
Verdachte ontkent aanslag op Urker gezin met vuurwerkbom
LELYSTAD (ANP) - De 29-jarige Urker Harm-Hendrik S. die wordt verdacht van het veroorzaken van een explosie in een woning in Urk ontkent dat hij betrokken was bij de aanslag op het Urker gezin. S. verklaarde woensdag in de rechtbank in Lelystad dat hij de jongere medeverdachte Bert van H. alleen naar de woning had gereden zonder te weten dat die een vuurwerkbom bij zich had.
"Ik vind het heel erg wat er is gebeurd. Het is verschrikkelijk dat ik in verband word gebracht bij iets wat vreselijk tegen mijn principes ingaat", verklaarde S. Hij vertelde de rechters dat zijn kennis Bert van H. (24) hem had verteld dat die alleen een telefoon op het adres wilde afgeven.
Op zondag 3 november vorig jaar werd bij een huis aan de Golfoploop in Urk een vuurwerkbom naar binnen gegooid. Door de explosie raakte niemand van het gezin gewond. De vuurwerkbom zorgde wel voor enorme schade in de woning. Deuren lagen eruit, een tussenmuur werd weggeblazen en in dragende muren ontstonden scheuren. De explosie had grote impact op het gezin. Het OM spreekt van een poging tot moord dan wel doodslag. Bert van H. is in oktober al veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. Hij verklaarde destijds dat S. de kwade genius was die vuurwerkbom had gefabriceerd.
Tegenovergestelde
S. zei woensdag het tegenovergestelde in de rechtbank: "Op de bewuste avond zou ik met Bert wat eten in Emmeloord. Hij liet me een telefoon zien die hij wilde afgeven bij een vriendin. Ik vond het geen probleem hem te rijden. Hij stapte uit en toen hij terugkwam hoorde ik een knal en zag ik een flits. Ik had wel in de gaten dat het foute boel was. Bert zei alleen maar: ‘weg, weg, rijden’." S. verklaarde dat hem pas de volgende ochtend duidelijk werd wat er was gebeurd. Volgens hem wilde Van H. wraak op hem nemen. "In het verleden hebben we vaak problemen met elkaar gehad. Hij beschuldigde mij van overspel met zijn vriendin. Ik vind dit een rotstreek van hem."
S. heeft niet eerder een verklaring gegeven over zijn betrokkenheid bij de explosie. Tijdens verhoren van de politie beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Zijn lastminute verklaring noemde de rechtbank een verrassing.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De politie gebruikte vorig jaar bij ruim 36.000 incidenten geweld, ongeveer even vaak als in het jaar ervoor. De inzet van een vuurwapen door agenten daalde ten opzichte van eerdere jaren, meldt de politie dinsdag.
2 uur geledenOUDE PEKELA (ANP) - Een scholencomplex in Oude Pekela blijft dinsdag dicht door de grote brand die sinds maandagavond woedt bij een hennepverwerker in de Groningse plaats. Volgens de gemeente zijn er op het terrein van het complex asdeeltjes gevonden.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Door de wegafsluiting van de A12 tussen Veenendaal en Utrecht is het dinsdagochtend druk op de omleidingsroutes. Ook maandagochtend zorgde dat daar al voor drukte.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schrijver en acteur Paul Haenen is deze zomer te zien in een nieuw toneelstuk over de actuele Nederlandse politiek. In het stuk Pieter komt ook! gaan de coalitiepartners van het kabinet-Schoof op heidag. Haenen vertolkt zelf de rol van premier Dick Schoof, maakte hij dinsdag aan het ANP bekend.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dakloze mensen moeten makkelijker een urgentieverklaring voor een woning krijgen, vindt een collectief van organisaties onder de naam Dakloosheid Voorbij! Dinsdag bieden de organisaties een manifest aan bij de Tweede Kamer.
4 uur geledenDIDAM (ANP) - De grote brand die in de nacht van maandag op dinsdag in een blok met woningen in het Gelderse Didam woedde, is onder controle. De brandweer heeft rond 04.00 uur het sein brand meester gegeven, meldt de veiligheidsregio. Om de laatste brandhaarden te bereiken werden vier van de zes woningen in het blok in de Begoniastraat gesloopt. Van de andere twee woningen raakte er een zwaar beschadigd en liep er een vooral water- en rookschade op. In het blok woonden 24 mensen.
4 uur geledenLEEUWARDEN/GRONINGEN (ANP) - Bestuurders in Noord-Nederland roepen de regeringspartijen op om samen met hen de financiering van de Lelylijn rond te krijgen. In de voorjaarsnota kondigden de partijen aan een deel van de 3,4 miljard euro die gereserveerd was voor de treinverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland, te gebruiken voor andere doeleinden. "Daarmee zetten zij ook een streep door de strategische ontwikkeling van Nederland", schrijven de bestuurders in een opiniestuk in De Telegraaf.
4 uur geleden