Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte moorden Maastricht verschaft geen inzicht in motieven

Verdachte moorden Maastricht verschaft geen inzicht in motieven

DEN BOSCH (ANP) - De 40-jarige Osama I., verdacht van twee gruwelijke moorden in Maastricht, heeft tijdens de eerste dag van zijn zaak in hoger beroep weinig tot geen inzicht gegeven in zijn motieven. Hij zegt dat hij ziek was, psychotisch. "De ziekte was sterker dan ik zelf, het lag buiten mijn macht." I. staat voor het gerechtshof in Den Bosch terecht voor de moord op een vriend en een vrouw.

Op 14 december 2017 zou I. eerst een 46-jarige vriend hebben doodgestoken. De hals van het slachtoffer was doorgesneden. Buren alarmeerden de politie toen zij I. het slachtoffer aan zijn benen diens huis aan de Botsaartstraat uit zagen sleuren. I. dumpte het lichaam in de bosjes.

Nauwelijks een kwartier later kreeg de politie opnieuw een melding. In de Joseph Postmesstraat was een 56-jarige vrouw in haar woning doodgestoken en haar dochter zeer ernstig verwond. De dochter kon worden ontzet door een buurman, die I. met een moersleutel op het hoofd sloeg. Ook de buurman werd nog gestoken. Kort daarna kon I. worden aangehouden in een Turks cultureel centrum.

Vluchteling

Osama I. is een Syrische vluchteling. De doodgestoken vrouw is eveneens een Syrische. In eerdere verklaringen heeft I. gezegd dat haar familie zijn familie heeft gedood. Daarvan is niets gebleken. De vermoorde vriend was een Egyptenaar.

De rechtbank veroordeelde I. vorig jaar tot 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging. I. heeft eerder verklaard dat hij onder invloed van demonen heeft gehandeld en zei zich aanzienlijke delen van de gebeurtenissen niet te kunnen herinneren. Volgens deskundigen was de man geheel ontoerekeningsvatbaar ten tijde van het extreme geweld, omdat hij in een psychose verkeerde. Het gevaar voor herhaling kan alleen worden verminderd als I. in een tbs-kliniek wordt behandeld, aldus de deskundigen.

Drugs

Een centrale vraag is of die psychose mede is veroorzaakt door het gebruik van drugs. Eerder heeft I. aangegeven dat hij volop ‘hallucinerende pillen’ slikte en veel blowde. Volgens de rechtbank heeft I. de psychose daardoor in elk geval deels zelf veroorzaakt. Bij het hof zei hij dat hij op de dag van de moorden niets had gebruikt.

Bij de rechtbank leidde het proces soms tot hoog oplopende emoties bij familieleden van de slachtoffers. Ook bij het hof was het woensdag bij vlagen ook onrustig op de publieke tribune. Het hof heeft vrijdag gereserveerd voor het spreekrecht van nabestaanden. Op 9 december wordt de strafeis van het Openbaar Ministerie verwacht.

Meer uit Binnenland

Varkens in Nood doet aangifte tegen twee varkenstransporteurs

AMSTERDAM (ANP) - Varkens in Nood heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling door twee transportbedrijven. Het gaat om het toedienen van stroomstoten aan varkens tijdens het inladen van de dieren in vrachtwagens. De dierenorganisatie zegt dat ze dit op verschillende plaatsen heeft gefilmd.

16 minuten geleden
Zwaargewonden door ongeval bij Den Bosch, 2 betrokkenen gevlucht

DEN BOSCH (ANP) - Drie mensen zijn dinsdagavond zwaargewond geraakt door een ongeval op een afrit van de A59 bij Den Bosch. De politie bevestigt berichtgeving hierover van regionale media. Twee betrokkenen zijn op de vlucht geslagen. De politie is nog naar hen op zoek.

2 uur geleden
Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

16 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

18 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

20 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somalië, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

20 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geëist.

21 uur geleden