Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte moorden Maastricht verschaft geen inzicht in motieven

Verdachte moorden Maastricht verschaft geen inzicht in motieven

DEN BOSCH (ANP) - De 40-jarige Osama I., verdacht van twee gruwelijke moorden in Maastricht, heeft tijdens de eerste dag van zijn zaak in hoger beroep weinig tot geen inzicht gegeven in zijn motieven. Hij zegt dat hij ziek was, psychotisch. "De ziekte was sterker dan ik zelf, het lag buiten mijn macht." I. staat voor het gerechtshof in Den Bosch terecht voor de moord op een vriend en een vrouw.

Op 14 december 2017 zou I. eerst een 46-jarige vriend hebben doodgestoken. De hals van het slachtoffer was doorgesneden. Buren alarmeerden de politie toen zij I. het slachtoffer aan zijn benen diens huis aan de Botsaartstraat uit zagen sleuren. I. dumpte het lichaam in de bosjes.

Nauwelijks een kwartier later kreeg de politie opnieuw een melding. In de Joseph Postmesstraat was een 56-jarige vrouw in haar woning doodgestoken en haar dochter zeer ernstig verwond. De dochter kon worden ontzet door een buurman, die I. met een moersleutel op het hoofd sloeg. Ook de buurman werd nog gestoken. Kort daarna kon I. worden aangehouden in een Turks cultureel centrum.

Vluchteling

Osama I. is een Syrische vluchteling. De doodgestoken vrouw is eveneens een Syrische. In eerdere verklaringen heeft I. gezegd dat haar familie zijn familie heeft gedood. Daarvan is niets gebleken. De vermoorde vriend was een Egyptenaar.

De rechtbank veroordeelde I. vorig jaar tot 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging. I. heeft eerder verklaard dat hij onder invloed van demonen heeft gehandeld en zei zich aanzienlijke delen van de gebeurtenissen niet te kunnen herinneren. Volgens deskundigen was de man geheel ontoerekeningsvatbaar ten tijde van het extreme geweld, omdat hij in een psychose verkeerde. Het gevaar voor herhaling kan alleen worden verminderd als I. in een tbs-kliniek wordt behandeld, aldus de deskundigen.

Drugs

Een centrale vraag is of die psychose mede is veroorzaakt door het gebruik van drugs. Eerder heeft I. aangegeven dat hij volop ‘hallucinerende pillen’ slikte en veel blowde. Volgens de rechtbank heeft I. de psychose daardoor in elk geval deels zelf veroorzaakt. Bij het hof zei hij dat hij op de dag van de moorden niets had gebruikt.

Bij de rechtbank leidde het proces soms tot hoog oplopende emoties bij familieleden van de slachtoffers. Ook bij het hof was het woensdag bij vlagen ook onrustig op de publieke tribune. Het hof heeft vrijdag gereserveerd voor het spreekrecht van nabestaanden. Op 9 december wordt de strafeis van het Openbaar Ministerie verwacht.

Meer uit Binnenland

ProRail: onderzoek naar oorzaak treinstoring nog gaande

UTRECHT (ANP) - Het onderzoek naar de oorzaak van de IT-storing op de verkeersleidingspost van ProRail is dinsdagmiddag nog in volle gang. "We hebben wel het idee dat we steeds dichter bij de oorzaak van het probleem komen", laat een woordvoerder van de spoorwegbeheerder weten.

6 minuten geleden
Lading met Peruaanse avocado's bevat 130 kilo cocaïne

ROTTERDAM (ANP) - Tijdens een douanecontrole in Rotterdam is een partij van 130 kilo cocaïne gevonden die was verstopt in een container met avocado's. De container was afkomstig uit Peru, meldt het Openbaar Ministerie.

14 minuten geleden
OM eist weer levenslang voor moord op moeder, vrouw en kinderen

DEN BOSCH (ANP) - Ook in hoger beroep is dinsdag levenslang geëist tegen Onur K. (36) uit Etten-Leur. Hij wordt verdacht van het wurgen van zijn vrouw (31), zijn moeder (65) en zijn twee kinderen (2 en 6) in maart 2020.

30 minuten geleden
ANWB verwacht dit weekend drukte door Duitsers en zomers weer

DEN HAAG (ANP) - De ANWB verwacht dit weekend extra drukte op de weg door Duitse toeristen. Vanwege een feestdag in het land brengen veel Duitsers een lang weekend in Nederland door. Al vanaf donderdagochtend kunnen er files ontstaan. Ook het zomerse weer en evenementen zullen vanaf vrijdag voor drukte op de weg zorgen.

39 minuten geleden
Huidige ov-chipkaart blijft zeker tot 2025 in gebruik

DEN HAAG (ANP) - De huidige ov-chipkaart kan naar verwachting in ieder geval tot 2025 gebruikt worden, laat staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten in een Kamerbrief. De opvolger van de ov-chipkaart, de ov-pas, wordt waarschijnlijk volgend jaar in stappen ingevoerd.

2 uur geleden
Lichaam gevonden in Elst is van 57-jarige vermiste man

ELST (ANP) - Het lichaam dat op 23 mei werd gevonden in een woning aan het Colosseum in Elst is van de 57-jarige vermiste bewoner, bevestigt de politie dinsdag berichtgeving van De Gelderlander. De man was sinds september vorig jaar zoek. Vorige maand werd een 56-jarige vrouw uit diezelfde Gelderse plaats opgepakt. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij zijn overlijden en misbruik van zijn persoonsgegevens. Ze zit nog vast.

2 uur geleden
Rechter: beste bescherming tegen wolvenaanval nog onduidelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is op dit moment niet duidelijk wat de beste manier is om vee te beschermen tegen wolvenaanvallen. Het plaatsen van een wolfwerend raster gebeurt het meest, maar het is onder andere ook mogelijk een kuddewaakhond in te schakelen of licht en geluid te gebruiken. Er zijn geen concrete regels of voorschriften. Een veehouder die geprobeerd heeft om zijn vee te beschermen, kan het niet verweten worden als de genomen maatregelen niet hebben gewerkt.

3 uur geleden