Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte moord Amess is zoon van oud-adviseur premier Somalië

Verdachte moord Amess is zoon van oud-adviseur premier Somalië

LONDEN (ANP) - De vermoedelijke moordenaar van de Britse parlementariër David Amess is de zoon van een oud-adviseur van de premier van Somalië. De vader van verdachte Ali Harbi Ali (25) reageerde in een gesprek met de krant The Sunday Times geschokt op de arrestatie van zijn zoon.

"Ik voel me erg getraumatiseerd. Dit is niet iets wat ik ooit had verwacht", reageerde vader Harbi Ali Kullane. Hij bevestigde dat hij contact heeft gehad met een antiterreureenheid van de politie na de dood van de 69-jarige Amess.

Die conservatieve parlementariër was vrijdag doodgestoken tijdens een bijeenkomst in een kerk voor inwoners van zijn kiesdistrict. Hij had online gemeld dat die zou plaatsvinden en daarop zou zijn moordenaar een afspraak hebben gemaakt.

Niet in beeld

Ali heeft na de dodelijke steekpartij gewacht op de politie, die hem arresteerde. Veiligheidsdiensten denken volgens de krant dat hij geen handlangers had. Er wordt nog onderzocht of de verdachte online is geradicaliseerd tijdens de lockdown.

Binnenlandse veiligheidsdienst MI5 zou Ali niet in beeld hebben gehad als mogelijke terrorist. Hij zou volgens meerdere media in het verleden wel zijn doorverwezen naar een anti-radicaliseringsprogramma van de overheid, dat Prevent heet. Dat zou onder meer te maken hebben gehad met zorgwekkende berichten die hij achterliet op sociale media.

Discussie

De Britse autoriteiten houden er rekening mee dat meer kwetsbare mensen via internet zijn geradicaliseerd tijdens de coronapandemie. Toen lag het openbaar leven grotendeels plat. Inlichtingenfunctionarissen zouden vooral vrezen dat jongeren zich laten inspireren door jihadisten in Afrika.

De moord op Amess heeft geleid tot een discussie over de beveiliging van andere parlementariërs. De overheid kijkt onder meer of parlementsleden beveiliging kunnen krijgen als ze bijeenkomsten organiseren voor burgers. Ook worden mogelijk metaaldetectoren gebruikt.

Voorzitter Lindsay Hoyle van het Britse Lagerhuis heeft laten weten dat persoonlijke ontmoetingen tussen parlementariërs en kiezers wat hem betreft gewoon blijven bestaan. Hij ziet dat soort persoonlijke contacten tussen burgers en hun volksvertegenwoordigers als de "hoeksteen van de democratie".

Meer uit Buitenland

Slowakije kwaad om Russische uitspraken rond verkiezingen

BRATISVLAVA (ANP/AFP) - Slowakije heeft kwaad gereageerd op uitspraken van de directeur van de Russische buitenlandse inlichtingendienst. Hij zei vlak voor de Slowaakse verkiezingen dat de liberale partij PS werd aangestuurd door de Verenigde Staten. De Slowaakse regering beschuldigt Rusland ervan zich met de verkiezingen te bemoeien.

2 uur geleden
Republikein komt met motie voor afzetten Huis-voorzitter McCarthy

WASHINGTON (ANP/RTR) - De positie van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy lijkt te wankelen. Zijn Republikeinse partijgenoot Matt Gaetz zegt deze week met een motie te komen om McCarthy af te zetten. Gaetz is een van de hardliners binnen de Republikeinse Partij die ontevreden zijn over de deal die McCarthy zaterdag sloot met de Democraten om een shutdown te voorkomen.

3 uur geleden
Oud-topman Abercrombie & Fitch beschuldigd van seksuele uitbuiting

LONDEN (ANP) - Mike Jeffries, voormalig topman van modemerk Abercrombie & Fitch, wordt in het BBC-programma Panorama beschuldigd van het seksueel uitbuiten van mannen. Er zou een uitgebreid netwerk zijn om jonge mannen te regelen voor events met de Amerikaan Jeffries en zijn Britse partner Matthew Smith. Acht mannen zeggen tegen de BBC bij dat soort bijeenkomsten te zijn geweest en sommigen van hen zouden zijn misbruikt.

4 uur geleden
Pristina: Servië van plan noorden van Kosovo te annexeren

PRISTINA (ANP/AFP) - De Kosovaarse premier Albin Kurti beschuldigt Servië ervan het noorden van Kosovo te willen annexeren. Eind september kwam een Kosovaarse politieagent om het leven in een vuurgevecht met dertig etnisch Servische mannen, van wie er drie werden gedood. Volgens Kurti hoorde dat bij het plan om een deel van Kosovo te annexeren.

4 uur geleden
Vaccinmaker BioNTech prijst 'passie en toewijding' Nobelwinnaars

BERLIJN (ANP) - De Duitse farmaceut BioNTech, ontwikkelaar van het meest toegediende vaccin tegen het coronavirus, feliciteert de wetenschappers die maandag de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen voor het ontwikkelen van de techniek achter het vaccin. De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman krijgen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun cruciale bijdragen aan mRNA-vaccins.

8 uur geleden
Elon Musk en Kyiv verwikkeld in meme-ruzie

KYIV (ANP/RTR) - Elon Musk en de voorzitter van het Oekraïense parlement zijn maandag in een korte X-ruzie verwikkeld geraakt. Op het platform, dat voorheen Twitter heette, maakte Musk met een meme de Oekraïense president Volodymyr Zelensky belachelijk. Zelensky zou het niet kunnen laten om continu te vragen om meer miljarden euro's steun aan Oekraïne.

8 uur geleden
Duitse militaire export naar Oekraïne fors gegroeid

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse export van militair materieel naar Oekraïne is dit jaar fors gegroeid. De Duitse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de uitvoer van 3,3 miljard euro aan materieel in de eerste negen maanden, zo komt naar voren uit officiële cijfers. Dat is ongeveer vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het ging om een bedrag van 775 miljoen euro.

8 uur geleden