op 11 maart. "Het feit dat het zo uit de hand is gelopen is aan u te wijten", volgens de rechter.

4 uur geleden
Verdachte fataal ongeval A59 blijft vast, reed volgens OM te hard

BREDA (ANP) - De 33-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, blijft veertien dagen langer vastzitten. Dit heeft de rechter-commissaris, waar hij werd voorgeleid op verdenking van doodslag, vrijdag besloten. Bij het ongeluk kwam een gezin uit Raamsdonksveer om het leven. De slachtoffers waren een meisje van 10 jaar oud, een 13-jarige jongen en hun vader en moeder van 46 jaar oud.

4 uur geleden
Rinus Otte nieuwe voorzitter van College van procureurs-generaal

DEN HAAG (ANP) - Rinus Otte wordt per 1 juni de nieuwe voorzitter van het College van procureurs-generaal, meldt het Openbaar Ministerie. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het voorstel van justitieminister Dilan Yeşilgöz-Zegerius om Otte voor te dragen als voorzitter. Het college vormt het bestuur van het OM.

5 uur geleden