Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte ontkent aanslag op Urker gezin met vuurwerkbom

Verdachte ontkent aanslag op Urker gezin met vuurwerkbom

LELYSTAD (ANP) - De 29-jarige Urker Harm-Hendrik S. die wordt verdacht van het veroorzaken van een explosie in een woning in Urk ontkent dat hij betrokken was bij de aanslag op het Urker gezin. S. verklaarde woensdag in de rechtbank in Lelystad dat hij de jongere medeverdachte Bert van H. alleen naar de woning had gereden zonder te weten dat die een vuurwerkbom bij zich had.

"Ik vind het heel erg wat er is gebeurd. Het is verschrikkelijk dat ik in verband word gebracht bij iets wat vreselijk tegen mijn principes ingaat", verklaarde S. Hij vertelde de rechters dat zijn kennis Bert van H. (24) hem had verteld dat die alleen een telefoon op het adres wilde afgeven.

Op zondag 3 november vorig jaar werd bij een huis aan de Golfoploop in Urk een vuurwerkbom naar binnen gegooid. Door de explosie raakte niemand van het gezin gewond. De vuurwerkbom zorgde wel voor enorme schade in de woning. Deuren lagen eruit, een tussenmuur werd weggeblazen en in dragende muren ontstonden scheuren. De explosie had grote impact op het gezin. Het OM spreekt van een poging tot moord dan wel doodslag. Bert van H. is in oktober al veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. Hij verklaarde destijds dat S. de kwade genius was die vuurwerkbom had gefabriceerd.

Tegenovergestelde

S. zei woensdag het tegenovergestelde in de rechtbank: "Op de bewuste avond zou ik met Bert wat eten in Emmeloord. Hij liet me een telefoon zien die hij wilde afgeven bij een vriendin. Ik vond het geen probleem hem te rijden. Hij stapte uit en toen hij terugkwam hoorde ik een knal en zag ik een flits. Ik had wel in de gaten dat het foute boel was. Bert zei alleen maar: ‘weg, weg, rijden’." S. verklaarde dat hem pas de volgende ochtend duidelijk werd wat er was gebeurd. Volgens hem wilde Van H. wraak op hem nemen. "In het verleden hebben we vaak problemen met elkaar gehad. Hij beschuldigde mij van overspel met zijn vriendin. Ik vind dit een rotstreek van hem."

S. heeft niet eerder een verklaring gegeven over zijn betrokkenheid bij de explosie. Tijdens verhoren van de politie beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Zijn lastminute verklaring noemde de rechtbank een verrassing.

Meer uit Binnenland

Agractie vindt stikstofbeleid van regering 'heilloze weg'

DEN HAAG (ANP) - Het huidige stikstofbeleid van de Nederlandse regering is een "heilloze weg gebaseerd op de verkeerde fundamenten". Dat zegt bestuurder Erik Luiten van boerenactiegroep Agractie in een reactie op een onderzoek van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daarin wordt gesteld dat de plannen die provincies en het Rijk hebben opgesteld om de uitstoot van stikstof door de landbouw in de komende tien jaar flink terug te dringen niet ver genoeg gaan.

50 minuten geleden
NS trekt ruim 150 miljoen euro uit voor tien nieuwe intercity's

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) bestellen nog tien extra Intercity's Nieuwe Generatie (ICNG), bovenop de 99 al eerder bestelde treinen. Daarmee is ruim 150 miljoen euro gemoeid, bevestigt een woordvoerder van de spoorvervoerder na berichtgeving in het AD.

51 minuten geleden
Cultuurfonds gaat meer geld steken in natuur

AMSTERDAM (ANP) - Het Cultuurfonds gaat extra geld steken in de natuur. Het fonds steunde jaarlijks al bijna driehonderd natuurprojecten met 1,5 miljoen euro, daar komt nu 2 miljoen euro bovenop. De reden is volgens het fonds de noodzaak om klimaatbestendige natuur te realiseren. Het bedrag wordt gedoneerd aan de provinciale landschappen.

2 uur geleden
Putters hoopt formatie weer op gang te brengen in marathonsessie

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters hoopt de formatie weer in beweging te krijgen door in een marathonsessie van twee dagen gesprekken te voeren met bijna alle politiek leiders. Maandag spreekt hij de fractieleiders van de zes grootste fracties PVV, BBB, GroenLinks-PvdA, NSC, D66 en VVD. Dinsdag komen de andere partijleiders op bezoek, behalve Stephan van Baarle van DENK, die heeft bedankt voor de uitnodiging.

4 uur geleden
Kort geding over komst 250 asielzoekers in hotel in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - Bij de rechtbank in Den Bosch dient maandag een kort geding over een tijdelijk asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in de stad. De gemeente wil vanaf dinsdag maximaal 250 asielzoekers opvangen in het hotel aan het Pettelaarpark, niet ver van de A2 en het provinciehuis van Noord-Brabant.

4 uur geleden
Grootste kas Hortus Botanicus Amsterdam dicht voor renovatie

AMSTERDAM (ANP) - De grootste kas van de Hortus Botanicus Amsterdam gaat vanaf maandag langer dan een jaar dicht voor een verbouwing. De zogeheten Drieklimatenkas, die in 1993 is gebouwd, moet vernieuwd en verduurzaamd worden. De rest van de Hortus blijft geopend voor publiek.

4 uur geleden
Twaalf dagen minder treinen naar Schiphol om werkzaamheden

SCHIPHOL (ANP) - Vanaf maandag rijden er bijna twee weken minder treinen van, naar en via Schiphol vanwege werkzaamheden. Tot en met vrijdag 8 maart moeten reizigers die via de luchthaven reizen rekening houden met een aangepaste dienstregeling.

5 uur geleden