Verdachte moord Jalink: ik werd gevraagd kroongetuige te worden
AMSTERDAM (ANP) - De in 2018 voor cocaïnesmokkel en bedreiging tot bijna 13,5 jaar cel veroordeelde Muhammed S. is een jaar later door de politie gevraagd kroongetuige te worden. Dat stelde de 36-jarige Amstelvener donderdag tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank in Amsterdam in de strafzaak over de moord op Vincent Jalink ruim zeven jaar geleden.
S. is een van de vier verdachten die ruim zes jaar na dato alsnog worden vervolgd in de zaak-Jalink. De 38-jarige Diemenaar werd op de avond van 27 mei 2016 bij zijn woning met twaalf kogels en voor de ogen van zijn toen 9-jarige zoontje doodgeschoten. In de zaak is tot nu toe alleen schutter Gideon G. veroordeeld. Hij kreeg dit jaar in hoger beroep 22 jaar celstraf opgelegd.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft S. de moordopdracht gegeven. Dat zou zijn gebeurd nadat twee medeverdachten in de zaak - Urker Andries K. (55) en Noord-Hollander Ferry B. (48) - de aanvankelijke opdracht zouden hebben gegeven de Diemenaar te ontvoeren en geld af te persen. Achtergrond daarvan was dat Jalink een miljoen euro zou hebben gehad om te investeren in cocaïne, maar niets zou hebben geleverd. B. werd in 2018 samen met S. veroordeeld, nadat zij waren gelinkt aan de vondst van 261 kilo cocaïne op een Urker viskotter in Harlingen.
'Kan alles onderbouwen'
S. trok donderdag aan het einde van de zitting fel van leer in de rechtszaal. "Ik heb niets te maken met de moord op Jalink. Ik weet er niets van", zei hij. "Dat heb ik ook gezegd toen de politie mij in 2019 vroeg kroongetuige te worden. Het enige wat ik weet is dat in 2015 een nooit uitgevoerd plan bestond Jalink te ontvoeren."
Volgens S. heeft de politie bewust selectief geshopt in een grote verzameling berichten, waardoor allerlei communicatie uit zijn verband is gerukt. Bij de rechtbank zei hij volledige openheid van zaken te willen geven. "Ik heb niets te verbergen en kan alles onderbouwen."
Andere zaken
De politie stuitte in 2017 op de naam van S. tijdens het onderzoek naar Naoufal F., die voor het aansturen van een moordaanslag en een moord inmiddels is veroordeeld tot levenslang. Via de Amstelvener leidde het spoor vervolgens naar de Urker drugskotter in Harlingen. In de zaak-Jalink is behalve S. ook F. prominent in beeld als opdrachtgever, mede door vermeend berichtenverkeer tussen de twee waarin het moordplan wordt besproken. F. wordt nu echter niet vervolgd omdat zijn hoger beroep in de andere zaken nog loopt en het OM de uitkomst wil afwachten.
De zaak-Jalink dient eind 2024 inhoudelijk.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de pas ingezworen Amerikaanse president Donald Trump en zijn vicepresident J.D. Vance gefeliciteerd met hun inauguratie. Schoof benadrukt dat Nederland en de Verenigde Staten een sterke historische band hebben en al lange tijd bondgenoten zijn.
3 uur geledenVELSEN-NOORD (ANP) - De actie van Extinction Rebellion op het terrein van Tata Steel is afgelopen. De activisten zijn door de politie verplaatst naar een andere locatie. Ze zijn niet aangehouden. De activisten stonden op een "uiterst gevaarlijke locatie", liet een woordvoerder van Tata Steel weten. In het gebied rijden onder meer grote machines.
4 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De herstart van de computersystemen en het onderwijs op de TU Eindhoven na de cyberaanval van vorige week verloopt "naar wens". De universiteit laat dat weten. Systemen werken weer naar behoren en studenten ondervinden volgens de TU "geen noemenswaardige hinder" meer.
4 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Een slepende juridische kwestie rond overheidssubsidies op grondaankopen door Natuurmonumenten en de twaalf Provinciale Landschappen wordt door een schikking definitief afgesloten. De organisaties die jarenlang de subsidies ontvingen, storten 80 miljoen euro in een fonds van de particuliere grondbezitters die het oneerlijk vonden dat zij geen aanspraak op die staatssteun hadden. Natuurmonumenten laat dat weten en noemt het goed nieuws voor de natuur en alle natuurliefhebbers.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Anouar T., hoofdverdachte in het hoger beroep over het faciliteren van de moord op advocaat Derk Wiersum, zegt dat er een "liquidatiedreiging vanuit de media" is op hem. Dat zou de directeur van de gevangenis waar hij zit, hem hebben laten weten. Het Openbaar Ministerie zegt van niets te weten, en ook niet dergelijke informatie vanuit de penitentiaire inrichting te hebben ontvangen.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Artsen zonder Grenzen wil helpen het gezondheidssysteem in Gaza snel weer op te bouwen. Volgens Karel Hendriks, directeur van AzG in Nederland, is de medische infrastructuur door de oorlog met Israël volledig ingestort. Ondanks de huidige wapenstilstand waarschuwt hij dat niet alles van de ene op de andere dag anders zal zijn.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties staan klaar om extra hulp te leveren in Gaza, maar de toegang tot de zwaar getroffen Gazastrook blijft onzeker. Dat meldt Giro555, een samenwerkingsverband van organisaties als het Rode Kruis en Oxfam Novib, die tot dusver 25 miljoen euro ophaalde voor het Midden-Oosten. Op de eerste dag van het akkoord tussen Hamas en Israël gingen ruim zeshonderd trucks met hulpgoederen Gaza in, maar volgens een woordvoerder van Giro555 valt nog maar te bezien of dat zo blijft.
10 uur geleden