Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte moord Jalink: ik werd gevraagd kroongetuige te worden

Verdachte moord Jalink: ik werd gevraagd kroongetuige te worden

AMSTERDAM (ANP) - De in 2018 voor cocaïnesmokkel en bedreiging tot bijna 13,5 jaar cel veroordeelde Muhammed S. is een jaar later door de politie gevraagd kroongetuige te worden. Dat stelde de 36-jarige Amstelvener donderdag tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank in Amsterdam in de strafzaak over de moord op Vincent Jalink ruim zeven jaar geleden.

S. is een van de vier verdachten die ruim zes jaar na dato alsnog worden vervolgd in de zaak-Jalink. De 38-jarige Diemenaar werd op de avond van 27 mei 2016 bij zijn woning met twaalf kogels en voor de ogen van zijn toen 9-jarige zoontje doodgeschoten. In de zaak is tot nu toe alleen schutter Gideon G. veroordeeld. Hij kreeg dit jaar in hoger beroep 22 jaar celstraf opgelegd.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft S. de moordopdracht gegeven. Dat zou zijn gebeurd nadat twee medeverdachten in de zaak - Urker Andries K. (55) en Noord-Hollander Ferry B. (48) - de aanvankelijke opdracht zouden hebben gegeven de Diemenaar te ontvoeren en geld af te persen. Achtergrond daarvan was dat Jalink een miljoen euro zou hebben gehad om te investeren in cocaïne, maar niets zou hebben geleverd. B. werd in 2018 samen met S. veroordeeld, nadat zij waren gelinkt aan de vondst van 261 kilo cocaïne op een Urker viskotter in Harlingen.

'Kan alles onderbouwen'

S. trok donderdag aan het einde van de zitting fel van leer in de rechtszaal. "Ik heb niets te maken met de moord op Jalink. Ik weet er niets van", zei hij. "Dat heb ik ook gezegd toen de politie mij in 2019 vroeg kroongetuige te worden. Het enige wat ik weet is dat in 2015 een nooit uitgevoerd plan bestond Jalink te ontvoeren."

Volgens S. heeft de politie bewust selectief geshopt in een grote verzameling berichten, waardoor allerlei communicatie uit zijn verband is gerukt. Bij de rechtbank zei hij volledige openheid van zaken te willen geven. "Ik heb niets te verbergen en kan alles onderbouwen."

Andere zaken

De politie stuitte in 2017 op de naam van S. tijdens het onderzoek naar Naoufal F., die voor het aansturen van een moordaanslag en een moord inmiddels is veroordeeld tot levenslang. Via de Amstelvener leidde het spoor vervolgens naar de Urker drugskotter in Harlingen. In de zaak-Jalink is behalve S. ook F. prominent in beeld als opdrachtgever, mede door vermeend berichtenverkeer tussen de twee waarin het moordplan wordt besproken. F. wordt nu echter niet vervolgd omdat zijn hoger beroep in de andere zaken nog loopt en het OM de uitkomst wil afwachten.

De zaak-Jalink dient eind 2024 inhoudelijk.

Meer uit Binnenland

Laatste op A10 aangehouden klimaatactivist vrijgelaten

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivist die nog vastzat na de blokkade van Extinction Rebellion zaterdag op de A10 Zuid is vrijgelaten. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Dertig anderen werden zaterdagavond al vrijgelaten, nadat ze waren gehoord en hun identiteit was vastgesteld.

1 uur geleden
Aantal meldingen bij Babboe-bakfietsmeldpunt verdubbeld

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n 6300 bezitters van Babboe-bakfietsen hebben zich als gedupeerde gemeld bij de website bakfietsclaim.nl. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 3000 die vrijdag, toen het advocatenkantoor Birkway het meldpunt lanceerde, bekend waren. Volgens Birkway bevinden zich onder de melders meer dan honderd kinderopvangbedrijven of gastouders.

3 uur geleden
Halsema staat stil bij dood Navalny bij herdenking Februaristaking

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan tachtig jaar na de Februaristaking is rancune aan een nieuwe opmars bezig. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zondag bij de herdenking van de staking in de hoofdstad. "Het is die rancune die een dictator ertoe brengt om een vreedzame democratische activist als Aleksej Navalny te martelen en te vermoorden. Om de Russische burgers die publiekelijk om zijn dood rouwen, op te pakken en vast te zetten."

3 uur geleden
Advocaat bevestigt: omgekomen Amsterdammer is Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - De 26-jarige Amsterdammer die zondagochtend omkwam door een schietpartij in Amsterdam, is inderdaad Danzel Silos, ook wel bekend als rapper Bigidagoe. Zijn advocaat Gardel Purperhart heeft berichtgeving hierover van Het Parool bevestigd.

7 uur geleden
Voor tweede nacht op rij minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Voor de tweede nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dat in de nacht van zaterdag op zondag 1942 mensen verbleven in het aanmeldcentrum.

9 uur geleden
Amsterdammer komt om door schietpartij in hoofdstad

AMSTERDAM (ANP) - Een 26-jarige Amsterdammer is zondagochtend vroeg om het leven gekomen door een schietpartij in de buurt van het Amsterdamse station Sloterdijk, meldt een politiewoordvoerder.

10 uur geleden
Jongen (14) gewond bij explosie in Capelle en aangehouden

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Een 14-jarige jongen uit Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden omdat hij mogelijk een explosief heeft laten afgaan bij een huis in de Ravelstraat in Capelle aan den IJssel. Datzelfde pand was al vaker doelwit. De jongen raakte gewond aan zijn been en is naar een ziekenhuis gebracht.

11 uur geleden