Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verdachte moord (1997) op Els Slurink 'kende haar niet'

Verdachte moord (1997) op Els Slurink 'kende haar niet'

GRONINGEN (ANP) - Verdachte Jahangir A., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Els Slurink in 1997 in Groningen, kende de 33-jarige vrouw naar eigen zeggen niet. Dit heeft hij verklaard bij de politie, bleek woensdag bij een inleidende zitting in de rechtbank in Groningen.

De zaak was jarenlang een zogenoemde cold case. Slurink werd 21 maart 1997 gevonden in haar woning aan het Van Brakelplein. De klinisch psychologe was 's nachts met een steek in het hart om het leven gebracht. De politie trof DNA van een onbekende man aan onder een nagel van Slurink. In de achtertuin werden schoenafdrukken gevonden. Het wapen bleef spoorloos.

A. (44) werd in februari dit jaar gearresteerd in Geldrop. In januari 2020 was er al een DNA-match. In het belang van het onderzoek is er lang gewacht tot de aanhouding, legde de officier van justitie woensdag uit. De DNA-match gaf geen antwoord op alle vragen en sloot meerdere scenario's niet uit, aldus de aanklager. De officier van justitie spreekt van een "zorgvuldige voorbereiding".

Breed in publiciteit

Om meer informatie over A. te verzamelen, bracht de politie de zaak begin dit jaar opnieuw breed in de publiciteit. Het programma Opsporing Verzocht besteedde er aandacht aan. Op bijna honderd locaties in de stad Groningen hingen twee weken lang posters.

A. was woensdag niet aanwezig. Hij heeft bij de politie laten weten geen verklaring te hebben voor de DNA-match. Hij zou Slurink nooit in zijn leven hebben gezien. Het Openbaar Ministerie gaat uit van moord.

Daderspoor

"Een DNA-spoor is niet automatisch een daderspoor", benadrukte de advocaat van A. Dat het een mengprofiel betreft, met DNA van Slurink, roept volgens hem vragen op. De raadsman stelt dat er ook DNA van een vrouw is aangetroffen op Slurink. Behalve het DNA is er geen andere link met A., aldus de advocaat. "Zo is nergens een vingerafdruk van hem gevonden."

De rechtbank wil de zaak in december behandelen. A. blijft in voorarrest. Hij gaat nog naar het Pieter Baan Centrum voor psychisch onderzoek.

Meer uit Binnenland

Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

1 uur geleden
Gelderse Staten hopen dat Lenferink rust en stabiliteit brengt

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. Lenferink neemt de komende maanden de taken over van John Berends, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorige week besloot zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek.

4 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

5 uur geleden
D66 kiest Gerbrandy als lijsttrekker voor Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Leden van D66 hebben voormalig Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy gekozen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van volgend jaar juni. Hij versloeg onder anderen Tweede Kamerlid Salima Belhaj en Samira Rafaela die al voor de partij in het Europees Parlement zit.

5 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

6 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

7 uur geleden
Steun spreidingswet asielzoekers na twee dagen nog steeds onzeker

DEN HAAG (ANP) - Na twee dagen debat over de spreidingswet voor asielzoekers is het nog niet zeker of de wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Dat komt onder meer omdat BBB haar steun heeft ingetrokken voor een belangrijk amendement dat de wet eenvoudiger en beter werkbaar moet maken.

7 uur geleden