Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte moord Wiersum: zware beschuldigingen kloppen niet

Verdachte moord Wiersum: zware beschuldigingen kloppen niet

SCHIPHOL (ANP) - Een van de verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum heeft dinsdag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol een korte, zelfgeschreven verklaring voorgelezen. Daarin ontkent hij iedere betrokkenheid. Verder wil hij inhoudelijk niets vertellen, zijn antwoord op nagenoeg iedere vraag is "ik ben niet tot antwoorden verplicht".

Moreno B. zegt dat de zware beschuldigingen tegen hem niet kloppen. "Ik kan u garanderen dat ik Derk Wiersum niet heb doodgeschoten." Hij heeft wel in de auto's gezeten die bij de moord betrokken lijken. "Maar niet in de periode rond de moord", vertelde hij.

Medeverdachte Giërmo B. deed er ook, net als maandag tijdens de eerste zittingsdag, het zwijgen toe als het over inhoudelijke kwesties gaat. Aan het einde van de ochtend raakte hij wel even geïrriteerd, toen de officier van justitie het over een mogelijk 'vriendinnetje' van B. had. "Ik vind het niet leuk dat u haar 'mijn vriendinnetje' noemt. Ik heb een vrouw en kind thuis. Daar heb ik veel respect voor, ik vraag u ook om respect te tonen."

Kroongetuige

Als het later op de dag over zijn persoonlijke omstandigheden gaat, geeft hij de rechtbank wel redelijk uitgebreid antwoord. Het levert hem zelfs een compliment van de rechter op, die zegt te waarderen dat hij zich open heeft gesteld.

Derk Wiersum (44) werd op 18 september 2019 doodgeschoten in de buurt van zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Hij was een van de twee advocaten van het eerste uur van Nabil B., de veelbesproken kroongetuige in het liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is daarin de hoofdverdachte. Kort nadat bekend werd dat B. zich als kroongetuige had gemeld, begin 2018, werd zijn niet-criminele broer doodgeschoten. Afgelopen week werd misdaadverslaggever Peter R. de Vries op straat neergeschoten, hij is sinds vorig jaar de adviseur en woordvoerder van de kroongetuige. De Vries ligt momenteel zwaargewond in het ziekenhuis.

Arrestatie

Verdachte Giërmo B. werd negen dagen na de moord opgepakt, Moreno B. in januari 2020. In de tussentijd arresteerde de politie ook Anouar T., een neef van Taghi. Hij zou een organiserende, faciliterende rol hebben gespeeld in het geheel, maar zijn zaak is afgesplitst van die van de uitvoerders.

Voor het proces tegen de beide verdachten zijn in totaal vijf dagen uitgetrokken. Woensdag formuleert het Openbaar Ministerie de strafeisen tegen beide mannen.

Meer uit Binnenland

Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

3 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

4 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

5 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

5 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

6 uur geleden
Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor zwart gat in harten

ROTTERDAM (ANP) - De nabestaanden van de moeder en dochter die donderdag zijn omgekomen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam kunnen de dood van hun naasten nog niet bevatten. "We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden", zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het zorgt voor een zwart gat in onze harten."

7 uur geleden
Blokkade A12 beëindigd, bijna 600 activisten aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft bij de blokkade van de A12 door aanhangers van Extinction Rebellion zaterdag bijna 600 actievoerders aangehouden. De politie zette opnieuw een waterkanon in en beëindigde de blokkade rond 14.00 uur. Dit keer deden ook ruim honderd Duitse klimaatactivisten van de groep Letzte Generation mee aan de actie.

8 uur geleden